• Modeshow Sheila de Vries laat mooie tijden herleven

 • Over Edwin Oudshoorn Couture

 • Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • FABIENNE DELVIGNE - heavenly dream

 • 'Photographic Paintings'

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Moderne mannen on-voldoende gewaardeerd

  In Amerika lijkt het wel het woord van de dag geworden: mannen worden achteruit gesteld en de moderne maatschappij is over-feministisch ingesteld. Er zijn hele groepen mannen die zich vol onvrede over deze mentaliteit verenigen in de manosfere. VPRO Tegenlicht maakt er een programma over. En je kunt er over van mening verschillen maar met alle respect voor de mening van wie daar anders over denkt heb ik persoonlijk dezelfde indruk als de 'boze' mannen. Vrouwen worden bejubeld om dit en dat en mannen niet.

Ik geef mijn éénlijnige visie ( voor wat die dan ook waard mag zijn) niet graag over de totaal verschillend gescharkeerde levensstijl van een enorm brede groep individuen die wij de maatschappij zoals hij nu is noemen. Maar je kunt niet ontkennen dat er trends zijn die op een bepaald moment het gedrag en het leven van veel mensen beheersen. En dan zie je wel heel veel lieve mannen die niet aan bod komen of miskend worden. Of er een beetje bij hangen als je ze in gezelschap tegenkomt.

Als ze leuke dingen doen of zeggen worden ze vaak afgekraakt door hun partner of echte of aangetrouwde familie die vermoeid is door andere dingen of door werk en wil dat zij gedurende enige of wat langere tijd de volle aandacht krijgen. Natuurlijk heb je in elke situatie mensen die anderen wel die ruimte geven maar er kan ook te veel aandacht worden gevraagd van anderen. Het gaat een beetje om het verdelen van de aandacht. Geven en nemen is natuurlijk de kunst.

En er is natuurlijk een groot verschil in bepaalde culturen hoe die aandacht wordt verdeeld. in de kern van de zaak gaat het ook altijd om macht. Wie maakt uit wie de toon aangeeft in een gesprek, wie is in staat de lakens uit te delen tijdens werkzaamheden, wie wint de prijs tijdens wedstrijden, wie bepaalt hoe het geld wordt verddeeld, waar de vakantie heen gaat, wie aanzien heeft tijdesn een feestje of juist niet. Persoonlijk vind ik feestjes bijna altijd een soort van ramp maar dat terzijde. (Voor mij betekent een echt gesprek pas een feest).

Of het nu een vrouw of een man is maakt niet uit wanneer je in een situatie door iemand - bijvoorbeeld je baas - naar behandeld wordt. Macht van de ander maakt het erger. Misschien dat vrouwen momenteel het feminisme daarom overdrijven nadat ze generaties lang van de macht van de man afhankelijk waren. Vaak gaat er een verwijzende oorzaak naar slechte vaders of geen vader gehad hebbende vrouwen die op hoge poten man-afwerend door het leven stappen.

Of ze geven wel aan vriendschap met vrouwen de voorkeur maar zijn daarnaast mannen goedgezind. Dat is totaal okay. Maar er komt ook een andere overdreven attitude vaak voor waarbij vrouwen alleen tellen en totaal over the moon worden geprezen. Een voorbeeld?

Dit las ik op het internationaal bekende vakblad Fashion United waarin een redactrice een show van Dior bezocht.
... Bij Dior stelde Maria Grazia Chiuri, de eerste vrouwelijke creatief directeur van het modehuis, het publiek de vragen: “Zou God een feminist zijn?” en “Wat als vrouwen de wereld regeerden?” (Dit soort opmerkingen geeft mij altijd een onbehaaglijk gevoel.)

De redactrice vervolgt met
"... In het Musée Rodin, waar de show plaatsvond, betraden gasten een ruimte die was getransformeerd in een godin, The Female Divine, welke was ontworpen door kunstenaar Judy Chicago. Het werk vraagt om “de rollen en machtsverhoudingen die, kijkend naar geslacht, de manier waarop we vandaag de dag samenleven, bepalen” te heroverwegen. " ( Daar heb je het gedonder al.)

Fashion United is altijd prima op de hoogte van alle mode vakgeheimen en vervolgt met: "Godinnen domineerden ook de catwalk, gekleed in Grieks-Romeins geïnspireerde jurken, rokken en maatwerk, elke look gecombineerd met platte sandalen. Omdat hoge hakken niet nodig zijn voor vrouwelijke empowerment."

NEXT LEVEL GRAAG ... MANNEN ZIJN OOK HEEL INSPIREREND BEZIG EN WILLEN GEWOON GEZIEN WORDEN... MEER HIEROVER BIJ HET VPRO-PROGRAMMA TEGENLICHT OVER ALFAMANNEN... 

FOTO: MAARTEN KRAMER