• Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 8ste Editie jaarlijkse Canal Catwalk eerbetoon aan Anne Frank

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Scheidend wethouder Eric Van der Burg over hoogte-en dieptepunten

  AMSTERDAM - Scheidend wethouder Eric Van der Burg wordt even oprecht emotioneel na een periode van 8 jaar mogen en kunnen werken als bestuurder in de hoofdstad. Morgen komt er een einde aan die periode. In het nieuwe college is geen plaats meer voor zijn VVD. Aan acht jaar op het bijzondere ambt houdt Van der Burg veel warme herinneringen over.

In een mooi interview met AT5 blikt hij terug op die bijzondere periode. 'Dit is waarvan ik als kind heb gedroomd. Dat is waar geworden, dat is fantastisch', vertelt hij oprecht aangedaan. Zijn tijd als wethouder kende hoogte- en dieptepunten. Het meest trots is de vertrekkend wethouder wel op de 'aanpak gezond gewicht', waar hij zich hard voor maakte. 'Dat wordt nu wereldwijd als voorbeeld gezien voor andere landen en steden', zegt hij. In Amsterdam is mede door zijn pakket aan maatregelen het overgewicht onder kinderen gedaald. Eind vorig jaar vloog Van der Burg nog naar Engeland om te spreken over de succesvolle aanpak in Amsterdam.

Ook was Eric Van der Burg na het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan en het vertrek van Kajsa Ollongren korte tijd waarnemend burgemeester. Dat beviel de bestuurder goed, al solliciteerde hij niet als nieuwe burgemeester van Amsterdam. Het overlijden van Eberhard van der Laan was gelijk een droevig dieptepunt van de afgelopen acht jaar.

Natuurlijk waren er ook hoofdpijndossiers voor Van der Burg. 'De heftigheid in sommige delen van de stad heb ik in eerste instantie onderschat', zegt hij terugblikkend op het nieuwe erfpachtstelsel." Dat was ook een heel ingewikkelde regeling waar veel mensen ontevreden over waren. De overstapregeling voor eeuwigdurende erfpacht hield de gemoederen flink bezig. Daarbij voelde de wethouder zich in de steek gelaten door coalitiegenoot D66. De partij stemde tegen de woonplannen van de SP, terwijl dat een keiharde afspraak was binnen de coalitie.

Soms lopen ook bestuurders tegen grenzen aan en ook Eric Van der Burg werd geconfronteerd met 'hoofdpijn-dossiers'. Hij geeft een voorbeeld van wat voor hem het aller-zwaarste was.

'Het zwaarste in de afgelopen acht jaar was wel de zedenzaak', blikt hij terug. Aan het begin van zijn periode, in december 2010, werd bekend dat er seksueel misbruik plaatsvond op verschillende Amsterdamse kinderdagverblijven. De situatie rond Het Hofnarretje en andere kinderdagverblijven grijpen de wethouder echter nog steeds hevig aan. 'Daar lopen de rillingen nog van over mijn rug.'

Voor nu is het inpakken en wegwezen na een periode van onschatbare waarde van zijn werkzaamheden voor Amsterdam. Eric Van der Burg gaat door als fractievoorzitter voor de VVD in de gemeenteraad. Hoe was het en hoe gaat u verder? 'Wethouder ben je 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Dit is mijn stad man! Dat vind ik nog steeds... Wauw! '

Het klinkt trots. Maar hoe reageert deze topbestuurder als mens op dit alles. Ofwel concreter... Wat zijn uw reacties op dit afscheid van die functie die u met zoveel inzet en volharding al die jaren intensief hebt vervuld? ... Hoe ervaart hij persoonlijk de nieuwe afstand van een heftige en ook mooie periode? Waarop de ervaren bestuurder stijlvol reageert: "Who cares... Ik wás wethouder van Amsterdam.'