• 5-Sterren boetiekhotel ‘POST Rotterdam' in historisch postkantoor

 • Award voor coutureshow Addy van den Krommenacker

 • Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Dit zijn de toekomstbouwers (deel 3)

  Mode-ontwerper Amber Jae Slooten komt naar de Dutch Design Week met DEEP, een project waarmee ze het publiek wil laten inzien dat de toekomst van mode digitaal is. Slooten wil dat consumenten in de nabije toekomst virtueel kleding passen op een 3D-model van zichzelf. Daarmee wil ze voorkomen dat er kleding wordt geproduceerd die vervolgens niet wordt verkocht. De grote modeketens hebben volgens Slooten miljarden kledingstukken waar ze niet meer vanaf komen.

Virtueel passen kan daarnaast voorkomen dat er onnodig samples van stoffen en kleding de wereld over worden gevlogen. De ideeën van Amber Jae Slooten gaan nog verder: De ultieme consequentie van haar denken is dat zij een mode-ontwerper is die geen kleding meer maakt. Als het aan haar ligt gaan we alleen nog virtuele kleding dragen. Slooten is mede-oprichter en creatief directeur van The Fabricant, een bedrijf dat visual effects uit de filmindustrie gebruikt om hyperrealistische modeshows te maken. Ze studeerde in 2016 af aan het Amsterdam Fashion Institute.

Govert Flint komt naar de Dutch Design Week met de laatste versie meubels uit Enrichers. Hierin werkt Flint samen met de afdeling neurobiologie van de Universiteit van Cambridge. Flint werkte na zijn studie bouwkunde bij een architectenbureau in China en vroeg zich af waarom werken op een kantoor vaak zo geestdodend is en waarom creativiteit en het geluksgevoel gedurende een dag op kantoor afneemt. Het antwoord: gebrek aan beweging.

Daaruit is de afgelopen jaren een serie kantoormeubelen en attributen ontstaan die beweging, en daarmee ook de hersenen, stimuleren. Bekendste voorbeeld is wel de Bionical Chair, het afstudeerwerk van Flint aan de Design Academy. Deze stoel is voorzien van bewegingssensoren die lichaamsbewegingen omzetten in computercommando's. Het is dus eigenlijk een muis die je met je hele lichaam bedient. Govert Flint studeerde Bouwkunde aan de TU Delft en studeerde in 2014 af aan de Design Academy in Eindhoven.

Teresa van Dongen presenteert op Dutch Design Week 2018 Electric Life, de laatste versie van haar ‘levende lamp’, een lichtinstallatie die zijn energie haalt uit elektronen die worden afgescheiden door bacteriën. Van Dongen begon ooit met een studie biologie maar maakte de overstap naar de Design Academy. Bacteriën en micro-organismen zijn haar grote liefde. Van Dongen werkt veel samen met wetenschappers en onderzoeksinstituten en is gespitst op onderzoeksresultaten die achter gesloten deuren van laboratoria blijven liggen. Daar wil zij als ontwerper iets mee doen. 

Van Dongen ziet dat er in de ontwerpwereld steeds meer gedaan wordt met biodesign. Ze hoopt dat de energie van bacteriën straks echt in onze huizen wordt gebruikt. Teresa van Dongen studeerde in 2014 af aan de Design Academy in Eindhoven.

Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven is een negendaags internationaal designevenement dat zich voornamelijk focust op future proof design. Met werk van ruim 2.600 deelnemende ontwerpers en meer dan 335.000 bezoekers uit binnen- en buitenland is DDW het grootste designevenement van Noord-Europa. De editie van 2018 vindt plaats van 20 t/m 28 oktober verspreid over verschillende locaties in Eindhoven.