Boek ‘Positieve neurologie’
HAARLEM - Neurowetenschapper Ben van Cranenburgh geeft in zijn nieuwe boek een andere blik op neurologisch onheil zoals Parkinson of Alzheimer dat door veroudering steeds meer mensen zal treffen. Hij pleit ervoor ons meer te richten op wat nog wel goed gaat ondanks neurologische aandoeningen. Zijn nieuwe boek wat begin januari 2024 is verschenen wordt gepresenteerd tijdens het congres Het brein in onze wereld. Je richten op wat nog wél goed gaat klinkt erg eenvoudig maar dat is het niet in de praktijk voor wie zelf met deze situaties geconfronteerd wordt. Toch geeft de auteur van het boek nieuwe belangrijke en positieve handvatten voor de mensen uit de directe omgeving en professionele behandelaars uit verschillende disciplines.
Mensen worden steeds ouder. Dat is volgens Van Cranenburgh een goed teken, maar heeft ook een keerzijde. “In Nederland leven naar schatting rond de één miljoen mensen met de gevolgen van een hersenaandoening; een enorm aantal. Iedereen kent in zijn familie- of vriendenkring wel iemand die leeft met Parkinson, Alzheimer of de gevolgen van een cerebro-vasculair accident (een beroerte). Als mensen straks allemaal 90 jaar worden zullen die aantallen aanzienlijk toenemen.”
Volgens Van Cranenburgh is er in de huidige leerboeken neurologie genoeg te vinden over uiteenlopende stoornissen en beperkingen, maar te weinig over wat mensen met neurologische aandoeningen nog wél kunnen. Van Cranenburgh: “Door te veel accent te leggen op de medische diagnose en de negatieve aspecten, zouden we uit het oog kunnen verliezen dat de patiënt meer is dan zijn ziekte. Het is daarom van belang om de accenten eens te verleggen naar positieve neurologie : wat gaat nog wél goed en hoe kunnen we daar gebruik van maken. Soms zijn er zelfs speciale talenten die juist ontstaan dóór de ziekte. Met andere woorden: Dan komt het plastische brein in actie”.
Het boek Positieve Neurologie bespreekt praktische voorbeelden uit drie groepen neurologische aandoeningen met bijpassend motto (ofwel behandelthema):
1. Neurologische ontwikkelingsstoornissen zoals autisme, dyslexie, cerebrale parese en verstandelijke handicap. - Motto: maximaliseer het ontwikkelingspotentieel.
2. Neurodegeneratieve aandoeningen zoals Parkinson, Alzheimer en multipele sclerose. - Motto: mobiliseer plastische tegenkrachten.
3. Verworven hersenbeschadiging zoals beroerte (CVA) en hersentrauma. - Motto: geef herstelmechanismen een maximale kans.
Dat zijn dus drie zeer uiteenlopende paden waaruit kan worden gekozen voor de beste behandelmethode voor mensen die één van de voornoemde medische diagnoses krijgen.
Van Cranenburgh: “Door deze drie motto’s in acht te nemen zal de kwaliteit van leven voor mensen met neurologische aandoeningen aanzienlijk kunnen toenemen. Hier kan nog een behoorlijke slag gemaakt worden. Voor de patiënt, voor partner en gezin, voor begeleiders, mantelzorgers en therapeuten kan dit positieve perspectief inspirerend zijn”.
Binnenkort vindt het Congres Het brein in onze wereld plaats. Tijdens het congres Het brein in onze wereld licht Van Cranenburgh zijn zienswijze toe. Daarnaast presenteert hij het boek Positieve Neurologie met een bijbehorende slotlezing. De neurowetenschapper en auteur Ben van Cranenburgh houdt zich al jaren intensief bezig met de mogelijke praktische toepassing van neurowetenschappelijke inzichten. Daarmee overbrugt hij de kloof tussen wetenschap en praktijk.
Het boek Positieve Neurologie is begin januari 2024 verschenen en bevat de laatste actuele inzichten op dit voor veel mensen heel belangrijke terrein.
Het congres Het brein in onze wereld vindt plaats op 19 januari 2024 in het Cultuur- en congrescentrum Antropia in Driebergen. Het is mogelijk zich hiervoor op te geven Meer info op de site van Ben Van Cranenburgh. .
Boek: Positieve Neurologie
Auteur: Ben van Cranenburgh
Uitgever: TOEGEPASTE NEUROWETENSCHAPPEN Haarlem