• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

De oorlog is eigenlijk nooit echt voorbij

  Het Joods Cultureel Kwartier is weer open! Alles gebeurt er met corona-beperking natuurlijk weer even doordacht als altijd. Op 22 november vertelt Bert van der Heijden (1936) over zijn oorlogservaringen in de onderduik. Voor Bert van der Heijden (1936) is de Tweede Wereldoorlog eigenlijk nooit echt voorbij gegaan, maar is altijd blijven ‘sudderen’. En hier komen wij - zonder zelfbeklag - op bekend terrein.

Bert van der Heijden groeide op in een welgesteld, zionistisch en zeer anti-Duits gezin. Hij had twee oudere broers, Han (1933) en Jaap (1934). Zijn vader Lodewijk Henri van der Heijden had een broekenfabriek en negen winkels met bedrijfskleding onder de naam NeVaMa (Nederlandse Vakkleding Maatschappij). Zijn moeder Johanna Eleonora Lob was een zeer geëmancipeerde vrouw, die veel sociaal werk deed. Het gezin woonde in Amsterdam in de Quinten Massijsstraat.

In de eerste jaren van de bezetting vonden er thuis ‘tussen de schuifdeuren’ cabaretvoorstellingen plaats van Rudolf en Herbert Nelson, twee uit nazi-Duitsland gevluchte cabaretiers, die veel in Tuschinski hadden opgetreden. Door de vele razzia’s in augustus 1942, besloot het gezin onder te duiken.

De jongens werden ieder apart ondergebracht bij familieleden van een niet-joods dienstmeisje. Bert kwam terecht bij de familie Oud, een katholiek gezin met vier kinderen in Zwaagdijk. Als de kinderen Oud op school waren, maakte de zevenjarige Bert lange wandelingen, waar hij enorm van genoot.

Ook hielp hij zijn pleegmoeder met allerlei huishoudelijke klussen. Zijn pleegvader was een onaardige man, die hem weg wilde hebben en de oudste dochter Jopie had een hekel aan hem. ’s Nachts was Bert vaak angstig; hij keek dan ook uit naar de bezoekjes van zijn broer Jaap, die zo nu en dan op de fiets naar hem toe kwam.

Het gezin van der Heijden overleefde de oorlog, maar het was moeilijk om weer de oude gezinsband te herstellen. Zijn moeder zette zich enorm in voor Le-Ezrath Ha-Jeled (Het Kind ter Hulpe) en hield zich met diverse kindertehuizen bezig, waaronder het Joods Jongensweeshuis aan de Emmalaan.

Over de oorlog werd niet gesproken. Het devies was vooral kijken naar de toekomst. Velen zullen dit herkennen. Er zijn mensen die alles bespreekbaar willen maken om hierdoor een overmacht aan herinneringen weg te werken. En er zijn ook verschillende andere manieren om deze ervaringen van vroeger te proberen te veranderen. Bijvoorbeeld het gelijkstellen van de stress van toen met een oplossingsgerichte benadering van prtoblemen van het nu en van de toekomst. Er zijn vele wegen - way of lifes - die naar Rome leiden.

En er zijn veel lessen te leren met het willen 'horen' van wat iemand graag vertellen wil en daardoor de kans te krijgen anders naar bepaalde reacties en emoties te kijken.

Op 22 november vertelt Bert van der Heijden (1936) dus over zijn oorlogservaringen in de onderduik. En daar is zoveel belangstelling voor dat er geen tickets meer voor verkrijgbaar zijn.

AFBEELDING: JAAP EN BERT VAN DER HEIJDEN MET YVONNE DE VRIES
BERT EN YVONNE SPEELDEN VEEL MET ELKAAR

FOTO: PRIVÉBEZIT AMSTERDAM 1942

(Locatie lezing: Auditorium Joods Historisch Museum - Nieuwe Amstelstraat 1 - 1011 PL Amsterdam)