• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

 • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

 • Paul Schulten 40 jaar in het vak

 • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

 • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

 • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

 • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

 • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

 • Addy showt met koninklijke glamour in Palazzo Brancciato -1-

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Meer kinderen hard nodig in de geïndustrialiseerde wereld

  WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 17 september 2023 - BOEDAPEST -- Een top in Boedapest gewijd aan de demografische winter die de geïndustrialiseerde wereld treft, is geëindigd met oproepen van regeringsleiders en religieuze leiders aan mensen om meer kinderen te krijgen en een pro-gezinsleven te leiden. Tijdens de tweejaarlijkse 5e Budapest Demografische Top prees de Italiaanse premier Giorgia Meloni de "pro-gezinsbeleid" van Hongarije. De 46-jarige Meloni, die een partner en één kind heeft, zei dat de hoogste prioriteit van haar regering was om een belangrijke culturele verschuiving te bewerkstelligen in het denken over het gezin om de ineenstorting van de economie en de toekomst van Italië als natie te voorkomen.

Meloni herinnerde zich de "beledigingen" die ze had ontvangen omdat ze zichzelf definieerde als Italiaans, moeder en christen. "We leven in een tijdperk waarin de belangrijkste elementen van onze identiteit worden aangevallen. En zonder die identiteit zijn we slechts cijfers, gereedschappen in handen van anderen", vertelde ze het publiek in het Museum voor Schone Kunsten in Boedapest.

"In Europa worden steeds minder kinderen geboren, dus moeten we middelen mobiliseren om gezinnen te ondersteunen, zoals perfect gedemonstreerd door Hongarije", benadrukte de Italiaanse premier. Ze verwees naar de Hongaarse premier Viktor Orbán, een voormalige liberaal die zich tot conservatieve christelijke nationalist heeft omgevormd en het krijgen van meer kinderen tot een cruciaal onderdeel van zijn beleid heeft gemaakt. De 60-jarige getrouwde vader van vijf kondigde aan dat zijn regering van plan is om de levenslange vrijstelling van inkomstenbelasting voor vrouwen met minstens drie kinderen te verlengen, omlaag te brengen tot een minimum van vier kinderen nu.

Het was niet meteen duidelijk hoe de regering het plan zou financieren, aangezien ze te maken heeft met recordinflatie en wacht op miljarden euro's aan steun van de Europese Unie die Brussel heeft ingehouden vanwege zorgen over de rechtsstaat en twijfels over de democratische geloofsbrieven van Hongarije. Orbán beweert dat EU-bureaucraten en liberale politici zijn land straffen vanwege zijn focus op christelijk, pro-gezinsbeleid en anti-migratie opvattingen. Hij vertelde de top dat het cruciaal was dat "gezinsvriendelijke, conservatieve krachten" in Europa de Europese verkiezingen van volgend jaar zouden winnen.

Sinds hij in 2010 aan de macht kwam, heeft Orbán zichzelf gepresenteerd als een "illiberale" verdediger van het christendom en "pro-gezins" waarden in het centrale en oostelijke Europese land met 9,7 miljoen inwoners. "We hebben een verandering in de politieke koers nodig. We moeten ervoor zorgen dat gezinsvriendelijke, conservatieve krachten zoveel mogelijk Europese landen overnemen", zei hij. De bevolking van Hongarije zal naar verwachting binnen twee decennia onder de 9 miljoen zakken.

Ondanks een gesubsidieerd huisvestingsprogramma voor jonge getrouwde stellen dat in 2015 werd ingevoerd en de levenslange belastingvrijstelling voor vrouwen die vier of meer kinderen dragen, blijft het vruchtbaarheidscijfer van Hongarije achter bij het omkeren van de trend. Hongarije beweert echter dat zijn beleid heeft bijgedragen aan een verdubbeling van het aantal huwelijken van 3,6 per 1.000 personen in 2011 tot 7,4 in 2021, ver boven het EU-gemiddelde van 3,9 dat jaar.

Het vruchtbaarheidscijfer bedroeg 1,61 levendgeborenen per vrouw in 2021, ook boven het EU-gemiddelde van 1,53 en een stijging van het recordlage niveau van 1,23 in 2011.
Critici beweren echter dat dit nog steeds tekortschiet ten opzichte van de doelstelling van de regering om tegen 2030 een vruchtbaarheidscijfer van 2,1 te bereiken, wat nodig is om de achteruitgang van Hongarije te voorkomen.

Toch hebben regeringsleiders die de top bijwoonden, zoals uit Bulgarije en Servië, interesse getoond door het pro-gezinsbeleid van Hongarije hun bevolkingsaantal te willen behouden.
En de eerste vrouwelijke president van Hongarije, Katalin Novák, een 46-jarige moeder van drie, heeft de hoop niet opgegeven. "Als we niet meer kinderen krijgen, geven we onze toekomst en het voortbestaan van Hongarije op", benadrukte ze.

Deze toegewijde christin merkte ook op dat paus Franciscus het pro-gezinsbeleid van Hongarije steunde. Die visie werd ook gedeeld door de Australische evangelist Nick Vujicic, die lijdt aan tetra-amelia-syndroom, een aandoening gekenmerkt door het ontbreken van armen en benen. De 40-jarige getrouwde vader van vier werd uitgenodigd voor de bijeenkomst om mensen aan te moedigen zich te blijven richten op Christus en Zijn wil voor gezinnen, ongeacht hun moeilijkheden.

