• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Luc ten Klooster op Ameland: Voetstappen in het zand

  Tijdens Kunstmaand Ameland van 1 t/m 30 november en ook daarna nog tot 1 april 2020 presenteert Luc ten Klooster een foto- en videoproject 'Voetstappen in het zand' in museum Swartwoude in Buren.. In de tuin staan 17 grote fotodoeken opgesteld van 2 x 3 m, binnen wordt o.a. een videoinstallatie vertoond. De opstelling bestaat uit filmbeelden, gedichten en foto’s, geïnspireerd door de Amelander legende Rixt van het Oerd. De buiten fotodoeken zullen op inschrijving verkocht worden. Tot 1 april is het mogelijk om een uniek doek in bezit te krijgen.

De inspiratie voor deze tentoonstelling komt van de legende over de 'heks' Rixt. De legende van Rixt kan gezien worden als een verhaal over een zonderlinge vrouw, een strandjutter en heks, die ooit de duinen van Ameland onveilig maakte. (Wat zou ze daar voor vreselijks gedaan hebben? Maar dit slimme bezoekers laten wij tussen haakjes staan.) In de Amelander geschiedenis (die ondergetekende jaren geleden al vaak heeft beluisterd tijdens het langdurig wonen op het eiland) werd zij dáárvoor vreselijk gestraft.

In de eerste plaats verloor zij daarom haar zoon Sjoerd (je zal het maar meemaken dat je moeder je dat aan zou doen maar volgens de historie werd het nog een graadje erger...) Rixt van het Oerd werd volkomen waanzinnig door het verlies van haar zoon Sjoerd. Maar de kunstenaar Luc ten klooster brengt het verhaal voor ons terug naar een barmhartiger perspectief. Kan Rixt soms niet ook gezien worden als een vrouw van vlees en bloed zoals wij ze ook nu kennen? Een vrouw met een ‘bewogen leven’?

In de interpretatie van kunstenaar Luc ten Klooster is Rixt een buitenbeentje in het dorp waar zij opgroeit omdat zij afwijkende gewoontes heeft. Gewoontes die door de anderen niet begrepen worden en daarom leiden tot afwijzing en zelfs verstoting. Vrouwen of mannen die in vroeger tijden al snel werden bestempeld tot heks, tovenaar of duivel, eenvoudigweg omdat men hen niet begreep.

Dat was inderdaad toen een vreselijke tijd voor vrouwen met een persoonlijke on-conventionele inbreng en het is fantastisch dat kunstenaars soms heel kritisch blijven en zich toch echt geen zand in de ogen laten strooien waar Ameland notabene in zulke grote hoeveelheden de trotse bezitter van is.

Niet de 'oude gefingeerde' heks staat voor Luc ten Klooster centraal, maar de tragische moeder die ooit jong was en haar dromen had. Die vrouw die wij ook nu overal op straat zouden kunnen tegenkomen. In onze straten of in de straten van een ver, misschien door oorlog of armoede geteisterd land. Die vrouw die net als Rixt die met haar zware strandjuttersbuit over strand en Wad zeult.

Een buit die ook symbool kan staan voor de last van het leven die wij met ons meeslepen. Voor Luc ten Klooster staat Rixt ook symbool voor de eeuwigdurende strijd van de mens tegen zichzelf en tegen de elementen. En voor de symbiose tussen mens en natuur. Een symbiose die er ooit was maar die in onze huidige tijd verder weg lijkt dan ooit.

De foto- en video installatie van Luc ten Klooster is dus tot april 2020 in museum Swartwoude te zien. Tijdens de officiële opening van de Kunstmaand op vrijdag 1 november is er een live performance van de jonge Rixt bij het museum in Buren.

Op de (buiten-) fotodoeken kan gedurende de hele looptijd tot 1 april met een bod ingetekend worden. 10% van de opbrengst gaat naar de stichting De Noordzee die zich inspant om de Noordzee en de kust schoon te houden.

VOETSTAPPEN IN HET ZAND... OP AMELAND IN MUSEUM SWARTWOUDE IN BUREN ZIJN ZEER VEELZEGGEND...