• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Het Buitenland: Nederland wankelt door antisemitisme

  WORTHY NEWS/ JOHAN TH. BOS EN STEFAN BOS - 30 maart 2024 - AMSTERDAM/AMSTELVEEN – Nederland, al lang bekend als een van de meest liberale en tolerante landen van Europa, wankelt door de ergste antisemitische aanvallen sinds de Tweede Wereldoorlog. Bij het laatste incident werd een joodse vrouw waarvan de dochter in het Israëlische leger dient, bedreigd door pro-Palestijnse demonstranten in Amstelveen, nabij Amsterdam, de hoofdstad.

De verpleegster in Amstelveen, een stad met een flinke Joodse gemeenschap, zei dat de drie vrouwen tegen haar schreeuwden dat ze ‘een kindermisbruiker’ was. “Het voelt als de Tweede Wereldoorlog toen de adressen van de Joden werden doorgegeven [aan de nazi’s]”, vertelde ze aan de Nederlandse krant De Telegraaf.

“Ze zijn al meer dan een maand op heksenjacht, maar dit bezoek aan mijn huis was een dieptepunt”, voegde ze eraan toe. De pro-Palestijnse activisten publiceerden ook videobeelden over haar dochter terwijl ze in het Israëlische leger diende. Bovendien zijn er in de omgeving posters verspreid met haar naam en adres, zei ze. Worthy News heeft haar naam niet gepubliceerd vanwege veiligheidsproblemen. “Mensen kwamen zelfs naar mijn werk met [Palestijnse] vlaggen. Ze liepen rond op zoek naar mij, 'zei ze. De vrouw was afwezig tijdens het incident, maar haar collega's en manager werden met deze situatie geconfronteerd.

Burgemeester Tjapko Poppens van Amstelveen zei in een reactie dat de beveiliging is verscherpt omdat het ‘onaanvaardbaar is dat een bewoner op deze manier wordt geïntimideerd’, vooral in een stad met een synagoge, een Joods ziekenhuis en een grote Joodse gemeenschap.

Tjapko, die de vrouw bezocht, schreef in een brief aan de gemeenteraad “dat mensen vrij zijn om hun mening te geven over de situatie in het Midden-Oosten, maar dat rechtvaardigt op geen enkele manier het gebruik van agressie.” In de brief aan Worthy News zegt hij: “Amstelveen is een diverse stad waar elke gevarieerde achtergrond, geaardheid of religie zich veilig en thuis moet voelen. In onze gemeente is geen plaats voor discriminatie en antisemitisme.”

De aanslagen in Amstelveen kwamen dagen nadat boze pro-Palestijnse demonstranten een concert van de Nederlands-Joodse zangeres Lenny Kuhr onderbraken door activisten die haar een terrorist noemden en genocide riepen.

Kuhr, 77, heeft zich uitgesproken tegen de Hamas-aanvallen op Israël op 7 oktober, waarbij ongeveer 1.200 mensen omkwamen. De zangeres heeft meerdere kleinkinderen die dienstplichtig zijn in Israël, van wie er één gewond raakte tijdens de aanval op 7 oktober.

Hoewel ze heeft beloofd haar optredens voort te zetten, heeft ten minste één theater de kaartverkoop opgeschort, uit angst voor de veiligheid.

Eerdere overlevenden van de Holocaust, ook wel bekend als de Shoah, werden deze maand tijdens de opening van het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam geconfronteerd met antisemitische leuzen.

Phia Baruch, een koninklijk onderscheiden Nederlands-Joodse journalist en auteur die de Holocaust overleefde, zei dat ze de pijn van het Joodse volk begreep, vooral in deze periode van Pasen en Pesach. “In zekere zin maakt het Joodse volk met al deze aanvallen een soort kruisiging door”, vertelde ze Worthy News.

Baruch herinnerde eraan dat de antisemitische incidenten bijzonder moeilijk zijn voor Nederland, aangezien tweederde van de Nederlandse joden tijdens de Holocaust is omgekomen, meer dan in enig ander Europees land. Ongeveer 102.000 Nederlandse joden behoorden tot de zes miljoen joden die omkwamen in de Holocaust. “Toch heb ik nog steeds de hoop dat de meeste Nederlanders het antisemitisme afwijzen.”

Critici hebben antisemitisme tegen leden van de 45.000 Joodse mensen in Nederland in verband gebracht, deels met de groeiende invloed van de islam na jaren van massale immigratie.

“Stop de haat tegen Joden”, zegt Geert Wilders, leider van de anti-Islam Partij voor de Vrijheid (PVV). Hij en leiders van een tiental andere parlementaire partijen ondertekenden een verklaring tegen antisemitisme.

"We zien met afschuw dat haat tegen Joden terugkeert op plaatsen waar iedereen veilig en vrij samen kan zijn. Antisemitisme lijkt niet alleen iets van lang geleden, maar laait ook weer op.
Dit is geen demonstreren voor een goede zaak, dit is intimidatie. Dat moet stoppen, nu," schreven ze. Zij veroordeelden de aanslagen, onder meer tegen een joodse zangeres en het stopzetten van de kaartverkoop uit angst voor meer antisemitisme.

“Zelfs een optreden van een joodse Nederlander is niet meer veilig. Dit is geen incident. Er is hier een grens overschreden waarvan we hoopten dat die in ons land nooit meer overschreden zou worden. De veiligheid en vrijheid van Joodse Nederlanders staan op het spel. De vrijheid om samen te komen, te herdenken, te vieren en jezelf cultureel uit te drukken – om te leven”, voegde ze eraan toe.

“Daarom staan wij op. Laten we pal staan voor onze Joodse gemeenschap, voor het grote goed van vrijheid en veiligheid. Blijf niet zwijgen, maar spreek luid tegen antisemitisme. Want als Joodse Nederlanders onveilig zijn in ons land, dan moeten we allemaal in opstand komen”, schreven de partijen. “Laat niemand meer zwijgen; stop het antisemitisme nu, in welke vorm dan ook: vandaag, morgen en in de toekomst.”

Baruch zei dat ze hoopvol blijft. "Ik denk nog steeds dat de meeste Nederlanders tegen antisemitisme zijn."

Maar nu synagogen en Joodse scholen extra beveiligd moeten worden en antisemitische aanvallen doorgaan, overwegen in ieder geval sommige Joodse mensen om naar Israël te verhuizen en Nederland achter zich te laten.