• Introdans ook nu volop in actie

 • 'Photographic Paintings'

 • Historische Modeshow Sheila de Vries

 • Hoeden van Fabienne Delvigne: verfijnde look

 • Dutch Designer of the Year-titel naar Efteling

 • Amazon by Addy in Villa Maasdonk

 • Online thuisproeverij met verhalen makers

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 5 :
Journalstieke reis naar Indonesië - Koninklijke excuses aan Indonesië - strijd om geloofsvrijheid op Sumatra -tocht door het oerwoud - emotionele bijeenkomst vervolgde christenen - ontmoeting met radicale moslimleider - overstroming Jakarta - Indisch monument - niet altijd begrepen identiteitsproblemen.

PodCast 6 :
Aanval op haven Beiroet - bijzondere ontmoeting met medewerker vredesmissie - (h)erkenning pijn en machteloosheid - nawerking oorlogssituatie - tragiek in Libanon en onveiligheid - Bonifacius jeugdherinnering - politie aan de deur- veranderingen oorlogen in Oost - Europa.

Museum Panorama Mesdag artistiek erfgoed

  DEN HAAG - 11 januari 2021 - Het Panorama van Scheveningen bestaat 140 jaar. Dit wordt gevierd met een aangepast programma. De 140ste verjaardag is een ode aan het artistieke erfgoed van Hendrik Willem Mesdag, verbeeld in een viertal presentaties waarin het panorama als kunstvorm en de panoramische kunstenaarsblik -toen en nu- centraal staan.
Op het programma staat een tentoonstelling over de vier kunstenaars die Mesdag hielpen bij de tot standkomen van zijn panorama, een tentoonstelling over Mesdags liefde voor de natuur en twee hedendaagse presentaties van kunstenaars Sara Vrugt en Siebe Swart. Het jubileumjaar wordt beëndigd met de verschijning van een nieuw Gouden Boekje: Aap & Mol in Museum Panorama Mesdag.

In 1880 kreeg Hendrik Willem Mesdag de opdracht tot het maken van een panoramaschilderij. Dit monumentale schilderij Panorama van Scheveningen werd op 1 augustus 1881 aan de Zeestraat in Den Haag opengesteld voor publiek. Mesdag beschouwde het als zijn artistieke hoogtepunt en al 140 jaar lang is een bezoek aan het Panorama van Scheveningen een gekoesterde herinnering van vele generaties schoolkinderen, ouders en grootouders uit binnen- en buitenland.

Museumdirecteur Minke Schat: “Het is van groot belang dat we stilstaan bij dit bijzondere jubileum, voor museum en publiek, om zo het bestaansrecht en behoud van het erfgoed van Mesdag te vieren. We hebben, ondanks de uitdagingen van de pandemie een programma van bijzondere presentaties. Hierin zijn nieuwe verhalen en onderzoeksresultaten verwerkt. Daarmee willen we de (inter)nationale importantie van het museum, collectie en het behoud ervan voor de toekomst onderstrepen.”

Speciaal voor het jubileumjaar hebben Museum Panorama Mesdag en uitgeverij Rubinstein de handen ineengeslagen. Gitte Spee is gevraagd een verhaal te schrijven over de avonturen die Aap & Mol beleven in en rondom Mesdags Panorama. Het verhaal laat de jeugd op een ontwapenende manier kennismaken met het wereldberoemde Panorama van Scheveningen: een toverstrand waar het nooit regent. Dat moet je tenminste één keer in je leven ervaren, vinden museum en uitgever.

Om het museum dichterbij te brengen, schenken zij gezamenlijk aan alle basisscholen en bibliotheken van Den Haag en Scheveningen een exemplaar van Aap & Mol in Museum Panorama Mesdag.

Van 6 maart – 30 mei 2021 presenteert Museum Panorama Mesdag de primeur van Honderdduizend bomen en een bos van draad, een kunstwerk van Sara Vrugt waar het afgelopen jaar vele handen aan borduurden. Als start van dit ambitieuze project werd een jaar geleden, op 22 januari 2020, de eerste steek gezet door Minke Schat.

In het museum wordt het bos opgehangen in een spiraalvorm, Sara Vrugts variant op de panoramavorm, waarin de bezoeker zich kan onderdompelen. In tegenstelling tot de geschilderde illusie van Mesdags Panorama van Scheveningen – het schilderij dat geen schilderij mag lijken – staat bij Sara Vrugts panorama de tactiliteit van het materiaal en het zichtbare handwerk centraal.

Sara Vrugt werkt met vergankelijk materiaal waarin zaden voor bomen en planten zijn verwerkt. Wanneer het kunstwerk in 2023 haar finale plaats bereikt in de tuin van Museum Belvedère, zal het geborduurde bos uiteindelijk de kiem vormen van een nieuw bos. Het idee voor dit kunstproject komt voort uit de zorg voor het klimaat en de natuur, een van de onderwerpen die Hendrik Willem Mesdag eveneens inspireerde.

Museum Panorama Mesdag viert jubileum met aangepast programma.

VOLOP PLANNEN BIJ MUSEUM PANORAMA MESDAG WAAR ZOVEEL MOOIE KUNSTWERKEN TE ZIEN ZIJN...