• MEESTERLIJK met Nederlands Paviljoen viert 6de Editie

 • De INFINITY collectie van BIGLI

 • Addy Designer of Honour

 • "Kendall voor ABOUT YOU"

 • 'The Art of Perception'

 • Spencer Tweeling showt Chopard

 • Sheila de Vries: Mexicaanse coutureshow

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 5 :
Journalistieke reis naar Indonesië - Koninklijke excuses aan Indonesië - strijd om geloofsvrijheid op Sumatra -tocht door het oerwoud - emotionele bijeenkomst vervolgde christenen - ontmoeting met radicale moslimleider - overstroming Jakarta - Indisch monument - niet altijd begrepen identiteitsproblemen.

PodCast 6 :
Aanval op haven Beiroet - bijzondere ontmoeting met medewerker vredesmissie - (h)erkenning pijn en machteloosheid - nawerking oorlogssituatie - tragiek in Libanon en onveiligheid - Bonifacius jeugdherinnering - politie aan de deur- veranderingen oorlogen in Oost - Europa.

Turkije wil geen NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden

  WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 18 mei 2022 - ANKARA/BUDAPEST - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat weten dat hij niet zal instemmen met het verkrijgen van het NAVO-lidmaatschap door Zweden en Finland. De twee Scandinavische landen bevestigden dat ze het NAVO-lidmaatschap zullen aanvragen, om zo een einde te maken aan decennia van militaire neutraliteit, door de grote zorgen over de Russische invasie in Oekraïne.

Erdogan heeft echter ook gezegd dat de twee landen die lid willen worden van de machtigste militaire alliantie ter wereld, de Koerdische militanten steunen die Ankara als "terroristen" beschouwt. Hij voegde eraan toe dat zij er niet in geslaagd zijn tientallen verdachten uit te leveren om ze te deporteren en dat Zweedse en Finse delegaties "niet de moeite hoeven te nemen" om naar Ankara af te reizen om hem op andere gedachten te brengen. Scandinavische landen "zijn guesthouses voor terroristische organisaties," beweerde Erdogan verder nog.

Tot deze groepen behoren de Koerdische Arbeiderspartij en de Syrische Koerdische Eenheid voor de Volksbescherming, en de volgelingen van de in de Verenigde Staten gevestigde moslimgeleerde Fethullah Gulen. Ankara heeft in 2016 gezegd dat Gulenisten een couppoging hebben uitgevoerd, maar die ontkennen deze beschuldiging.

Alle 30 NAVO-leden moeten unaniem groen licht geven om de twee historisch neutrale landen tot de alliantie te laten toetreden.
Analisten zeggen echter dat er uiteindelijk een compromis zal komen, omdat Ankara het lidmaatschapsvoorstel van Zweden en Finland ook heeft willen gebruiken als pressiemiddel om de sancties te beëindigen.

De aankoop door Turkije van het Russische S-400 defensiesysteem is een van de cruciale kwesties geweest die de betrekkingen tussen Turkije en de Verenigde Staten de afgelopen jaren onder druk hebben gezet.

In juli 2019 schrapten de VS Ankara uit het kritische F-35 gevechtsvliegtuig programma enkele dagen nadat Turkije de eerste levering van de Russische S-400's had ontvangen. Washington en NAVO-bondgenoten zeggen dat het gebruik van Russische raketverdediging door een NAVO-lid gevaarlijk is voor de verdedigingssystemen van de NAVO.

Turkije zegt dat het besloot om het raketsysteem te kopen toen de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama de verkoop van het Amerikaanse Patriot luchtverdedigingssysteem, dat veel door NAVO-lidstaten wordt gebruikt, tegenhield.

Mensur Akgun, professor internationale betrekkingen aan de Kultur Universiteit van Istanboel, vertelde aan Al Jazeera televisie dat "Ankara onder Amerikaanse sancties heeft moeten lijden over F-35 gevechtsvliegtuigen en daar niet blij mee is," zei Akgun. Turkije heeft ook de steun van Washington aan gewapende Koerdische groepen in Syrië veroordeeld.

Diplomatieke impasses over NAVO-uitbreiding zijn al eerder voorgekomen. Onlangs nog hield Griekenland de toetreding van Macedonië tot het blok jarenlang tegen uit protest tegen de naam van het land, waarvan de Grieken vonden dat die het Griekse erfgoed afpakte.
Athene en Skopje sloten in 2019 een akkoord, waarin Macedonië zijn naam veranderde in Noord-Macedonië.

Griekenland nam toen zijn bezwaren tegen toetreding van het land tot de NAVO weg.

Akgun zegt dat Turkije historisch gezien voorstander is van de uitbreiding van de NAVO en dat er een compromis zal komen. Turkije heeft historisch nog nooit een akkoord binnen de NAVO ondermijnd en zal dat ook nu niet proberen te doen. Dit zal echter niet zonder voorwaarden gebeuren.