"Rood goud" super-bondgenoot bij behouden van de gezondheid
Goed, rood, sappig en veelzijdig. De prins van maaltijden over de hele wereld. Zo worden door ANICAV tomaten genoemd. Tomaten Ze zijn een hoofdbestanddeel van het mediterrane dieet, maar ook een bron van voedingsstoffen en vitaminen. En vooral van lycopeen.
Deze koolwaterstof geeft tomaten hun rode kleur en helpt het lichaam zich te verdedigen tegen vrije radicalen, waardoor ziekten gerelateerd aan celveroudering worden voorkomen. Daarom worden tomaten beschouwd als een bondgenoot voor een goede gezondheid en een levenselixer.
Dat meld het internationale project "Rood Goud uit Europa", gesteund door ANICAV (Italiaanse Vereniging voor de Groentenconservenindustrie) en medegefinancierd door de Europese Unie, dat de consumptie bevordert en de export van Italiaanse biologische ingeblikte tomaten naar Nederland ondersteunt. Van lycopeen is bekend dat het belangrijke antioxiderende, cardioprotectieve en kankerwerende eigenschappen heeft. Tomatenpulp bevat 11 mg lycopeen per 100 g en er zit 54 mg lycopoeen in 100 g tomatenschil. Een hoog lycopeengehalte in het bloed wordt in verband gebracht met een lage incidentie van bepaalde vormen van kanker, vooral prostaatkanker.
Tomaten zijn rijk aan vitamine C (fundamenteel voor het immuunsysteem); volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) hebben we dagelijks minstens 45 mg nodig om ons te beschermen tegen ziekten. 100 g rijpe tomaten bevat 25 mg, en in 100 g verwerkte tomaten zit 43 mg vitamine C.
Tomaten kunnen ook worden gebruikt in natuurlijke cosmetica: Breng een mengsel van tomatensap, glycerine en zout aan voor zachte en gladde handen, of maak een schoonheidsmasker met tomatenextracten voor een getonifieerde huid. Tieners kunnen acne behandelen met crèmes op basis van tomaten.
Tomaten bevatten weinig calorieën - slechts 18 per 100g. Ze leveren ongeveer 1 g proteïne per 100 g, zitten vol water en zijn daarom een effectief diureticum, als ze rauw en zonder zout worden gegeten.
Tomaten hebben nog een heel speciaal kenmerk: koken verbetert de biologische beschikbaarheid van lycopeen en versterkt hun antioxiderende werking.
Kinderen kunnen ook snacken met een heerlijk broodje tonijn en tomaat, en tomatensap. Maar onthoud: Tomaten moeten goed rood en rijp zijn, anders bevatten ze niet het heilzame lycopeen.