• 5-Sterren boetiekhotel ‘POST Rotterdam' in historisch postkantoor

 • Award voor coutureshow Addy van den Krommenacker

 • Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Ans Markus: Mijn passie ... Ik kan niet anders...

  "Kunst is mijn passie... Mijn levensader zou je het ook kunnen noemen. Ik kan niet anders," zegt de kunstenares Ans Markus. We zijn op een terras in het woelige Amsterdamse stadsleven neergestreken. Het nieuwe kalmerende herfstseizoen geeft planten en bomen de kans zich te herstellen van een gortdroge zomer. Wat een fijne dag is het vandaag...

Even terugdenken... Had zij dan géén last van die krankzinnig hete en droge zomer? "Ik moet wel zeggen dat mijn atelier bestaat uit een etage met een glazen dak. ik voelde me soms net een tomaatje in een kas. Maar mijn werk roept me als het ware... Ik kan me nooit druk maken over het weer. En ik kan bovendien rekenen op de eindeloze support van Wiebe (red.: haar ook kunstzinnige partner) die dagelijks een karaf koel water met een paar schijfjes citroen er in boven bracht waardoor ik lekker kon doorwerken."

Het is fantastisch als je met zoveel liefde aan je creaties kunt werken... "Zeker. Als kunstenaar kun je je opdrachten namelijk niet altijd plannen maar voor mij is dit een heel bijzonder jaar. Er was me gevraagd een portret te maken van Bert van der Zwaan als 333ste rector van de Vrije universiteit in Utrecht die afscheid nam."

Een bijzondere persoonlijkheid. Ik las over hem dat hij ver vooruit denkt over de universiteit en de studenten. En toch neemt hij nu afscheid...

Inderdaad een heel sympathieke man... Het was een eervolle opdracht zijn portret te maken en het werd ook een heel indrukwekkend afscheid. Minister Ingrid van Engelshoven sprak hem toe waarna Bert van der Zwaan een lintje werd uitgereikt als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Het was een indrukwekkende plechtigheid. Daarna werd aan Bert van der Zwaan door de collegevoorzitter Anton Pijpers een door mij gemaakt portret geschonken dat bij de Senaatzaal in het Academiegebouw komt te hangen."

Wat een goed gevoel moet dat zijn voor de geportretteerde en zijn familie. En natuurlijk ook voor jou. Terwijl de ober onze kopjes weghaalt vraag ik haar aan welke nieuwe projecten zij nu werkt?

"Op 3 oktober wordt er in het tv-programma De Wereld Draait Door een portret van mij getoond dat zal worden onthuld in Beeld en Geluid. Daarin wordt een hommage gebracht aan Mies Bouwman met een totempaal met diverse portretten er op van bekende kunstenaars als Gertie Bier en Broodspot en Marte Röling..."

Spannend ... En een mooi programma-idee Ans Markus. Zullen we nog wat bestellen... We moeten zoveel bespreken. Je hebt een heel druk jaar gehad en er komt nog zoveel op je af. Kunnen we in de komende tijd weer samen op dit terras afspreken?

"Gráág... Het creatieve proces gaat nu eenmaal altijd door. Dit is een heerlijke herfst en ik ben ook heel blij dat mijn serie portretten over Verborgen Verdriet in Leeuwarden - de culturele hoofdstad van Europa- in de opvang van Dak- en Thuislozen ZIENN wordt geëxposeerd. Het zijn heel bijzondere portretten. Die tentoonstelling is nog tot het in de van dit jaar daar te zien. En er wordt heel veel op gereageerd..."

HET CREATIEVE PROCES STOPT NÓÓIT... DE SERIE SCHILDERIJEN VERBORGEN VERDRIET GEMAAKT DOOR ANS MARKUS ZIJN NOG TOT HET EINDE VAN HET JAAR TE ZIEN IN LEEUWARDEN DE CULTURELE HOOFDSTAD VAN EUROPA IN DAK- EN THUISLOZENCENTRUM ZIENN...