• Modeshow Sheila de Vries laat mooie tijden herleven

 • Over Edwin Oudshoorn Couture

 • Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • FABIENNE DELVIGNE - heavenly dream

 • 'Photographic Paintings'

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Ongekende schoonheid in Drents museum

  ASSEN - Als je aan Italiaanse kunst denkt, dan denk je al snel aan de Romeinse tijd, de renaissance en de barok. Het Drents Museum brengt daar verandering in en laat het Nederlandse publiek kennismaken met de ongekende kwaliteit en schoonheid van de Italiaanse kunst uit de late 19de eeuw. Van 2 juni tot en met 3 november 2019 zijn in de tentoonstelling Sprezzatura - Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) ruim zeventig schilderijen van meer dan veertig Italiaanse kunstenaars te bewonderen. Met onder meer werk van Antonio Mancini, Silvestro Lega, Giovanni Segantini en Fillippo Palizzi.

De schilderijen zijn voornamelijk afkomstig uit prominente Italiaanse museale collecties, waaronder het Uffizi in Florence en de Galleria Nazionale d'Arte Moderna e Contemporanea (GNAM) in Rome. Een groot deel is niet eerder in Nederland te zien geweest. Sprezzatura toont de ‘onbekende schatten’ van de Italiaanse schilderkunst uit de late 19de eeuw. Startend bij de eenwording van Italië en het realisme rond 1860 is te zien hoe de Italiaanse kunst zich in vijftig jaar ontwikkelt naar de moderne kunst van de jaren 1900-1910.

Het is een periode van grote idealen, maar ook van maatschappelijke onrust. Kunstenaars verhouden zich daarbij steeds op een andere manier tot de werkelijkheid. Zo brengen sommige schilders de werkelijkheid feitelijk in beeld en is de kunst van andere schilders een sociale aanklacht. Weer anderen ontvluchten de werkelijkheid in een kunst van dromen, idylles en symbolen. Ze schilderen landschappen, stadsgezichten en portretten met thema’s als liefde, arbeid, armoede en moederschap.

In Sprezzatura passeren verschillende groepen en stromingen de revue, zoals het naturalisme, realisme en symbolisme. De kracht van de schilders ligt in de wijze waarop zij hun frisse ideeën, nieuwe stijlen en experimentele technieken verweven met eeuwenoude artistieke tradities.

Met een flinke dosis lef, genie en virtuositeit (ofwel ‘sprezzatura’) schilderden zij hun land Italië, met al zijn mooie kanten en uitdagingen. 'Sprezzatura’ is een oud Italiaans woord met vele betekenissen, waaronder ‘virtuositeit’ en ‘bravoure’.

Iets doen met ‘sprezzatura’ betekent iets met zoveel zwier en speels gemak doen, dat de overtuigingskracht er vanaf spat.

Naast de schoonheid en kwaliteit van de Italiaanse schilderijen uit de late 19de eeuw, begin 20ste eeuw, wordt in de tentoonstelling ingezoomd op de cultuurhistorische rijkdom van deze periode. Door een mix van proza, muziek én beeldende kunst waant de bezoeker zich in het Italië van ongeveer 150 jaar geleden. De tentoonstelling biedt bovendien context wat betreft de historische gebeurtenissen, waarbij het verband tussen de kunst en de maatschappelijke ontwikkelingen in het eengeworden Italië (vanaf 1861) duidelijk wordt.

Bij de tentoonstelling Sprezzatura verschijnt de gelijknamige publicatie, een uitgave van WBOOKS (Zwolle). Het boek is vanaf 2 juni verkrijgbaar in de Museumshop van het Drents Museum.

Drents Museum presenteert:  Sprezzatura - Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst
2 juni tot en met 3 november 2019

SCHILDERIJ GEMAAKT DOOR PLINIO NOMELLINI I N 1906 - GALLERIE D'ARTE MODERNA, MILANO © UMBERTO AMIRAGLIO