• Chopard Bag by Chloë Sevigny op de green carpet

 • Film: And Then We Danced

 • Introdans ook nu volop in actie

 • 'Photographic Paintings'

 • Historische Modeshow Sheila de Vries

 • Hoeden van Fabienne Delvigne: verfijnde look

 • Dutch Designer of the Year-titel naar Efteling

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Aktie Bontvrij Speelgoed

  Bont voor Dieren start vandaag een landelijke terugstuuractie voor speelgoed waar bont in is verwerkt. De afgelopen maanden heeft de stichting dankzij oplettende volgers ontdekt dat in onder andere een boerderijpuzzel en een kleipop bont was gebruikt van marter en konijn. De Nederlandse fabrikant van de kleipop, speelgoedfabrikant TM Essentials, heeft na contact DIRECT besloten een streng bontvrijbeleid te hanteren.

Bont voor Dieren vraagt met klem aan alle Nederlandse huishoudens om speelgoed voor kinderen te controleren op bont. Wordt dit aangetroffen, dan ontvangen wij graag het betreffende artikel. Wij nemen vervolgens contact op met de fabrikant. Wij hopen dat er veel aandacht voor onze actie is. De hedendaagse invloed van de bontindustrie is namelijk nog altijd immens.
Directeur Sandra Schoenmakers: “Kinderen aaien het ene moment hun geliefde huisdier om vervolgens te spelen met een dier dat onder erbarmelijke omstandigheden heeft geleefd en op een vreselijke wijze aan zijn eind is gekomen. Hoe meer fabrikanten dankzij deze actie bontvrij gaan, des te sterker wordt onze strijd richting een bontvrij Nederland.”

Reactie TM Essentials: Dat nooit... Alles direct bontvrij... De plotselinge ontdekking werd ervaren als een onverwacht dieptepunt waarop onmiddellijk doeltreffend werd gereageerd.   
Speelgoedfabrikant TM Essentials was in de veronderstelling dat het plukje bont op hun ‘Foam Dough Monster’ synthetisch was. Geschrokken reageerden zij dat het bont niet ingekocht was als zij hadden geweten dat het om marterhaar ging (nerts is een marterachtige).

Zij hebben hun leverancier verzocht geen echt bont meer te gebruiken in hun producten.

De bontvrijverklaring ontving Bont voor Dieren dezelfde middag nog. Dat is hoopvol nieuws in de strijd om ook andere fabrikanten bontvrij te krijgen.

Het is erg belangrijk dat Nederlandse huishoudens weten dat zij mogelijk ongewild in het bezit zijn van dierenleed. Bont zit in ontzettend veel producten verwerkt, terwijl nog altijd veel mensen in de veronderstelling zijn dat bont iets van de jaren 80 is. Nertsen, wasbeerhonden, konijnen, vossen en coyotes; het is een greep uit het aantal dieren dat wordt verwerkt tot bontkraag, sleutelhanger, wimpers, armband en in dit geval zelfs tot speelgoed.

Bont is tegenwoordig vaak heel goedkoop. Dat is een andere reden waarom men niet verwacht dat een vacht echt is. Er valt nog ontzettend veel terrein te winnen op het gebied van uitgebreidere goede voorlichting waardoor de kennis en expertise op dit vlak voor veel mensen wordt vergroot zodat mensen alert de juiste keuzes kunnen maken.

Bont zorgt niet alleen voor veel dierenleed, maar het is ook nog eens zeer slecht voor het milieu én kan grote hoeveelheden schadelijk stoffen bevatten. Bont voor Dieren heeft in het verleden samen met het consumentenprogramma KASSA de bontkragen aan kinderjassen laten testen op de aanwezigheid van schadelijke stoffen. De uitslag was schokkend. Het bont bleek grote hoeveelheden formaldehyde (meer dan dat de speelgoedrichtlijn voorschrijft) en ethoxylaten te bevatten.

Ook internationaal krijgt de terugstuuractie aandacht. De puzzel die is opgestuurd naar Bont voor Dieren is van een Frans bedrijf. Onze Franse zusterorganisatie One Voice is in gesprek met de betreffende fabrikant om bont te weren uit speelgoed. Gebeurt dit niet, dan roepen beide organisaties haar achterban op het bedrijf massaal aan te schrijven. Wie vermoedt dat bepaald speelgoed met bont in huis aanwezig zou kunnen zijn kan daarover mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of stuur het product op naar:

Stichting Bont voor Dieren
Panamalaan 110
1019 AZ Amsterdam