Phia Baruch: Hij had het nog nergens voorbij zien komen
"Het is weer eens zo laat," roep ik verontwaardigd. "Al een paar dagen geen mails kunnen ontvangen. O... Die computers ... En ik sliep uit en zag het daardoor pas laat." Ik kan mijn haren uit mijn hoofd trekken maar dat helpt niet.
"Dat is allemaal weer heel erg duidelijk," zegt onze redacteur buitenland teleurgesteld. "Wat een pech. Wanneer komt je technische expert dan?" Stefan J. Bos belt uit Boedapest en heeft de halve nacht doorgewerkt aan volgens hem super-belangrijke artikelen. "Vooral één artikel is top-actueel. Het gaat over een paar resoluties van de VN. Ik heb er juist zoveel exta tijd aan besteed om alles goed uit te zoeken. Urenlang heb ik er op gestudeerd. Niemand heeft het nog. Ik heb er nog nergens iets over langs zien komen. Nee. Ook in Nederland helemaal niet."
"Onze digitale expert kan zich pas in het weekend vrij maken," zeg ik. "Hij zit midden in een groot project. Dat betekent dat er geen nieuwe artikelen per mail kunnen binnenkomen. Kun je niet uit de losse pols vertellen waar je artikel ongeveer over gaat?" Stefan Bos zucht maar besluit zijn kansen te spreiden. "Plaats je later dan wel direct mijn artikelen als ze wel binnenkomen? Je weet dat ik exact en heel precies de feiten wil presenteren."
" Dat klopt en iedereen weet ook dat je heel serieus alle onderwerpen behandelt. Maar vertel alsjeblieft... Waar gaat dat actuele artikel van jou over? " Ik kan me nauwelijks iets spannends bij die ver-weg-organisatie voorstellen en ben nu razend benieuwd wat dan volgens Stefan zoveel prioriteit vereist.
Onze redacteur Buitenland legt het uit. "Het gaat om hele grote belangen. We staan aan de vooravond van de jaarlijkse grote vergadering van alle landen van de Verenigde Naties. Als voorbereiding daarop zijn allerle comitées in verband met de snelle groei van AI bezig met de invloed van kunstmatige intelligentie op de media. Ze zijn daarvoor een resolutie aan het opstellen."
Nouja ... Wat zou daar tegen zijn? AI is een enorme kracht en die wil men dus kanaliseren ten gunste van alle landen. Waarom is dat 'een heikele kwestie'?
Stefan Bos: : "Je ziet een trend om in alles een bepaald concept door te drukken. En er is absouut geen ruimte om andere plannen of gedachtegangen toe te staan. Het draait daarbij allemaal alleen om klimaatverandering en het doordrukken van digitaal geld in plaats van cash geld. Er is geen plaats voor enig ander narrative."
Heel akelig zo'n resolutie. Ik zie het voor me Stefan. Wie dan het belang van het klimaat waagt te relativeren kan zeker daarvoor beboet worden of in ieder geval als onbetrouwbare outsider worden aangemerkt. Dan krijg je bijvoorbeeld geen baan ergens. En je familie ook niet. ... Maar het gemis van cash kan veel mensen die tot nu toe bepaalde elementen in hun leven voor anderen willen verbergen ook in zeer vervelende situaties brengen ... Het kan ze zelfs diep treffen."
"Even wachten," reageert Stefan in Boedapest. Terwijl hij wat nazoekt in zijn artikel overpeins ik hoe alle normale stoute dingen die tussen mensen spelen zonder cash veel te veel beperkt zullen kunnen worden hoor ik allemaal geritsel van papieren.
"De tweede resolutie die binnenkort voorbij zal komen gaat over de invloed van AI en de krijgsmacht,"zegt Stefan die zelf ook als oorlogsverslaggever heeft gewerkt. Het gaat om bepaalde afspraken waaraan de landen gebonden zullen zijn om verantwoordelijk gebruik te maken van AI bij het leger tijdens oorlogen."
Het leger? Dan bedoel je toch ook zeker de marine en de luchtmacht...?
"Het gaat vooral om het leger en de soldaten. De wapens ... Verder alles wat met de krijgsmacht te maken heeft. Het gevaar van het aannemen en minitieus opvolgen van bevelen gebaseerd op deze tweede resolutie is ... dat robotten straks kunnen gaan beslissen over leven en dood van mensen."
"Dat is inderdaad geen denkbeeldige conclusie,"reageer ik. "In principe is dat mogelijk. Het lijkt wel een horrorverhaal maar in China zit iedereen al in de digitale kaartenbak. Er zijn ook landen waar zoveel rebellen zijn dat zo'n vergaand systeem misschien als hulpmiddel door veel mensen verwelkomd zal worden."
"Weet je wie deze resolutie bedacht hebben," zegt Stefan Bos zonder op antwoord te wachten. "Dat zijn Zuid-Korea en Nederland. En heel veel landen zullen deze resolutie waarschijnlijk ook accepteren. Deze twee landen hebben namelijk een machtspositie in de wereld. Nederland heeft ASML - het bedrijf uit Veldhoven - dat computermachines bouwt die heel geavanceerde chips maken die van groot belang zijn in de computertechnologie. "
"Zo ongelooflijk knap hoeft de digitale expert van De Couturekrant niet te zijn,"onderbreek ik hem. "Als onze mails maar weer binnen komen... "
In Boedapest hoor ik Stefan even proberen niet te gapen want hij moet dadelijk weer de studio in voor een uitzending van het persbureau Worthy News. "Bedankt hoor Stefan Bos," zeg ik vlug. "Je hebt gelijk. Het is inderdaad een super-actueel verhaal. Zorg je dat je vandaag nog wat slaap te pakken krijgt?"
We sluiten nu snel af. Bye bye Boedapest. Dag Amsterdam. Alleen voor vandaag natuurlijk.
Soms hebben we mooie of leuke verhalen. Maar ook verhalen zoals dit. Door ons gezien als 'tekenen aan de wand' kunnen wij er geen afstand van nemen. Het is een stukje van de werkelijkheid waar iedereen mee te maken zal krijgen.
De power van AI en de gevolgen daarvan luiden een periode van grote veranderingen in.