• Award voor coutureshow Addy van den Krommenacker

 • Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • Winnaar Coiffure Awards 2019 : vlekjes kunnen juist flatteren

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Wil Amsterdam soms de wet veranderen...

  AMSTERDAM - Het gemeentebestuur van Amsterdam wil jaarlijks honderdduizend euro uit de gemeentekas trekken om partijgenoten van GroenLinks, D66, PvdA en SP in de stadsdeelbesturen van Noord, Centrum en Zuidoost elke maand een extraatje van zo’n 500 euro per persoon te geven. Deelraad-stadsbestuurder zijn is inderdaad een harstikke drukke baan waar je de hele dag mee bezig bent maar diegenen die dit doen hebben hier wel voor gekozen. Hun huidige beloning is lang niet slecht. Volgens dagblad de Telegraaf ontvangt een stadsdeelbestuurder in Amsterdam in een gebied met minder dan 100.000 inwoners 6196 euro.

Dat geldt voor Noord, Centrum en Zuidoost, maar zou op 6674 euro per persoon moeten komen, blijkt uit het voorstel van de gemeenteraad. Nu is het nog gebruikelijk dat de hoogte van de vergoeding voor de lokale stadsdeelbestuurders afhankelijk is van het aantal inwoners van het stadsdeel. Het is nu in heel Nederland wettelijk zo geregeld dat een bestuurder van een stad met meer inwoners meer betaald dan een bestuurder van een relatief kleine gemeente met minder inwoners.

De Amsterdamse coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP vindt echter dat de door hun naar voren geschoven partijgenoten hetzelfde bedrag moeten krijgen. Daarom is het idee „de verschillen in vergoeding voor de stadsdeelbestuurders ongedaan te maken.”

Volgens de partijen zijn de „maatschappelijke opgaven in de verschillende stadsdelen qua zwaarte en complexiteit vergelijkbaar”. Hoe groter een stadsdeel is hoe meer werk men heeft en als het gaat om stadsdelen met probleemwijken wordt er heel veel tijd gevraagd van de bestuurder. Wie dat werk met inzet doet heeft inderdaad een zeer drukke job.

Dat mag uiteraard beloond worden maar dat wordt het toch al? De Amsterdamse gemeenteraad zou de verhoging bovendien ook nog met terugwerkende kracht vanaf 21 maart willen laten gelden. Dat zou neerkomen op nóg een extraatje van zo’n 3000 euro per persoon.

Het is echter nogal opmerkelijk dat deze wens voor een maandelijkse verhoging alleen voor de stad Amsterdam zou gelden. Waarom zou het niet gelden voor bestuurders van drukke steden als Rotterdam, Utrecht en Den Haag? Zij hebben het ook barstens druk. De beloningen van stadsbestuurders zijn bij wet landelijk geregeld. Bij wet. Om dit te veranderen zou men dus de wet moeten veranderen.

Het geld ervoor moet bovendien uit de kas van de Amsterdamse gemeenteraad komen. Het is ongetwijfeld als een soort van support bedoeld. Bijvoorbeeld om ook kundige en veelgevraagde kandidaten voor politieke functies te interesseren. Mocht de huidige salariëring van stadsdeelbesturders achter niet kunnen concurreren met beloningen uit het bedrijfsleven dan kun je je afvragen of zulke kandidaten niet beter kunnen wegblijven.

Politiek bestuurder zijn is een vak wat vraagt om inzet en passie.

Oppositiepartij VVD wil het ophogen van de stadsdeelbedragen voorkomen, laat raadslid Marianne Poot weten. „Het is onbegrijpelijk dat juist deze linkse partijen ervoor kiezen om toch al vorstelijk betaalde stadsdeelbestuurders een loonsverhoging te geven. Wij zullen voorstellen om dit geld te besteden waar het zin heeft, bijvoorbeeld het Friendship Sportcentre voor gehandicapte kinderen.”

MARIANNE POOT: "HIER BEN IK HET TOTAAL NIET MEE EENS..."