• Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 8ste Editie jaarlijkse Canal Catwalk eerbetoon aan Anne Frank

 • Flagship Boutique Chopard nieuw op Bondstreet

 • Tom Coronel Top 6 op Nürburgring Nordschleife

 • 'Manmade / no human' in Museum aan het Vrijthof

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Noem het maar karma of iets dergelijks

Het is voor mensen die naar een verborgen samenhang zoeken als bepaalde feiten samenvallen altijd een vraag waaróm dit gebeurt en waaróm je dat plotseling ook speciaal opvalt. Feiten en oorzaken vanuit verschillende situaties voortkomend die elkaar gelijktijdig kruisen worden in de psychologie synchronisiteit genoemd. Er is een duidelijk verschil met elkaar opvolgende feiten die in tijd en/of ruimte tegelijk gebeuren. Omdat veel mensen zich tegenwoordig gelijk aan goden wanen wil men er niet aan dat er een achterliggende oorzaak bestaat als gebeurtenissen onverwacht voor je samenkomen.

  Men noemt dat dan liever toeval of wishful thinking want sinds de computer en de digitale wereld bestaat is men tot de ontdekking gekomen dat vele zaken 'maakbaar' zijn. De 'makers' zijn gewoon mensen zelf die dat allemaal arro en handig in de wereld in elkaar geschoven hebben. Het kan natuurlijk ook moeilijk te aanvaarden zijn dat er wel een alles besturend beheerssituatie bestaat als je van zoveel onrecht op de wereld dagelijks kennis moet nemen.

Stefan Bos van Persbureau BosNewsLife.com meldt ons uit Oost-Europa hoe Asia Bibi in 2010 ter dood werd veroordeeld omdat ze christen is en omdat ze dorst had. Gister geschiedde echter enige gerechtigheid toen het vonnis werd vernietigd.

Onze redacteur Arthur van Bentem meldt ons tegelijkertijd: " Nu kan Bibi het doelwit worden van moord wanneer ze wordt vrijgelaten. Islamisten hebben een premie op haar hoofd van 50 miljoen roepies ($375.000) gezet. Salman Taseer, een dappere moslim die gouverneur was van de Pakistaanse provincie Punjab, werd vermoord alleen maar omdat hij haar steun betuigde. De Pakistaanse federale minister voor Minderheden, Shahbaz Bhatti, werd ook vermoord vanwege de verdediging van Bibi. Advocaten die opkomen voor christenen en anderen die beschuldigd worden van godslastering worden in enkele gevallen ook vermoord.

Na 3.422 dagen van wrede en ongerechtvaardigde gevangenschap als "de eerste vrouw die ter dood werd veroordeeld wegens godslastering", is het doodvonnis tegen Asia Noreen Bibi eindelijk vernietigd. Het Pakistaanse Hooggerechtshof heeft vandaag het doodvonnis tegen Bibi, een rooms-katholieke moeder van vijf kinderen, nietig verklaard. Na in 2010 in een rechtszaak veroordeeld te zijn geweest wegens valse beschuldigingen van "godslastering", heeft het recht nu gezegevierd.

Bibi moest dood omdat haar moslimmedewerkers beledigd waren dat zij, een "onreine" christen, water dronk uit een gemeenschappelijke bron. Dit oordeel was zelfs voor Pakistan, waar christenen sowieso al worden vervolgd toch te drastisch. Bibi wordt nu "om veiligheidsredenen op een onbekende plaats vastgehouden". Islamistische hardliners hebben de rechters namelijk al gedreigd dat als ze wordt vrijgelaten, de verantwoordelijken op een "afschuwelijke manier" aan hun einde zouden kunnen komen."

In gedachten hoor ik hoe woedend deze redacteuren hierover zijn. Ik hoor ze tandenknersen en besluit 's avonds ergens te gaan eten maar kan ik nog wel een hap door mijn keel krijgen na zulke berichten? Onderweg buiten zie ik weer de drie vrienden die ik in gedachten altijd 'de daklozen-elite' noem op hun vaste ontmoetingsplek vergaderen. "Heb je het al gehoord? " vragen ze. "Wij hebben het op internet gelezen. "  Eén van hun is uit Pakistan naar ons land gekomen en 'woont' hier al jaren. Ze bepraten het nieuws met mij.

"Wat een land is Pakistan. Maar goed dat je je land hebt verlaten," zeg ik. "In mijn land wonen islanieten, joden en christenen al eeuwen vredig naast elkaar," antwoordt hij heel rustig. "Het zijn alleen die fanatieke godsdienstigen die andere mensen kwellen en doden alsof het niets is." Dat raakt me diep. En ik schaam me omdat ik al die Pakistaanse mensen - de hele bevolking - zomaar even onder één noemer heb veroordeeld. Ik moest onverwacht van drie kanten het afschuwelijke nieuws horen en kwam toen meteen maar al te makkelijk in de haat-modus terecht. Alsof er opeens geen andere goede mensen in Pakistan meer zouden wonen. Haat is namelijk heel makkelijk heel dichtbij.

's Avond meldt Stefan Bos uit Oost-Europa ons dat hij net in een radio-uitzending voor Vatican News over migratie heeft gemaakt 'want Oostenrijk en Hongarije weigeren een VN-overeenkomst te tekenen voor een veilige oversteek voor migranten en vluchtelingen. Tegelijkertijd werd in Hongarije die extreem rechtse cameravrouw vrijgesproken nadat zij een vluchtende vader en jongetje met opzet liet struikelen en hen trapte.'

Bekend incident. Slecht voorbeeld. Maar er is ook een Ander Gerechtshof wat je altijd met je meedraagt en dat zit van binnen. Daarom heet het ook: ge-weten.

FOTO: DE LIJDENSWEG VAN ASIA BIBI ...