• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

 • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

 • Paul Schulten 40 jaar in het vak

 • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

 • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

 • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

 • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

 • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

 • Agu presenteert Undyed Bikewear

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Verloskundigen openen innovatief beval-centrum

  De Eerstelijns Verloskundigen van Amsterdam-Amstelland (EVAA) openen deze zomer een ‘vrijstaand’ geboortecentrum; Bevalcentrum Zuid Zij doen dat omdat de problemen rond bevallingen in de regio Amsterdam voorlopig nog niet zijn opgelost. EVAA is het landelijk toonaangevende samenwerkingsverband van ruim 140 verloskundigen welke jaarlijks zorg dragen voor ruim 10.000 zwangeren en moeders in de regio Amsterdam-Amstelland. Zij leggen uit hoe zij hiertoe zijn gekomen.

“Uit ons regiobeeld en ROAZ data blijkt dat sinds 2018 er jaarlijks zo’n 1000 vrouwen verwezen worden naar ziekenhuizen buiten de regio. Een tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen is de grootste reden, dit levert veel weigeringen aan de voordeur op”, meldt Antje-Martje Bakker, directeur van EVAA, Nederlands grootste eerstelijns verloskundig samenwerkingsverband. Afgelopen zomer bevielen er 60 vrouwen noodgedwongen thuis, waarvan 24 een medische (plaats) indicatie hadden. Gelukkig zijn er actieve mensen die dan hun schouders onder zulke moeilijke situaties zetten.

Wat zegt Tineke van Schuppen, verloskundige in Amsterdam Zuid en één van de initiatiefnemers van Bevalcentrum Zuid? “Als verloskundige moet ik inmiddels structureel meerdere ziekenhuizen bellen om een plek te vinden voor mijn cliënten als ik hen moet verwijzen op medische gronden, maar ook voor een poliklinische bevalling. Met regelmaat belanden we in Hilversum, Alkmaar of nog verder”.

De verloskundigen, ziekenhuizen en kraamzorgorganisaties werken gezamenlijk hard aan oplossingen. EVAA opent in dit kader half juli een innovatief bevalcentrum in Amsterdam Zuid, welke in staat is onnodige medische verwijzingen te verminderen en plek kan bieden aan 500-600 gezonde barende vrouwen.

Bevalcentrum Zuid staat los van een ziekenhuis en biedt gezonde zwangeren, welke niet thuis willen of kunnen bevallen, een sfeervolle beval-omgeving . Met alle daarbij gewenste en toepasbare mogelijkheden.“Deze nieuwe ontwikkeling is uniek in Nederland en wordt geïnteresseerd gevolgd door andere regio’s”, volgens Antje-Martje Bakker.

De verloskundigen van EVAA richtte in 2007 wel al eerder een bevalcentrum op met gelijke faciliteiten: Bevalcentrum West, gelokaliseerd in OLVG West. “Bevalcentrum West toont al jaren op een rij aan dat de combinatie van deze faciliteiten maken dat het aantal medische verwijzingen 30% lager ligt dan vanuit een poliklinische bevalling. Het aantal verwijzingen voor pijnstilling zelfs 50% lager”, legt Antje-Martje Bakke uit. “Op deze manier wordt de kwaliteit van zorg verhoogd en de druk op de ziekenhuizen verlaagd. Deze zorg zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn.”

Om dit te bereiken is EVAA in gesprek met zorgverzekeraars over contractering van het nieuwe centrum. Daarnaast zette zij een crowdfunding op om kosten welke NIET vergoed worden te dekken.