• Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 8ste Editie jaarlijkse Canal Catwalk eerbetoon aan Anne Frank

 • Tom Coronel Top 6 op Nürburgring Nordschleife

 • 'Manmade / no human' in Museum aan het Vrijthof

 • Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier bij Eduard Planting

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Marianne Poot : Cornelius Haga Lyceum moet dicht

  Het Cornelius Haga Lyceum moet worden gesloten op grond van bedreiging van de openbare orde. Dat zegt fractievoorzitter Marianne Poot van de Amsterdamse VVD fractie. Ze reageert daarmee op een waarschuwing van de Nationale Coordinator Terrorismebestrijding die zegt dat leerlingen van de school worden beïnvloed door leraren die contacten hebben met terroristen. Er ontstaat nu een wolk van omringende meningen pro en contra deze reactie.

Er is opeens een bovenmatige belangstelling ontstaan voor het verschil tussen bijzonder onderwijs aan kinderen en de zogeheten brede scholen die grotere groepen leerlingen onderwijs geven zonder verschillen in religie en culturele achtergrond te accentueren.

Die discussie idealiseert vermoedelijk dat leerlingen van grote scholen met daarbinnen geaccepteerde niveauverschillen een-toleranter kader voor het leven meegeeft aan leerlingen. Het huidige Nederlandse scholenstelsel probeert ouders voor hun kinderen de mogelijkheid tot een grote keuzevrijheid te bieden.

Brede of bijzondere schollen: alles kan. Maar iedereen kan op zijn vingers aftellen dat onderwijsfabrieken met duizenden leerlingen tot anonimiteit en een akelig grote eenzaamheid van kinderen zal leiden. Het is van belang dat docenten en leerlingen elkaar kennen en groeten in de gangen. Er moet in de sfeer een verbindende factor zijn die de leerlingen wat meegeeft. En als sommige lessen bepaalde leerlingen kunnen inspireren heeft juist dat grote invloed op het verloop van de studie en hoe open of juist meer gesloten mensen later in het leven staan.

Dat kan worden bereikt op een breed ingestelde school met een flexibel onderwijssysteem maar eveneens net zo goed in het bijzondere onderwijs. Het gaat erom dat het onderwijs geen grenzen oplegt en wegen afsnijdt en kinderen de vrijheid ontneemt om zelf na te denken en keuzes te maken.

Kinderen kunnen vanuit het ouderlijk huis in een bepaalde manier van denken begeleid worden en dat wordt in ons land volledig gerespecteerd. Daarnaast heerst de wens en het vertrouwen dat leerlingen op scholen de kans krijgen talenten en voorkeuren te ontdekken en zelf te ontplooien. Als onze onderwijsinspectie niet meer onverwacht een bezoek mag brengen aan een bepaalde bijzondere school klinkt dat alsof hier een eigengereide koers wordt gevolgd waarvan Nederland niets mag weten. Dat vormt dus een volledig vraagteken. En de stad Amsterdam is wel degelijk verplicht op dit soort situaties te letten. Als je de deur wordt gewezen als inspectie van het onderwijs moet er ingegrepen worden. Het gaat hier niet alleen om onderwijs kwaliteit maar ook om nationale veiligheid vooruit denkend naar de toekomst. Bovendien zijn vooral kinderen hier de dupe van een onvrijheid die wij in ons land niet accepteren.  

Het is uiteraard een grote affaire in Nederland geworden. Niet omdat diverse andere scholen altijd foutloos en volmaakt zouden zijn maar omdat er een verdenking is over dit schoolbestuur van het Cornelius Haga Lyceum dat daarvan iemand deel uitmaakt die banden heeft met het schrikbeeld van het terrorisme. Volgens VVD-gemeenteraadslid Marianne Poot een goede reden om de school (die bovendien nog een vergunning heeft aangevraagd om in ons land nog verschillende scholen van ditzelfde type te kunnen starten) te sluiten.

MARIANNE POOT: OP GROND VAN DE OPENBARE ORDE SLUITEN...