• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Israëls succes tegen aanval Iran werd jarenlang voorbereid

  WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 16 april 2024 - JERUZALEM – Het vermogen van het Israëlische leger en zijn bondgenoten om 99 procent van de honderden door Iran op Israël afgevuurde drones en raketten neer te halen, was het hoogtepunt van jarenlange door de VS gesteunde inspanningen in de regio, zeiden functionarissen maandag. Na een aantal valse starts en minimale vooruitgang was er vooruitgang in de richting van het slechten van de politieke en technische barrières die de militaire samenwerking tussen Israël en de soennitische Arabische regeringen verijdelden. Maar omdat Iran werd gezien als een bedreiging voor de stabiliteit in de regio, kwamen de inspanningen in een stroomversnelling na de Abraham-akkoorden van 2020, tot stand gebracht door de toenmalige regering van president Donald J. Trump.

De akkoorden brachten formele contacten tot stand tussen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, en vormden de basis voor bredere regionale samenwerking. En in plaats van een Midden-Oostenversie van de NAVO-alliantie concentreerden de VS zich gericht op een minder formele regionale samenwerking op het gebied van luchtverdediging om het groeiende arsenaal van drones en raketten van Teheran een halt toe te roepen, meldde de krant The Wall Street Journal maandag. Zodra Iran deze wapens gebruikte in een langverwachte aanval op Israël, waren de Joodse natie en haar bondgenoten bereid om te handelen.

Terwijl honderden Iraanse drones en raketten zaterdagnacht en zondagochtend lokale tijd door het Midden-Oosten vlogen, stond een verdedigingslinie van radars, straaljagers, oorlogsschepen en luchtverdedigingsbatterijen uit Israël, de VS en een half dozijn andere landen klaar om in te grijpen. Israëlische en Amerikaanse troepen onderschepten de meeste Iraanse drones en raketten. Maar ze konden dit gedeeltelijk doen omdat de Arabische landen in het geheim informatie over de aanvalsplannen van Teheran doorgaven, hun luchtruim open stelden voor gevechtsvliegtuigen, radarinformatie deelden of, in sommige gevallen, hun strijdkrachten ter beschikking stelden om te helpen, aldus functionarissen.

Na verdere gesprekken met de VS kwamen de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië privé overeen om inlichtingen te delen. Tegelijkertijd zei Jordanië dat het het gebruik van zijn luchtruim door gevechtsvliegtuigen van de VS en andere landen zou toestaan en zijn vliegtuigen zou gebruiken om te helpen bij het onderscheppen van Iraanse raketten en drones, meldden de functionarissen.

Twee dagen voor de aanval informeerden Iraanse functionarissen tegenhangers uit Saoedi-Arabië en andere Golflanden over de contouren en timing van hun plan voor de grootschalige aanvallen op Israël, zodat die landen het luchtruim konden beschermen, zo meldde The Wall Street Journal.

De informatie werd blijkbaar doorgegeven aan de VS, waardoor Washington en Israël een cruciale waarschuwing vooraf kregen.

Nu een Iraanse aanval vrijwel zeker was, gaf het Witte Huis vervolgens het Pentagon opdracht om vliegtuigen en raketverdedigingsmiddelen naar de regio te verplaatsen en nam het het voortouw bij het coördineren van defensieve maatregelen tussen Israël en de Arabische regeringen, aldus een hoge Israëlische functionaris.

"De uitdaging was om al die landen samen te brengen rond Israël" op een moment dat Israël geïsoleerd is in de regio. . "Het was een diplomatieke kwestie."

Ondanks jaren van planning had de door de VS geleide poging om Israël te helpen in de dagen en uren vóór de Iraanse aanval naar verluidt nog steeds talloze obstakels te overwinnen. De voornaamste daarvan was de vrees van de Golfstaten dat zij Israël te hulp zouden schieten in een tijd waarin de oorlog in Gaza de relatie ernstig onder druk zet.

Een groot deel van de samenwerking die zaterdagavond leidde tot het neerschieten van het door Iran gerichte spervuur moest ter plekke tot stand worden gebracht, suggereerden functionarissen. Veel details over de rol die Saoedi-Arabië en andere belangrijke Arabische regeringen speelden, werden nauwlettend gevolgd.

Toch heeft het volgens deskundigen geholpen dat het Pentagon de afgelopen jaren Israël heeft van zijn Europese Commando heeft overgeplaatst naar het Centrale Commando, dat de rest van het Midden-Oosten omvat.

Deze stap maakte een grotere militaire samenwerking met Arabische regeringen onder Amerikaanse auspiciën mogelijk.

“De overstap van Israël naar Centcom was een game changer”, waardoor het gemakkelijker werd om inlichtingen te delen en vroegtijdige waarschuwingen te geven tussen landen, zei Dana Stroul, die tot december de hoogste civiele functionaris bij het Pentagon was en verantwoordelijk was voor het Midden-Oosten.

Maandag meldde The Wall Street Journal dat Marine-generaal Frank McKenzie, destijds de hoogste Amerikaanse commandant in de regio, al in maart 2022 een geheime bijeenkomst belegde van militaire topfunctionarissen uit Israël en de Arabische landen om te onderzoeken hoe zij alles konden coördineren tegen Irans groeiende raket- en dronecapaciteiten.

De gesprekken, gehouden in Sharm El Sheikh, Egypte, waren de eerste keer dat een dergelijke reeks hooggeplaatste Israëlische en Arabische officieren onder Amerikaanse militaire auspiciën bijeenkwamen om de bestrijding van Iran te bespreken.

"De Abraham-akkoorden lieten het Midden-Oosten er anders uitzien...omdat we niet alleen onder de oppervlakte dingen konden doen, maar ook aan de bovenkant", luidde de uitspraak van een hooggeplaatste Israëlische functionaris.De toetreding van Israël tot het Centraal Commando maakte zelfs nog meer technische samenwerking met Arabische regeringen mogelijk, waardoor een nieuwe veiligheidsrealiteit ontstond.