Nonnen gedood in Haïti na escalatie geweld
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 13 april 2025 - PORT-AU-PRINCE — Leiders van de katholieke kerk hebben de vermeende nalatigheid van de Haïtiaanse regering veroordeeld, nadat twee nonnen tot de vijf mensen behoorden die werden gedood bij een aanval door een coalitie van straatbendes.
De moorden op de zusters Jeanne Voltaire en Evanette Onezaire op 31 maart door gewapende mannen in Mirebalais vonden plaats toen bendes de controle over de stad overnamen, ongeveer 48 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Port-au-Prince, bevestigden christenen.
Worthy News vernam dat de twee nonnen lid waren van de Congregatie van de Kleine Zusters van de Heilige Theresia van het Kind Jezus en deel uitmaakten van het bestuur van een school genaamd Lucienne Estimé.
"Sinds 30 maart heeft de hele regio – die overeenkomt met het bisdom Hinche – te kampen met dodelijke aanvallen van gewapende criminelen. Veel mensen moesten het gebied ontvluchten en hun huizen achterlaten", aldus priester Marc-Henry Siméon, woordvoerder van de Bisschoppenconferentie.
Met een bevolking van 200.000 inwoners is Mirebalais herhaaldelijk het slachtoffer geworden van bendeaanvallen. Het recente offensief wordt gezien als een vergelding voor het harde optreden van de tijdelijke regering tegen criminele bendes.
"Net als in eerdere gevallen bestormden bendeleden de plaatselijke gevangenis, waarbij minstens 500 gevangenen werden bevrijd", aldus katholieke bronnen. Haïtiaanse media meldden dat gevechten met de nationale politie hebben geleid tot de dood van ongeveer 30 bendeleden.
Mirebalais is een kritieke locatie. Het is de thuisbasis van de meest geavanceerde medische faciliteit van het land, het Universitair Ziekenhuis, dat dagelijks zorg biedt aan duizenden mensen. Bovendien maakt de strategische ligging op het kruispunt van de twee belangrijke snelwegen van Haïti – die de hoofdstad verbinden met de noordkust en de Dominicaanse Republiek – het land tot een belangrijk doelwit in het aanhoudende conflict, aldus waarnemers.
Een tijdelijke regering, bekend als de Overgangsraad, werd opgericht te midden van maandenlang bendegeweld, waarbij volgens de Verenigde Naties in de eerste drie maanden van 2024 meer dan 1500 mensen om het leven kwamen en 800 gewond raakten.
Hoewel de door de VS gesteunde Overgangsraad zegt de orde en het democratisch bestuur te willen herstellen, is het land er niet in geslaagd een einde te maken aan antichristelijk geweld en andere aanvallen, aldus kerkleiders.
Het mandaat loopt af op 7 februari 2026, wanneer een nieuwe president wordt beëdigd ter vervanging van Jovenel Moïse, die op 7 juli 2021 werd vermoord.
Alix Didier Fils-Aimé, interim-premier van de Overgangsraad, zei dat Haïti heeft beloofd onbetwiste verkiezingen te zullen houden en de politieke crisis en het geweld te boven te komen.
De Verenigde Naties hebben de Haïtiaanse leiders echter opgeroepen de transitie naar een democratisch functionerende staat te versnellen, aangezien het geweld zelfs hongersnood heeft veroorzaakt. VN-mensenrechtenfunctionaris William O'Neill zei dat het moeilijk is om hulp te bieden omdat "er momenteel geen veilige in- of uitreisroutes naar de hoofdstad zijn, behalve per helikopter."
Hij merkte op dat "bendes hele wijken in handen hebben gekregen en moord, verkrachting en brandstichting hebben gepleegd in huizen, scholen en kerken." Nu de veiligheid verslechtert, gingen vorige week duizenden mensen de straat op in Port-au-Prince om het aftreden te eisen van de regeringscoalitie onder leiding van Alix Didier Fils-Aimé. Ze beschuldigden de coalitie ervan het land niet te beveiligen.
Gevechten tussen demonstranten en de politie leidden tot verder geweld, waaronder gewapende aanvallen op het kantoor van de premier en het hoofdkwartier van de Overgangsraad, aldus katholieke bronnen.
Ondanks de protesten gaan de moordpartijen door. VN-gegevens tonen aan dat er tussen juli 2024 en februari 2025 meer dan 4200 mensen in Haïti zijn gedood, terwijl nog eens 6000 mensen gedwongen werden hun huizen te ontvluchten.
Een van Haïtiaanse machtigste bendeleiders, Jimmy Chérizier, ook bekend als Barbecue, zei dat hij zou overwegen de wapens neer te leggen als gewapende groepen zouden mogen deelnemen aan de onderhandelingen om de nieuwe regering te vormen.
Nu de moorden op christenen en anderen voortduren, klinken er steeds meer oproepen tot internationale interventie om een gevoel van normaliteit in het verarmde land te herstellen.
DEZE NONNEN ZIJN 2 VAN DE VIJF MENSEN DIE WERDEN VERMOORD DOOR BENDELEDEN IN HAÏTI ... EEN BITTERE REACTIE OP HET ONVERMOEIBARE HARDE WERK WAT ZIJ DEDEN OM HULP TE BIEDEN AAN DE VERARMDE BURGERS ...