• Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 8ste Editie jaarlijkse Canal Catwalk eerbetoon aan Anne Frank

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Jeugdalbum van het Jaar voor SUSKE EN WISKE - CROMIMI

  UTRECHT - Het Jeugdalbum van het Jaar werd dit keer SUSKE EN WISKE - CROMIMI (Gerben Valkema en Yann, Standaard Uitgeverij). De jeugd maakt vaak andere keuzes dan een volwassen lezer. Toch is dit winnende album er één die zowel bij jong als oud hoog op het lijstje staat. Geroemd is de frisse invalshoek van een aloud fenomeen. Waar de oorspronkelijke versie de laatste jaren zijn glans heeft verloren, komt met dit album het plezier van strips lezen weer naar boven.

Tel hierbij een enorm lekkere tekenstijl op en alle vertrouwde elementen voor een grappig en prettig verhaal en je hebt de winnende titel in handen. Tijdens De Stripdagen in de Jaarbeurs in Utrecht zijn ook een aantal andere prijzen op stripgebied uitgereikt. Op zaterdag ontving Peter van Dongen de Stripschapprijs voor zijn complete oeuvre, waaronder het inmiddels zeer succesvolle Familieziek, gebaseerd op het gelijknamige boek van Adriaan van Dis.

Peter van Dongen reikte zelf ook een prijs uit. Voor het eerst werd de Bronzen Kroontjespen uitgereikt aan het jonge Groningse talent Jan-Willem Spakman. Op zondag werden naast de Albums twee andere prijzen uitgereikt: De P. Hans Frankfurtherprijs aan stripjournalisten Rob van Eijck, Willem van Helden en Joost Pollmann, voor hun grote verdiensten aan de Nederlandse stripjournalistiek.

De Bulletje en Boonestaak Schaal ging naar Peter Middeldorp voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse strip. Hij was verantwoordelijk voor de succesjaren van de stripbladen Pep en Sjors en introduceerde Jan, Jans en de kinderen van Jan Kruis in het vrouwenblad Libelle.

De Stripschappenning voor Album van het Jaar is toegekend aan: HET 9E EILAND (Marcel Ruijters, Uitgeverij Sherpa). Het jury-commentaar getuigt van groot begrip voor deze speciale creativiteit en het hiervoor noodzakelijke vakmanschap.

De Commissie voor de Stripschapprijzen noemt het: een prachtig getekend relaas, goed verteld, met een frisse pagina-indeling. Termen als: krachtig, uniek, speels, luchtig, gekkigheid, verrassend, absurdistisch zijn veelvuldig langsgekomen als het gaat om dit album. Het thema is bijzonder origineel en het werkplezier spat werkelijk van iedere pagina af. Ondanks de ietwat zwarte en absurde humor doet het nergens geforceerd aan... Dankzij de kenmerkende tekenstijl weet dit album zich te onderscheiden zonder dat het high-brow of arty-farty wordt. Niet alleen worden alle vertrouwde stripclichés op de hak genomen, er wordt ook vernuftig gespeeld met het medium strip. Wat ervoor zorgt dat het verhaal een mengeling is van Monty Python met Claire Bretécher.

In de schatkamer van de liefhebbers van stripalbums vind je de mooiste veel gelezen soms heel oude stripbladen die met plakband liefdevol aan elkaar geplakt zijn. Daarvan is een deeltje in beeld gebracht bij dit artikel. Voor de liefhebbers van het zeldzame stripalbum is het geen verrassing dat zo'n uitgave heel zeldzaam is. Natuurlijk zijn er geen prijzen nodig om het album te promoten maar het is wel een heel goede manier om anderen die het Stripschap niet kenden er mee in contact te brengen en ervan te laten genieten.

ILLUSTRATIE: EEN HEEL DIERBAAR ALBUM ...