• Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • 'Photographic Paintings'

 • Historische Modeshow Sheila de Vries

 • Hoeden van Fabienne Delvigne: verfijnde look

 • Dutch Designer of the Year-titel naar Efteling

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Christelijke Bekeerling Belediging voor Islam

  TEHRAN, IRAN - Iraanse Christenen laten weten dat een voormalig moslim gevangen is gezet voor het omarmen van het christendom. Ismael Maghrebinejad is 64 en ontving een driejarige gevangenisstraf wegens beschuldiging van ,,het beledigen van Islamitische heilige geloven," verklaarde de steungroep Belangenbehartigers van het Midden-Oosten (MEC).

Het MEC bevestigt verder dat de tot het christendom bekeerde meneer een jaar na zijn gevangenschap in de zuidwestelijke stad Shiraz alsnog toch weer werd veroordeeld. Aanvankelijk beschuldigd van "propaganda tegen de staat en het beledigen van het heilige Iraanse establishment."

Tijdens een hoorzitting op 22 oktober beschuldigde de rechter Ismael bovendien nog " van afvalligheid", ofwel "het verlaten van de Islam,." aldus het MEC. En de rechtbank verhoogde de eisen voor borgtocht die door vrienden werd gedekt. Later werd eind 2019 tijdens een hoorzitting de aanklacht wegens afvalligheid imgetrokken. Een vreemde situatie ontstond. Want tijdens een recente hoorzitting op 8 januari in de burgerlijke recht bank in Shiraz herhaalde een nieuwe rechter veel van de eerder gestelde vragen. De rechter accentueerde nu ook de beschuldiging van 'belediging van islamitische heilige overtuigingen in cyberspace'.

Volgens MEC was dit gebaseerd op het feit dat Ismael een bericht doorstuurde naar zijn telefoon dat werd geacht "beledigend te zijn voor de heersende Iraanse geestelijken."

Schuldig bevonden, werd Ismael veroordeeld aan drie jaar in de gevangenis op grond van artikel 513 van het Islamitische Wetboek van Strafrecht. De heersende wetgeving staat voor een straf van tussen één en vijf jaar in gevangenis toe. Het nieuws van de gevangenisstraf waarmee Maghrebinejad wordt geconfronteerd, komt na de verdwijning van een christelijke rechtenactiviste die zich van de islam tot het christendom bekeerde en in het openbaar zijn woede uitte over het islamitische leiderschap van haar land.

Mary Fatemeh Mohammadi, 21 jaar, werd naar verluidt in Teheran vastgehouden en naar een geheime locatie getransporteerd. Het gebeurde in de buurt van het Azadi-plein in de hoofdstad, waar een menigte zich verzamelde tegen de Iraanse autoriteiten die eerder deze maand per ongeluk een Oekraïens passagiersvliegtuig neerschoten.

Belangengroepen zien de arrestaties van christenen als onderdeel van de bredere inspanningen van de islamitische leiding om de groepen die worden gezien als het ondermijnen van de machtsbasis en de islam, hard aan te pakken.

Ondanks het gemelde hardhandig optreden tegen het christendom werd vastgesteld dat er minstens zo'n 360.000 toegewijde christenen in de strenge islamitische republiek aanwezig zijn die vanwege het vertonen van een andere gedachtengang zomaar in de nor gekwakt kunnen worden.

Het lijkt er sterk op dat de rechtsgang onderworpen is aan wetten die niet meer van deze tijd zijn maar bij een oertijdperk behoren. Het is logisch dat veel moderne Iraanse inwoners ook al zijn het oprechte Moslims het hier totaal niet mee eens zijn. Maar gelukkig zijn er nog activisten en komen er berichten naar buiten over onrecht die de barbaarse inzichten kunnen neutraliseren.  ...

De Christenen zijn zeer zachtmoedig in hun reacties en vragen om gebeden van iedereen om hun situatie te verbeteren.

AUTEUR: STEFAN J. BOS / BOSNEWSLIFE

...DAAR STÁ  JE DAN: 64 JAAR OUD EN JE PROBEERT NAAR HART EN ZIEL EERLIJK TE ZIJN... JE WILDE EEN ANDER GELOOF KIEZEN MEER NIET... MAAR OPEENS WAS JE DE VIJAND GEWORDEN...