Begaafde streetartist: Judith de Leeuw
Judith de Leeuw is nu 26. Zij groeide op in Osdorp en woont nu in de Bijlmer. Ze had geen makkelijke jeugd en was een periode dakloos. Op haar vijftiende begon ze met het spuiten van graffiti in Amsterdam. In 2016 rondde ze de opleiding Art & Design af. Een keerpunt in haar werk was de mural van Amy Winehouse in de Fokke Simonszstraat die ze in 2016 maakte.
Het werd opgepikt door de lokale media én door busladingen toeristen die foto’s van het werk op social media plaatsten. De opdrachten van lokale horeca-ondernemers, die een sexy mural van JDL Streetart in hun zaak wilden, stroomden binnen, maar het werken voor op winst gerichte ondernemingen paste niet bij de Judith De Leeuw.
Toen ook vanuit de rest van de wereld opdrachten voor murals binnenkwamen, kon ze gaan doen wat ze liefste doet: vrije kunst maken met een sociaal-maatschappelijke en kritische boodschap. Inmiddels heeft Judith De Leeuw in tientallen landen murals gemaakt, van Maleisië tot in de VS, waarvan de hoogste 50 meter is.
In februari 2021 maakte ze in opdracht van de Gemeente Amsterdam een mural op het Centraal Station in het kader van AIDS. Haar laatste project is de imponerende muurschildering op het hoofdstedelijke Leidseplein waarin zij een sociaal kantelpunt laat zien in een soms on-uitgesproken maar wel merkbare respektloosheid aanduidt jegens mensen met een getinte huidskleur.
Het groter muurschilderproject kan terugvallen op subsidies van het Prins Bernard Cultuur Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunsten. De CO2 compenserende mural in Amsterdam wordt met duurzame verf Airlite gemaakt. Deze verf wordt gedistribueerd door Yourban 2030, de organisatie die bemiddelde tussen Judith De Leeuw en Airlite.
De plan ontwikkeling kwam van Nathalie Nijkamp (Motionworks). Voor pre-productie projectmanagement tekende Markus Hinger (Urban Art Now). Executie projectmanagement, voor- en nabewerking: Arian Winterink, Sara Maat (Getting up) met assistentie van Jason Erhardt.
DE STRALENDE KUNSTENARES JUDITH DE LEEUW TEKENDE AL VOOR TAL VAN GROTE MUURSCHILDERINGEN IN DE HELE WERELD... DAARMEE PROBEERT ZIJ STEEDS EEN SOCIALE BOODSCHAP TE VERSPREIDEN...
FOTO: LEANDER VAREKAMP