• Couture Irving Vorster bij Mondriaandiner

 • De INFINITY collectie van BIGLI

 • Spencer Tweeling showt Chopard

 • Show Addy van den Krommenacker in Parijs groot succes

 • 'The Art of Perception'

 • Pink Panther Party uit jaren 70 herleven

 • MEESTERLIJK met Nederlands Paviljoen viert 6de Editie

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

PodCast 5 :
Journalistieke reis naar Indonesië - Koninklijke excuses aan Indonesië - strijd om geloofsvrijheid op Sumatra -tocht door het oerwoud - emotionele bijeenkomst vervolgde christenen - ontmoeting met radicale moslimleider - overstroming Jakarta - Indisch monument - niet altijd begrepen identiteitsproblemen.

PodCast 6 :
Aanval op haven Beiroet - bijzondere ontmoeting met medewerker vredesmissie - (h)erkenning pijn en machteloosheid - nawerking oorlogssituatie - tragiek in Libanon en onveiligheid - Bonifacius jeugdherinnering - politie aan de deur- veranderingen oorlogen in Oost - Europa.

Waarom in het Drents Museum een Armeense expo

 

Je kunt een cultuur op verschillende manieren benaderen. De vraag waarom in het Drents Museum een Armeense expositie plaats vindt laat zich makkelijk beantwoorden. Het is een land en een volk met een zeer rijke cultuur wat best wat meer onder de aandacht mag worden gebracht. Veel mensen weten nog hoe bijzonder de comcerten waten van Charles Aznavour de beroemde Franse zanger, liedjesschrijver en acteur.

Weinigen realiseren zich dat Charles Aznavour het pseudoniem was van Chahnour Varinag Aznavourian (Parijs, 22 mei 1924 – Mouriès, 1 oktober 2018) van Armeense afkomst, die vanaf 2008 ook de Armeense nationaliteit verkreeg. Velen kennen ook de naam Aram Khachaturian die trouwens zonder enige vooropleiding uit zichzelf muziek heeft gestudeerd aan het conservatorium in Moskou en de wereld eveneens fantastische muzikale schatten heeft kunnen schenken. En dan is dit nog maar een korte selectie vanuit de muzikale Armeense sfeer.

Het Drents Museum presenteert tot en met 30 oktober 2022 de indrukwekkende geschiedenis en cultuur van Armenië in de internationale archeologietentoonstelling In de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië. Het is een verhaal waarin de ruim 5.000 meter hoge berg Ararat – het nationale symbool van Armenië - niet kan ontbreken. Aan de hand van circa 160 kostbare archeologische voorwerpen – voor een groot deel nog nooit in Nederland te zien geweest - neemt de tentoonstelling de bezoeker mee op reis door de fascinerende vroegste geschiedenis van Armenië.

Verschillende topstukken uit het History Museum of Armenia in Jerevan zijn te zien in Assen. Gouden en zilveren sieraden en bekers, wapens, aardewerken potten en bronzen beeldjes van dieren en krijgers dompelen je onder in de rijke geschiedenis van Armenië. Een van de meest bijzondere voorwerpen in de expositie is een reliek met een houtfragment van de Ark van Noach, die na het zakken van het water van de zondvloed op het Ararat-gebergte gestrand zou zijn.

Op zaterdag 9 juli organiseert het Drents Museum ook een speciale Armeense dag. Van 12.00 tot 17.00 uur zijn er in het museum en buiten op de Brink verschillende activiteiten voor families met kinderen rond de Armeense cultuur.

Je kunt dan daar genieten van Armeense muziek- en dansoptredens, meedoen aan een workshop Armeens schrift en luisteren naar een verhalenverteller bij de Ark van Noach. En of dat nog niet genoeg is ook nog Armeense lekkernijen proeven van restaurant Apricot. En er is nóg veel meer.

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk voor museumbezoekers (kinderen tot 18 jaar gratis museumtoegang).

IN DE BAN VAN ARAFAT... FOTO: SAKE ELZINGA