Phia Baruch: Waarom open-source AI belangrijk is
ABU DHABI/Verenigde Arabische Emiraten - 15 december 2024 - Het zijn de Donkere Dagen voor Kerstmis waarop je het liefste allemaal heerlijke plannen uitvoert of je juist gezellig kan terugtrekken. Maar er zijn ook nogal wat mensen in 'bepaalde omstandigheden' die je nu maar al te graag laten weten hoe kansIoos zij waren of zijn. En je kunt beter je energie behouden door met belangstelling uit te kijken naar een nieuwe tijd.
Het is goed voor te stellen dat de aankondiging van een conferentie over open source AI het soort nieuws is wat iedereen (me too) graag zou willen vermijden. Dat is volslagen duidelijk. Toch smeekt het onderwerp gewoonweg om aandacht, ook van de meest technisch onhandige mensen. Het is zoiets als de uitvinding van het belang van hygiëne waardoor zoveel mensen gered zijn. Ook deze conferentie zal zoveel veranderen.
De Open-Source AI Summit in Abu Dhabi brengt namelijk meer dan 300 internationale experts samen om de toekomst van kunstmatige intelligentie (AI) te bespreken. Onderwerpen zoals ethische kwesties, eigenaarschap en duurzaamheid staan hoog op de agenda.
Wat is open-source AI?
Open-source AI is kunstmatige intelligentie waarvan de broncode vrij beschikbaar is. Dit betekent dat iedereen het kan gebruiken, aanpassen en verbeteren. Het tegenovergestelde, closed-source AI, is eigendom van bedrijven die de technologie controleren en beheren. Deze fundamentele keuze heeft verstrekkende gevolgen:
Open-source stimuleert innovatie door samenwerking en toegankelijkheid.
Closed-source waarborgt meer controle, maar beperkt de verspreiding en gebruiksmogelijkheden.
Volgens Faisal Al Bannai, secretaris-generaal van TII, draait het om een cruciale vraag:“Wie moet de controle hebben over AI? Bedrijven, gemeenschappen, of misschien wel niemand?
Er zijn tegengestelde belangen en strategieën...
De keuze tussen open- en closed-source AI leidt tot spanningen tussen verschillende belanghebbenden. Grote bedrijven kunnen gesloten systemen gebruiken om markten te domineren, terwijl open-source modellen democratisering van technologie bevorderen. Tegelijkertijd roepen open systemen vragen op over veiligheid, misbruik en regulering.
Falcon AI gaat over samenwerking en innovatie
Een voorbeeld van open-source succes is TII’s Falcon AI-serie, met het veelgeprezen Falcon 40B-model. Deze modellen zijn vrij beschikbaar en stimuleren wereldwijde samenwerking tussen wetenschappers en ontwikkelaars. Dr. Najwa Aaraj, CEO van TII, benadrukt: “Open-source AI is een katalysator voor wereldwijde verandering.”
Hoogtepunten van deze Summit:
- Inspirerende toespraken van experts zoals Dr. Belgacem Haba (Adeia) en Dr. Philip Torr (Oxford).
- Innovaties zoals Falcon Mamba, een nieuw type taalmodel dat eerder dit jaar werd gelanceerd.
- Een panel over de toekomst van open-source AI onder leiding van TII.
Waarom dit voor onze wereld belangrijk is?
De keuze tussen open- en closed-source AI bepaalt niet alleen de toekomst van technologie, maar ook wie daar de macht over heeft. De gesprekken tijdens de Summit maken duidelijk dat deze beslissingen gevolgen hebben voor innovatie, eigenaarschap en de maatschappij als geheel.
Als alles om ons heen wordt besloten en beslist door knappe technologie lijkt dat voor sommige mensen misschien wel een beetje op de ongrijpbare wereld van nu om ons heen. Want wie stellen de systemen en de maatregelen vast over wat er in de wereld moet gebeuren? Dat kan tot spanningsvelden leiden.
Er worden ook door de zelflerende robotsystemen opmerkelijk snel vorderingen gemaakt en het zal niet lang meer duren of de technologie overtreft de menselijke geest. Dat kan positief of negatief werken of verschillende nuances daarvan bevatten. Of alles door elkaar of tegelijk.
Het is heel opvalled dat er in grote delen van de wereld wordt geprobeerd religie te ondermijnen of uit te bannen. De kracht van geloven ligt in de eenvoud en universaliteit die veel mensen aanspreken. Waarom moet religie verdwijnen?
De abstracte wetenschappelijk of een anders georganiseerde wereld of een door de staats georganiseerde godsdienst nemen daarentegen graag de leiding. Dat zijn dominerende aspecten van het leven van hele volken in grote delen van de wereld.
En ooit nemen de computers op een daadwerkelijke wijze deze leiding over. Dat kan heel goed allerlei verbeteringen bewerkstelligen. Je zou kunnen zeggen dat het ongeveer net zo gaat als nu in de maatschappij. Het is een spiegel van wat wij wel of niet zijn of willen. Daarom is zo'n bijeenkomst van meer dan 300 internationale experts samen om de toekomst van kunstmatige intelligentie (AI) te bespreken heel belangrijk. Het kondigt een tijd van grote veranderingen aan.
Experts uit de hele wereld doen hun best ervoor dat echte groei niet alleen gaat om "meer," maar om beter — voor onszelf, elkaar en de wereld waarin we leven.Een boodschap die vandaag misschien wel belangrijker is dan ooit.
.