BRICS-landen dumpen dollar voor nieuwe wereldvaluta
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 12 april 2023 - MOSKOU/BEIJING/WASHINGTON - 12 april 2023 - Amerikaanse dollar verliest dinsdag snel zijn status als 's werelds reservemunt, nadat vijf toonaangevende opkomende economieën, Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (BRICS), overeenkwamen om te werken aan een nieuwe wereldmunt. De stap van de BRICS-groep maakt deel uit van een bredere dé-dollariseringsoperatie temidden van regeringen die klagen dat de Verenigde Staten de dollar hebben "misbruikt" om hun wil aan de wereld op te leggen.
Nu de spanningen tussen Oost en West toenemen door zaken als de Russische invasie in Oekraïne, de militaire dreigementen van China aan het adres van Taiwan en het nucleaire programma van Iran, zijn Moskou en Peking overeengekomen de dollar in de bilaterale handel te dumpen. Alexander Babakov, Ruslands invloedrijke vice-voorzitter van het lagerhuis van het parlement, de Doema, moedigde de BRICS aan om een nieuwe gemeenschappelijke munt te creëren, vernam Worthy News & Nieuwspartner De Couturekrant.
De kwestie zou worden besproken tijdens de komende BRICS-top in augustus in Zuid-Afrika. "De overgang naar betalingen in nationale valuta is de eerste stap," aldus Babakov in EEN gepubliceerd commentaar. "De volgende is het in omloop brengen van digitale of een andere vorm van een fundamenteel nieuwe valuta in de nabije toekomst. Ik denk dat op de BRICS-top [van de leiders] de bereidheid om dit project te realiseren zal worden aangekondigd, dergelijke werkzaamheden zijn in volle gang," voegde Babakov eraan toe. Babakov verduidelijkte dat een nieuwe munt een manier is om de vermeende wereldoverheersing van de VS en hun geld tegen te gaan.
Deskundigen zeggen dat de stap, indien bevestigd, een "spelbreker" kan zijn op de financiële markten en in de wereldpolitiek. Professor John Quelch van de Miami Herbert Business School van de Universiteit van Miami heeft begrip voor de klachten van de BRICS over de dollar.
In een commentaar heeft hij opgemerkt dat BRICS zich afvroeg: "Waarom zouden ons macro-economisch beleid en onze wisselkoersen overgeleverd moeten worden aan de willekeur van de beslissingen van de Federal Reserve (de Amerikaanse Centrale Bank) over de Amerikaanse dollar?".
"De Chinezen streven er al lang naar om een digitale yuan te ontwikkelen als alternatieve handelsvaluta, maar ze hebben niet enorm veel vooruitgang geboekt," zei Quelch tegen Israëlische media. Hij zei zich te realiseren dat China "zich eerst moet bewijzen voordat anderen in de rij zullen staan", maar waarschuwde: "De aanzienlijke verhoging van de Amerikaanse rente in de afgelopen zes maanden heeft de opkomende economieën echt wakker geschud."
Hoewel een nieuwe munt in eerste instantie "vooral zal worden gebruikt voor de intrahandel tussen de vijf landen" van BRICS, kan deze "eventueel worden uitgebreid naar andere landen", merkte hij op.
Het BRICS-initiatief komt enkele weken nadat de Russische president Vladimir Poetin zei dat Rusland de Chinese yuan zou gaan gebruiken voor internationale transacties. Zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping merkte in Moskou op dat China en Rusland een wereldwijde verandering "aanjagen" die "in 100 jaar niet is voorgekomen". Saoedi-Arabië, 's werelds grootste aardolie-exporteur, was ook in gesprek met Peking om de yuan te gebruiken voor wereldwijde handel, stelde Worthy News & Nieuwspartner De Couturekrant vast.
Xi vertelde de Arabische leiders van de Golf onlangs dat China er aan zou werken om olie en aardgas van Saoedi-Arabië en anderen in yuan te kopen.
Een nieuwe BRICS-valuta, die de yuan of een aparte (digitale) munt zou kunnen zijn, zou de handelsbetrekkingen verbeteren en de economische groei bevorderen, zeggen voorstanders van het initiatief. Een stabiel en betrouwbaar alternatief voor het huidige dollarsysteem zou investeringen kunnen aantrekken in de BRICS-landen, beweren de enthousiastelingen.
Hoewel een BRICS-valuta nog moet bewijzen een betrouwbaar alternatief te zijn, zal de invoering ervan onvermijdelijk gevolgen hebben voor de financiële wereldmarkten. Analisten zeggen dat een herverdeling van de mondiale valutareserves gevolgen zal hebben voor de vraag naar belangrijke valuta zoals de Amerikaanse dollar, de euro en de yen.