Klimaatoverdrijving en onderschatting: daarom uitleg over de PAS
Je kunt zeggen : "Laat dit mijn deur voorbij gaan want ik heb al genoeg aan mijn hoofd ..."Maar de boeren doen heel veel voor ons land en daarom kun je je ook afvragen: " Wat is de PAS?" Voor diegenen die het antwoord willen horen legt Jeroen van Boxmeer, DLV Advies ons dit uit.
PAS staat voor Programma Aanpak Stikstof. Dit programma werd door de Nederlandse overheid geïntroduceerd om stikstofuitstoot te reguleren en tegelijkertijd economische activiteiten, zoals landbouw, mogelijk te maken. Boeren konden hun activiteiten melden onder dit programma in plaats van een uitgebreide vergunning aan te vragen. Dit moest hen helpen om sneller te kunnen opereren.
Maar inmiddels heeft de Paarse Draak van de Bureaucratische Ingewikkeldheid toegeslagen en verkeren PAS-Melders Na Vijf Jaar Nog Steeds in Onzekerheid. Het is nu vijf jaar geleden dat PAS-melders illegaal werden na de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019. Sindsdien verkeren ruim drieduizend boeren in onzekerheid door bureaucratische obstakels. Ondanks overheidsbeloftes om dit probleem op te lossen, worden legalisatieverzoeken vaak afgewezen om kleine redenen.
Een reden voor afwijzing kan zijn dat in de oorspronkelijke registratie werd aangegeven dat de situatie al bestond. Dit wordt nu niet gezien als een ‘wijziging’. Een groot probleem is dat er geen officiële procedures zijn voor deze verzoeken. Als je het er niet mee eens bent, kun je geen bezwaar maken.
Je kunt alleen naar de rechter stappen als je illegaal blijft en een dwangsom krijgt. Dit is niet de houding die je mag verwachten van een overheid die haar fout erkent en belooft het probleem op te lossen. De melders hebben destijds te goeder trouw gehandeld.
WAT ZIJN DE HUIDIGE PROBLEMEN?
1. Boeren zonder vergunning zijn illegaal, wat hun bedrijfsvoering belemmert. Ze kunnen zich niet ontwikkelen, geen vergunning krijgen en financiering is moeilijk.
2. Er worden onvoldoende stappen genomen om de beloofde stikstofruimte vrij te maken. Vorige maand was er voor slechts zeven PAS-melders voldoende stikstofruimte gevonden.
Hierdoor blijven veel boeren in onzekerheid.
De overheid zou sneller en pragmatischer moeten handelen om de vergunningsproblemen van PAS-melders op te lossen. Voorlopige vergunningen zijn niet mogelijk. Een andere benadering, zoals tijdelijke compensatie van stikstofdepositie door landbouwgrond niet te bemesten, kan helpen, zoals al gebeurt in Overijssel. Maar dit is geen structurele oplossing.
MAAK DUS EEN HAALBAAR PLAN OVERHEID ZODAT MENSEN MET VERTROUWEN NAAR DE TOEKOMST KUNNEN KIJKEN ....
Er moet een robuust en effectief plan komen om stikstofruimte vrij te maken, zodat boeren weer perspectief krijgen. Dit vergt concrete en haalbare maatregelen van de overheid. Alleen dan kunnen PAS-melders uit hun huidige impasse worden gehaald en weer met vertrouwen naar de toekomst kijken.
DOOR: JEROEN VAN BOXMEER DLV Advies
---