Akkoord bereikt over vroegpensioen voor zwaar werk
Het kabinet, vakbonden en werkgevers hebben een akkoord bereikt over een structurele vroegpensioenregeling voor mensen met een zwaar beroep. Deze regeling bouwt voort op de huidige regeling die in 2025 afloopt en biedt werknemers de mogelijkheid om tot drie jaar eerder met pensioen te gaan. De regeling is gericht op mensen die zwaar werk verrichten en moeite hebben om gezond hun pensioen te halen.
Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is blij met de uitkomst: “Dit akkoord zorgt voor een verantwoorde inzet van vroegpensioen en biedt zekerheid voor mensen met een zwaar beroep. Tegelijkertijd richten we ons op een duurzame inzetbaarheid, zodat werknemers langer gezond kunnen doorwerken.”
Vakbondsvoorzitters Tuur Elzinga (FNV) en Piet Fortuin (CNV) zijn tevreden met de afspraken, die voortkomen uit acties en stakingen. Elzinga: "Mensen met zwaar werk krijgen nu zekerheid." Fortuin voegt toe: "Het is goed dat Nederland een oplossing heeft zonder langdurige stakingen." Werkgeversorganisaties zoals VNO-NCW en MKB-Nederland zijn ook positief. Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW: “Dit akkoord biedt een goede balans tussen vroegpensioen voor wie dat nodig heeft en een agenda voor duurzame inzetbaarheid.”
Het kabinet en sociale partners gaan in 2025 een agenda voor duurzame inzetbaarheid presenteren, zodat werknemers zo gezond mogelijk doorwerken tot hun pensioen.
In het akkoord zelf wordt niet altijd precies vermeld welke specifieke beroepen onder de categorie "zwaar werk" vallen, omdat dit vaak wordt bepaald aan de hand van cao-afspraken tussen werkgevers en vakbonden.
Wel wordt in algemene zin gesproken over beroepen waar fysiek of psychisch belastend werk wordt verricht, zoals in de bouw, zorg, industrie, schoonmaak en bepaalde technische beroepen.
In veel gevallen zal een onafhankelijke partij de afbakening van deze beroepen valideren, zoals in het akkoord ook is afgesproken. Werkgevers en werknemers bepalen gezamenlijk welke beroepen onder "zwaar werk" vallen op basis van de arbeidsomstandigheden en de duur van de werkzaamheden.
Dus hoewel er geen harde lijst is, ligt de focus op beroepen met structureel fysiek of psychisch belastend werk, waarbij de gezondheid van werknemers vaak vroegtijdig in het gedrang komt.
MINISTER EDDY VAN HIJUM VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID (NSC) IS VERHEUGD OVER HET ACCOORD WANT 'HET BIEDT ZEKERHEID AAN MENSEN MET EEN ZWAAR BEROEP'...