Homowet verworpen door Hooggerechtshof Namibië
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 22 juni 2024 - WINDHOEK Namibië – Het Hooggerechtshof van Namibië heeft een wet vernietigd die homoseks strafbaar stelt, door een uitspraak waarvan de Verenigde Naties hopen dat dit bredere testen op HIV, het virus dat AIDS veroorzaakt, zal aanmoedigen. In wat LGBTQ+-campagnevoerders zeiden dat het “een overwinning was na verschillende tegenslagen” in Afrikaanse landen, waren drie rechters van het hooggerechtshof het erover eens dat de huidige wetgeving oneerlijk is tegenover homo’s.
Namibië erfde een wet die ‘sodomie’ en ‘onnatuurlijke misdrijven’ verbood toen het in 1990 onafhankelijk werd van Zuid-Afrika.
Hoewel het verbod zelden werd gehandhaafd, zeiden activisten dat het bijdroeg aan de discriminatie van LHBTQ+-mensen, zoals politiegeweld. Friedel Dausab, de Namibische LGBTQ+-activist die de zaak aanhangig heeft gemaakt, zei: “Ik voel me opgetogen. Ik ben zo blij. Dit is echt een mijlpaaloordeel, niet alleen voor mij, maar voor onze hele democratie.”
Hij voegde eraan toe: “Ik zit naast mijn moeder en we hopen dat deze boodschap doordringt tot alle gezinnen, zodat kinderen niet langer van elkaar worden vervreemd.”
In het vonnis werd vastgesteld dat de wetten volgens de grondwet van Namibië neerkwamen op “oneerlijke” discriminatie, waarbij werd opgemerkt dat hetzelfde seksuele gedrag met wederzijds goedvinden niet strafbaar was als het tussen een man en een vrouw plaatsvond.
“Welke bedreiging vormt een homoseksuele man voor de samenleving, en wie moet tegen hem beschermd worden?” aldus het vonnis. “Wij zijn er stellig van overtuigd dat het afdwingen van particuliere morele opvattingen door een deel van een gemeenschap (zelfs als zij de meerderheid van die gemeenschap vormen), die voor een groot deel gebaseerd zijn op niets anders dan vooroordelen, niet als zodanig kan worden aangemerkt.”
UNAIDS, het VN-agentschap dat pleit voor mondiale actie tegen hiv en aids, zei dat de wet de discriminatie van LHBTQ+ Namibiërs in gezondheidszorginstellingen heeft aangewakkerd en dat de uitspraak meer mensen zou aanmoedigen zich te melden voor hiv-tests en -behandeling.
Het was vrijdag niet duidelijk of de regering van Namibië in beroep zou gaan tegen de uitspraak.