• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

 • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

 • Paul Schulten 40 jaar in het vak

 • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

 • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

 • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

 • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

 • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

 • Agu presenteert Undyed Bikewear

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Gerechtigheid voor de arme dieren van Bert’s Animal Verhuur

ezelAMSTERDAM/ZWOLLE - 30 mei 2024 - Een houdverbod voor dieren van vijf jaar voor Bert R., een voorwaardelijke geldboete van 75.000 euro met 5 jaar proeftijd, 120 uur taakstraf of 60 dagen cel en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden met 5 jaar proeftijd. Dat is het strenge vonnis van de rechtbank in Zwolle tegen Bert R. van Bert's Animal Verhuur uit het Gelderse Appeltern. De eigenaar van het bedrijf moest zich 6 mei jl. voor de rechtbank verantwoorden voor een waslijst aan overtredingen op dierenwelzijn tussen 2019 en 2023, zoals verwaarlozing en dierenmishandeling. Het was werkelijk verschrikkelijk.

Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals stelt al jaren de misstanden bij het bedrijf aan de kaak. Een van de aanklachten tegen de verdachte betrof het vervoeren van een hoog drachtig schaap naar een evenement. Dit leidde destijds tot aangifte door House of Animals. De dierenwelzijnsorganisatie was vandaag aanwezig bij de uitspraak, Bert R. niet. House of Animals-oprichter Karen Soeters wel.

:

Karen Soeters: “We zijn blij dat er voor nu, na ruim 25 jaar, eindelijk een einde is gekomen aan het enorme dierenleed bij Bert’s Animal Verhuur. De rechter heeft zoals hij tijdens de zitting beloofde, rekening gehouden met eerdere veroordelingen van Bert R. en hem deels een hogere straf opgelegd dan de eis. Het houdverbod is zelfs verlengd van 3 naar 5 jaar. Dat zegt wel wat. Dat Bert, ondanks zijn faillissement en alle vastgelegde overtredingen nog steeds de verantwoordelijkheid had voor de zorg van zo’n 180 dieren, was ons een doorn in het oog.”

House of Animals deed eerder een Woo-verzoek voor inzage van NVWA-rapporten over Bert’s Animal Verhuur. Op 703 pagina’s stonden schrikbarende misstanden opgetekend, waaronder extreem magere en zwaar verwaarloosde dieren. Inspecteurs zagen ezels met worminfecties, hoefbevangenheid en varkens met schurft. Er waren kreupele dieren en dieren met veel te lange hoeven. Er lag bedorven voedsel of helemaal niets, water ontbrak, de huisvesting was vervuild en voldeed niet aan de wettelijke eisen. Dieren stonden met weer en wind buiten, zonder schuilmogelijkheden. De NVWA noteerde verder dat Bert R. zijn zaken administratief niet op orde had en dieren te jong weghaalde bij de moeder. Ook hield hij zich niet aan de transportregels voor dieren.

De rechtbank heeft op de taakstraf na alle eisen van de officier van justitie gevolgd en is bij het houdverbod zelfs verder gegaan dan de oorspronkelijke eis van 3 jaar. Volgens de rechter zijn alle overtredingen door Bert's Animal Verhuur "opzettelijk gepleegd" en is er sprake van "ernstige misstanden" en onnodig leed:

“Het houden van dieren is niet vrijblijvend. Wie dieren houdt, draagt daarvoor ook de verantwoordelijkheid. Bert’s Animal Verhuur en R. hebben hun dieren de benodigde zorg onthouden. En is in die zin ernstig tekortgeschoten in de verzorging van de (van) hun afhankelijke dieren.” … "De rechtbank rekent Bert’s Animal Verhuur en R. het grootschalige dierenleed dat ze hebben veroorzaakt zwaar aan.”

De officier van justitie concludeerde op 6 mei dat er "geld valt te verdienen met dieren". De “enorme oversterfte” bij Bert’s Animal Verhuur beschouwde de eigenaar als een “volstrekt acceptabel bedrijfsrisico” en hij zag “geen reden om beter voor de dieren te gaan zorgen”. De officier eiste tevens dat het definitieve oordeel van de rechter door Bert R. wordt gepubliceerd op zijn website en in regionale media verschijnt.

De kosten voor R. bedragen 2500 euro of een vervangende hechtenis. Volgens de rechter ontbreekt het Bert R. aan bereidheid om zich aan de regels te houden die er zijn voor het houden van dieren. R. heeft 2 weken om in hoger beroep te gaan.

Bert R. mag 5 jaar lang geen dieren houden, met uitzondering van maximaal 5 huisdieren. Een zelfstandig opgelegd levenslang houdverbod is voor deze overtredingen nog niet mogelijk, want die wetswijziging is pas sinds 2024 ingevoerd.

De eerste overtredingen en veroordelingen van Bert R. dateren al uit 1998. Dat er bij hem ook recent nog van alles mis was, blijkt uit een alweer een nieuw proces verbaal. Ook daarvoor wacht hem een strafzaak.

EEN VERZWAKTE EN DIEP VEDRIETIGE EZEL IN RONDOM LOS GESTROOID STRO WAS ÉÉN VAN DE VELE SLECHT VERZORGDE EN VERWAARLOOSDE SLACHTOFFERS ... FOTO UIT RAPPORTAGE NVWA

DE RECHTER IN ZWOLLE VERTELDE OP 6 MEI  'ONPASSELIJK' TE WORDEN BIJ HET ZIEN VAN DEZE FOTO ...