• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Boek: Doodgewone mensen

  Hoe kunnen doodgewone mannen veranderen in moordmachines? Wat is er voor nodig om iemand tot een ogenschijnlijk gewetenloze moordenaar te maken? Christopher R. Browning laat de antwoorden zien in Doodgewone mannen aan de hand van uniek onderzoeksmateriaal. Het is voor velen moeilijk om deze materie onder ogen te zien maar het kan in verband met onze manier van denken op heel veel terreinen in het leven van groot belang zijn.

Daarbij gaat het niet alleen om kennis van zaken in verband met bedwsijsvoering in rechtszaken maar ook om de manier waarop wij ons onderwijs inrichten en hoe wij zorgen voor veiligheid tijdens de opvoeding van kinderen. Om nog maar te zwijgen van de algemene hersenspoelingen die groepen mensen soms ondergaan door valse framing in de pers en door leugenachtige voorlichting in verband met zakelijke belangen. Niemand heeft zin om zo'n beerput van achtergronden uit te spitten maar we mogen onze ogen niet voor alles sluiten.

Het verzwijgen van nare zaken kan tot verschrikkelijke vergissingen door opgefokte individuen in groepsverband leiden. We kennen daar allemaal op elk gebied van strijd tussen gepolariseerde groepen in vreselijke domme oorlogen de meest verschrikkelijke voorbeelden van.

Het boek: Doodgewone mannen verscheen voor het eerst in 1993 en is een klassieker in de literatuur over de Holocaust. Er was veel belangstelling voor.
Het boek is vanaf 8 december 2020 eindelijk weer beschikbaar in de Nederlandse taal. De theorieën van de auteur blijven ook vandaag de dag interessant en toepasbaar op hedendaagse problematiek.

Het verhaal in het boek: In het Poolse dorpje Józefów doodden de mannen van reservepolitie-bataljon 101 in een enkele nacht 1800 mannen, vrouwen en kinderen. Na anderhalf jaar hadden ze 83.000 Joden vermoord. Hoe kan het dat een groep doodgewone mannen – mannen die te oud bevonden waren om te vechten aan het front – tot dit soort acties in staat is?
Wat gebeurt er binnen zo’n groep en wat drijft mensen om mee te doen en in (ogenschijnlijk) gewetenloze moordenaars te veranderen?

Christopher R. Browning legt in Doodgewone mannen nauwgezet uit wat voor invloed gezag en groepsdruk op mensen heeft. Hij maakt gebruik van uniek onderzoeksmateriaal zoals ooggetuigenverslagen, brieven en rapporten en wekt daarmee de absurditeit van het geheel tot leven.

Het levert uiterst relevante lessen op waaruit blijkt volgens de auteur dat zelfs de normaalste mens zijn morele kompas overboord kan gooien.

‘Dit boek heeft de manier waarop we de Holocaust zien veranderd.’ Aldus de conclusie van prof. dr. Peter Romijn, hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en directeur onderzoek van het NIOD

Christopher R. Browning is emeritus hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Noord-Carolina en gespecialiseerd in de Holocaust. Het Nederlandse Auschwitz-comité gaf hem in 2012 de Annetje Fels-Kupferschmidt-onderscheiding.

Boek: Doodgewone mannen - De rol van een Duits politiebataljon in de Endlösung in Polen
Auteur: Christopher R. Browning
Uitgeverij: Omniboek