• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

 • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

 • Paul Schulten 40 jaar in het vak

 • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

 • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

 • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

 • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

 • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

 • Agu presenteert Undyed Bikewear

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Books on Tour: Roxane van Iperen en Tom-Jan Meeus

  BREDA: Op 14 april in Breda zullen bestsellerauteur Roxane van Iperen en NRC-journalist en essayist Tom-Jan Meeus tijdens het literair-culturele programma Books on Tour ingaan op de ontwikkelingen die onze rechtsstaat en democratie aan het wankelen brengen. Onder het motto "Orde of Chaos" zullen beide schrijvers spreken over de kracht van het vertellen van verhalen en de lessen die we kunnen trekken uit het verleden. Daarnaast zullen er in de concertzaal van Nieuwe Veste optredens zijn van de Bredase dichter Joep Span en de band Remote Control.

Zowel Van Iperen als Meeus hebben essays geschreven over het toenemende populisme en de opkomst van (extreem-)rechtse politieke stromingen. Meeus publiceerde op 29 maart zijn essay "Duidelijkheid" in het kader van de Maand van de Filosofie. Hierin beschrijft hij hoe het politieke klimaat sinds de eeuwwisseling ingrijpend is veranderd onder invloed van Pim Fortuyn. 

 

Volgens Meeus, die regelmatig als commentator optreedt in het tv-programma Buitenhof, maken mistige formuleringen en vakjargon steeds vaker plaats voor heldere taal en krachtige oneliners, zolang de boodschap maar overkomt. PVV-voorman Geert Wilders blinkt hierin uit. In zijn essay haalt Meeus Machiavelli aan om aan te tonen dat duidelijkheid bijdraagt aan het bezwijken van de naoorlogse politieke orde, met chaos als resultaat.

In haar essay "Eigen welzijn eerst: hoe de middenklasse haar liberale waarden verloor" uit 2022, bekritiseert Van Iperen op haar beurt de toenemende verrechtsing. Ze laat zien hoe zelfbehoud steeds belangrijker wordt voor grote groepen burgers en spreekt tegelijkertijd de hoop uit dat de middenklasse zich zal inzetten voor sociale vooruitgang en solidariteit.

Van Iperen verwierf definitief bekendheid in 2018 met de internationale bestseller 't Hooge Nest, over het Gooise verzetscentrum en onderduikadres tijdens de Tweede Wereldoorlog, met twee Joodse zussen in de hoofdrol. Vorig jaar domineerde ze opnieuw de lijst van best verkochte boeken met de deels autobiografische roman Dat beloof ik.

Roxane Van Iperen was in 2021 te gast als een van de Zomergasten bij de VPRO.

Tijdens deze editie van Books on Tour zal ook worden gesproken over de rol en invloed van auteurs en journalisten. Zonder het harde werken van mensen in de publiciteit overijverig af te kraken om zelf een podium te krijgen bestaat er daarnaast  de nodige onrust over elkaar na-papegaaiende meningen passend in een bepaald denkschema wat bij herhalng wordt versterkt.  

Welke vorm is het meest geschikt om hun standpunten en ideeën over te brengen? De presentatie wordt verzorgd door schrijver/journalist Diederik Samwel. Na de inleidingen van Van Iperen en Meeus zal Samwel met hen in gesprek gaan over hun boeken, drijfveren en ambities, waarbij ze ook op elkaars publicaties zullen reageren. Het publiek krijgt vervolgens alle gelegenheid om vragen te stellen en deel te nemen aan het gesprek.

Books on Tour, Orde of chaos - datum: zondag 14 april, 14.30 uur - locatie: Nieuwe Veste, Molenstraat 6, Breda

Tickets: via de site of ook verkrijgbaar bij Nieuwe Veste. Deze middageditie van Books on Tour wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds, in beweging voor vrijheid en democratie. Books on Tour is een initiatief van De Vrije Uitgevers in samenwerking met Nieuwe Veste.

De organisatoren bieden een gevarieerd programma aan rond literaire fictie en non-fictie, kunst en muziek, waarbij ook jonge, lokale schrijvers, dichters en artiesten een podium krijgen. Eerdere edities van Books on Tour waren gewijd aan onderwerpen zoals Suriname, Reizen, Depressies en Creativiteit, Vriendschap in tijden van lockdown, Nieuwkomers, Nederlands-Indië en Kunstmatige Intelligentie (AI). De komende maanden staan edities in Amersfoort, Eindhoven, Vught en Haarlem op het programma.