• Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • Vier Dutch Designbureaus naar National Museum of Qatar...

 • Fabienne Delvigne presenteert elegante couturehoeden

 • Couture Sheila de Vries voor 2019: Joie de Vivre

 • 8ste Editie jaarlijkse Canal Catwalk eerbetoon aan Anne Frank

 • Flagship Boutique Chopard nieuw op Bondstreet

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

3D-printer bouwt huis met twee verdiepingen...

  ANTWERPEN/KAMP C - De grootste 3D-printer van de wereld staat klaar op de site van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in Westerlo om een huis met twee verdiepingen te printen. Geïnteresseerde bedrijven zijn vanaf het najaar welkom in Westerlo om met de printer te experimenteren. Zo wiL de Vlaamse bouwsector met praktijkvoorbeelden overtuigend aantonen waartoe deze innovatieve bouwtechniek wel niet in staat is.

Hoewel 3D-printen wereldwijd veel aandacht krijgt, is de eerste 3D-geprinte woning in Vlaanderen nog toekomstmuziek maar Kai Van Bulck is voor Kamp C betrokken bij het C3PO-project, dat de Vlaamse bouwwereld moet klaarstomen voor de technologie. "De betonprinter die zopas aangekomen is in Westerlo zal daarin een cruciale rol spelen. Voor dit innovatief project kan Kamp C rekenen op een aantal prominente partners: Beneens, ETIB/CONCRETE HOUSE, Groep Van Roey, Thomas More, Trias architecten, Ugent en Vicré. Saint-Gobain Weber België werken ook mee aan het project."

Zo’n vijf jaar geleden startten enkele Belgische universiteiten met de eerste onderzoeksprojecten rond het 3D-printen van bouwonderdelen. De techniek is nu wel klaar voor de volgende fase. Kai Van Bulck: “We zijn op een punt gekomen dat we al die theoretische kennis kunnen uittesten in de praktijk. Dat is precies wat we gaan doen met onze 3D-printer. De voornaamste focus zal zijn om de technische uitdagingen waar de techniek nog voor staat, te overwinnen via trial-and-error.”

Kamp C start momenteel met een demofase. Alle geïnteresseerde bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen zijn vanaf het najaar welkom om de printer uit te proberen. Die tests zullen helpen om technische vragen uit te klaren. Zelf cement meebrengen is niet nodig: “We zorgen ervoor dat alle materialen die we al hebben uitgetest, aanwezig zijn”, zegt Van Bulck. Kamp C brengt voor de deelnemers alleen de materiaal- en elektriciteitskosten. Bedrijven zullen zeker nog tot 2020 met de printer kunnen experimenteren. Tijd genoeg om kennis te maken met alle voordelen van de techniek.

“Het zijn vooral de complexe bouwonderdelen waarvoor de betonprinter een grote meerwaarde heeft”, weet Van Bulck. “Denk maar aan gewelven of gebogen muren. Vandaag worden die elementen nog op de werf zelf gemaakt. Dankzij de printer is dat binnenkort misschien verleden tijd.”

Volgens Van Bulck zal de testfase op Kamp C de Vlaamse bouwsector finaal over de streep trekken: “Zodra we kunnen aantonen welke onderdelen geprint kunnen worden en waar de efficiëntiewinst zit, zal de sector wel overstag gaan.” Een vertrouwenwekkend positieve voorspelling... 

“Meer dan ooit wil Kamp C de vinger aan de pols houden én zelfs toonaangevend zijn op het vlak van innovatie in de bouw,” stelt provinciaal gedeputeerde voor Europese Samenwerking en voorzitter van Kamp C Kathleen Helsen. “Met deze 3D-printer maken we die ambitie waar. Deze innovatie biedt tal nieuwe mogelijkheden voor de hele bouwsector in onze provincie en ver daarbuiten. Dat we hier als provinciebestuur mee investeren, is dan ook evident.”

Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

GROTE INNOVATIE IN BOUWSECTOR IN BELGIË... 3D-PRINTER BOUWT HUIS MET TWEE VERDIEPINGEN...

KATHLEEN HELSEN: "PARTNERS KUNNEN REKENEN OP STEUN VAN EUROPA..."

Meer info op kampcbe/innovatie/projecten/c3po