• Tom Coronel Top 6 op Nürburgring Nordschleife

 • 'Manmade / no human' in Museum aan het Vrijthof

 • Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier bij Eduard Planting

 • Paul Schulten lanceert BLEND voor 19/20

 • Modeshow Sheila de Vries laat mooie tijden herleven

 • Over Edwin Oudshoorn Couture

 • Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Nieuwjaars boodschap van de uitgever.

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Wel of niet geloven zonder vlees te kunnen eten...

  Een aantal Nederlandse atleten heeft in samenwerking met producer Tim Dekens, co-producer Anneloes Keizer en Generatie Alles een independent short plant-based film gemaakt. Met korte snelle scènes, opgenomen in de Italiaanse Dolomieten proberen ze het stoffige imago dat toch nog vaak om vegan heen hangt, te doorbreken. De film, met als doelgroep Generatie Z, is een ode aan de mogelijkheden van een plant-based dieet.

De atleten laten zien dat je alles uit een plant-based dieet kan halen om groot te groeien, sneller te herstellen en op het allerhoogste niveau topprestaties te kunnen leveren. De film is volgens de makers te vergelijken met de Amerikaanse film The Game Changers, met executive producers als James Cameron, Arnold Schwarzenegger, Jackie Chan en Lewis Hamilton, waarin internationale topatleten dezelfde statement maken: dierlijk voedsel is niet nodig om je doel te bereiken.

Producer Tim Dekens: "Ik heb zelf 28 jaar geloofd dat je niet zonder vlees en zuivel zou kunnen, laat staan spieren opbouwen of topsport zou kunnen bedrijven. Deze atleten hebben mij laten zien dat we niet alleen een impact kunnen maken op onze gezondheid en sportprestaties maar tegelijkertijd ook zorgen voor een betere planeet en minder dierenleed. Grote thema's van onze tijd."

Dat is de manier waarop moderne mensen wikken en wegen en proberen hun eigen levensstijl te bereiken. Mensen als Arie Boomsma en Tess Milne hebben via hun social kanalen de film al gedeeld met hun volgers. Iedereen heeft recht op een eigen gekozen levensstijl. Merk daarnaast op hoe dolgraag sommige mensen proberen hun smaak en keuze anderen op te dringen. Ze worden helemaal gek als je er anders over denkt.

Daarom is de aanval van dagblad -en stadscolumnist Wouter Loumans op de Amsterdamse Woonwethouder Laurens Ivens (SP) die de hoofdstedelijke gemeenteraad oproept tot een eiwit-transitie een goed voorbeeld van iemand die zichzelf ergens onbehaaglijk over voelt en dan maar een beetje begint rond te schoppen en te schelden.

Waar gaat dit over? Wethouder Laurens Ivens is geen robotachtige ambtenaar maar voelt zich daarnaast ook geroepen de consument een zo gezond mogelijk eetpatroon voor te stellen. Hij noemt dat de eiwit-transitie. Hij stelt de gemeenteraad voor in de stad minder vlees te eten en meer noten, groenten en fruit etc. Dat is goed voor meer dierenwelzijn, een vermindering van CO2 en verbetert de gezondheid van de burgers van Amsterdam. Burgers kunnen daar uiteraard wel of niet op ingaan.

Maar de door een ernstige biefstukverslaving bevangen columnist is hierom acuut dol gedraaid en beweert (meewarig) 'slechts medelijden met deze wethouder te hebben. Met de wethouder die ooit zulke grote ambities had en nu als wethouder-tofu - bekend zal staan.'

Hoe weet deze vleesverslindende macho columnist echter welke dromen de man had op wie hij nu zijn giftige pijlen heeft afgeschoten? Had hij wellicht een 'vertrouwelijk' gesprek met hem van 'man'tot 'man'daarover? Uiteraard toen hij nog niet op de hoogte was van het speciale vermaledijde eetpatroon van zijn opponent?

De gretige vleesetende criticus gaat nog verder in zijn afkeer en beweert eveneens dat de medecommissieleden met spot. verbijstering en afgrijzen naar hun Woonwethouder kijken. Ach ja? Is dat zo? Hmm... Je kunt je zijn gesprekken met hun vooraf hierover helemaal voorstellen want dat zijn nog eens referenties waar je echt op kunt bouwen en vertrouwen.

Zo zet je dan toch ook met al dat journalistieke graafwerk de hoofdstedelijke problemen weer eens flink op de kaart. Misschien tijdens het genoeglijk en vreedzaam gezamenlijk verorberen van een kroketje slangenvlees speciaal?

AMSTERDAMS WOONWETHOUDER LAURENS IVENS IS GEEN ROBOTACHTIGE AMBTENAAR... AL KUNNEN SOMMIGE MENSEN DAT NIET UITSTAAN...

BINNENGEKOMEN REACTIES: Enkele bezoekers van onze site hebben ons na lezing van dit artikel er op gewezen dat wij niet hebben vermeld dat de hoofdstedelijke woonwethouder Laurens Yves ook Dierenwelzijn in zijn takenpakket heeft. Hierbij laten wij u dit daarom aanvullend alsnog graag even weten.

FOTO: ALPHONS NIEUWENHUIS