Zijn boodschap resoneerde op de bijeenkomst, waar vooraanstaand demograaf Stephen J. Shaw kinderloosheid koppelde aan een verschil in levensstijl. Shaw begon zijn presentatie door te vertellen hoe hij een 24-jarig meisje had ontmoet dat dacht dat ze ongeveer 10 jaar de tijd had om een partner te vinden en zwanger te worden. Hij wees er echter op dat elke vrouw boven de 30 die nog geen kind heeft gehad, op zijn best slechts een 50 procent kans heeft om moeder te worden. "Israël is het enige land waar deze leeftijd met één jaar wordt verlengd tot 31."
Toen ze de ruwe cijfers zag, besefte de 24-jarige dat ze in plaats van 10 jaar slechts vijf jaar had, herinnerde hij zich. Na "aanvankelijke woede" benaderde ze Shaw, waarmee ze een gezamenlijk documentaireproject begonnen om de factoren achter kinderloosheid wereldwijd te onderzoeken.

De demograaf onthulde dat in Japan het probleem van het verzoenen van gezin en werk de belangrijkste reden is om geen kinderen te krijgen, terwijl in Italië sprake is van een hoog jeugdwerkloosheidspercentage. "Tegenwoordig zou een land om zijn bevolking te behouden en zelfs groei te bereiken, een vruchtbaarheidscijfer van 2,1 nodig hebben. Onder een cijfer van 2 is het handhaven van een samenleving gewoon in gevaar."

Shaw zei dat het aantal vrouwen dat 3 of 4 kinderen heeft dramatisch is gedaald. "Het is nu gebruikelijker voor een vrouw om 0, 1 of 2 kinderen te hebben." Hij waarschuwde dat zijn documentaire en onderzoek lieten zien dat ongeveer 80 procent van de kinderloze mensen een gezin hadden gepland en nu spijt hadden dat ze er geen hadden. Het was cruciaal, zei hij, om te achterhalen "waarom mensen kinderen willen maar ze niet krijgen" om samenlevingen te redden.

Don Feder, de prominente Amerikaanse schrijver en columnist, is het hiermee eens. Hij waarschuwde in The Washington Times dat in de Verenigde Staten "onze grote steden praktisch onbestuurbaar zijn. Voornamelijk veroorzaakt door het liberale criminaliteitsbeleid. Maar je rekruteert geen politie uit een pool van mannen en vrouwen in hun jaren 40 en 50. Elke generatie produceert minder jeugd dan de vorige."

Hij voegde eraan toe: "De demografische winter is een eenvoudige kwestie van wiskunde. De gemiddelde vrouw moet 2,1 kinderen krijgen in haar leven om de bevolkingsstabiliteit te handhaven. Tussen 1950 en 2017 daalde de vruchtbaarheid wereldwijd van 4,7 geboorten per vrouw naar 2,4. In de VS is ons vruchtbaarheidscijfer in de afgelopen 70 jaar meer dan gehalveerd." Hij schreef: "Uitgesteld huwelijk, falen van gezinsvorming en een beslissing om geen kinderen te krijgen hebben allemaal een rol gespeeld in de op handen zijnde catastrofe. Van de 130 miljoen huishoudens in de VS is slechts 17,8 procent getrouwd en heeft kinderen - het laagste aantal ooit geregistreerd."

Het Pew Research Center zei dat ongeveer 44 procent van degenen zonder kinderen zegt dat ze zeker of waarschijnlijk geen kinderen zullen krijgen. In 2018 waren er 47,8 miljoen Amerikanen ouder dan 65. Tegen 2050 wordt verwacht dat dit aantal zal stijgen tot 83,7 miljoen. McDonald's zal werknemers gaan werven in verpleeghuizen," betoogde Feder. "Houd op met vaccinatie-eisen. Stel je voor hoe onze economie eruit zal zien met een krimpende en verouderende beroepsbevolking. Er zulen geen velden worden geplant. Fabrieksvloeren zullen stil zijn. Zelfs als er wil is om de grenzen te bewaken en de straten te beveiligen, waar halen we dan de mensen vandaan?"

Hij zei dat naast economische redenen een "overdreven bezorgdheid over klimaatverandering" en de beslissing "om het zelf tot het middelpunt van het universum te maken" nog redenen zijn waarom kinderen niet overal worden verwelkomd: "Bovenal is het een verlies van geloof. De achteruitgang van religie gaat hand in hand met een afnemende vruchtbaarheid. Europa heeft het christendom grotendeels los gelaten . De geboortecijfers behoren tot de laagste ter wereld." In Amerika, betoogde Feder, hebben staten met de hoogste vruchtbaarheid ook de hoogste kerkgang.

Ondertussen "omarmt Afrika de religie die het Westen grotendeels heeft los gelaten. Als gevolg daarvan is het het enige continent met een groeiende bevolking." Terug in Boedapest erkende de Hongaarse premier Orban dat het moeilijk zal zijn om jonge mensen aan te moedigen meer kinderen te krijgen. "Het is twee jaar geleden dat we de laatste conferentie hebben gehouden.
De wereld is sindsdien veranderd, en we leven in de schaduw van een oorlog," zei hij, verwijzend naar het gewapende conflict in het naburige Oekraïne.

Hij zei echter dat politieke veranderingen in Italië en andere landen hem hoop gaven dat pro-gezinsbeleid in heel Europa zou worden ingevoerd in plaats van alleen te vertrouwen op migratie als het wondermiddel voor de demografische winter van de geïndustrialiseerde wereld...