Oprichting van EHRI-ERIC met hoofdzetel in Nederland
DEN HAAG – 26 januari 2025 – Nederland ontving de eer gekregen om de hoofdzetel van de European Holocaust Research Infrastructure (EHRI) te huisvesten.
Deze belangrijke onderzoeksfaciliteit werd gisteren officieel gelanceerd tijdens een ceremonie in het POLIN Museum voor de Geschiedenis van de Poolse Joden in Warschau, aan de vooravond van de herdenking van de bevrijding van Auschwitz, 80 jaar geleden.
EHRI-ERIC, nu erkend als een European Research Infrastructure Consortium, bundelt openbare gegevens over de Holocaust uit heel Europa. De inauguratie markeert een mijlpaal in de internationale samenwerking op het gebied van Holocaustonderzoek, educatie en herinnering. Minister Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en vertegenwoordigers uit diverse Europese landen waren aanwezig om dit historische moment te vieren.
“Het onderzoeken van je verleden is de beste waarborg voor een betere toekomst,” verklaarde minister Bruins. “EHRI verzamelt publieke informatie over de Holocaust, waardoor deze toegankelijker wordt voor onderzoekers en andere geïnteresseerden. Mijn oprechte wens is dat EHRI ook aan volgende generaties een gezicht kan blijven geven aan de verschrikkingen van de Holocaust.”
De hoofdzetel van EHRI-ERIC wordt gevestigd bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in Amsterdam. Deze keuze bevestigt het vertrouwen in Nederland als gastland en benadrukt het belang dat het kabinet hecht aan Holocaustonderzoek. Het kabinet heeft €300.000 per jaar gereserveerd voor de Nederlandse bijdrage aan deze faciliteit.
Een netwerk van samenwerkingEHRI werd in 2010 opgericht als project van het NIOD en is sindsdien uitgegroeid tot een internationaal samenwerkingsverband. Landen zoals Duitsland, Israël, Polen en het Verenigd Koninkrijk maken deel uit van deze infrastructuur. Ook andere landen, waaronder België, worden aangemoedigd om zich aan te sluiten.
Deze onderzoeksfaciliteit stelt niet alleen onderzoekers, maar ook het algemene publiek, in staat om toegang te krijgen tot een schat aan informatie over de Holocaust. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het behoud van herinneringen en het bestrijden van antisemitisme.