• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Laos zet gelovige christelijke dorpelingen gevangen


laosWORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 25 juni 2024 - VIENTIANE - Er heerste dinsdag de nodige bezorgdheid over het lot van een Laotiaanse kerkleider en vijf andere christenen die werden vastgehouden in centraal Laos door hardhandig op te treden tegen de christelijke eredienst in het openlijk communistische Aziatische land, vertelden vertegenwoordigers aan Worthy News&Nieuwsprtner De Couturekrant.

“Op 22 juni 2024 (Laos-tijd) arresteerden de dorpsautoriteiten van Tahae [in de provincie Khammouane]”, bestaande uit twee dorpshoofden en drie veiligheidsbeambten, “de Laotiaanse kerkleider, de heer Mum, en vijf andere Laotiaanse gelovigen”, zegt Sirikoon Prasertsee, directeur van de groep Human Rights Watcher for Lao Religious Freedom (HRWLRF).

Onder de Laos-christenen die samen met Mum werden vastgehouden, waren de christelijke mannen Liang, 40, en Pa, 24, evenals de christelijke vrouwen Laen, 50, Lan, 23, en Khoon, 28, bevestigde de HRWLRF dinsdag. De christenen, die slechts via één naam werden geïdentificeerd, “worden momenteel gevangen gezet in de districtsgevangenis van Xaibouathong”, vertelde Prasertsee aan Worthy News&Nieuwspartner De Couturekrant. Het was niet meteen duidelijk hoe lang ze achter de tralies zouden blijven zitten.

De arrestaties kwamen als een tegenslag voor Mum, die in 2019 een gelovige werd “nadat zijn moeder een genezing na een gebed mocht ervaren”, herinnert Prasertsee zich.

“Anderen in het dorp Tahae en nabijgelegen dorpen hebben ook het recht op religieuze vrijheid gebruikt om het christelijk geloof te aanvaarden. De groep gelovigen onder leiding van de heer Mum is uitgegroeid tot ongeveer 40-50 gelovigen”, voegde hij eraan toe.

“Ze kwamen trouw bijeen in het huis van meneer Mum "voor kerkelijke bijeenkomsten en gebed", zei Prasertsee. “De gelovigen in het dorp Tahae maakten al sinds 2019 gebruik van hun recht op vrijheid van religie onder het voormalige dorpshoofd van Tahae, tot voor kort het dorpsbestuur werd vervangen door iemand anders.

Onder de Laotiaanse christenen die samen met Mum werden vastgehouden bevonden zich de christelijke mannen Liang, 40, en Pa, 24, evenals de christelijke vrouwen Laen, 50, Lan, 23, en Khoon, 28, bevestigde de HRWLRF dinsdag.

Het nieuwe hoofd van het dorp werd aangesteld om het dorp Tahae te besturen, en "het hardhandig optreden tegen de christelijke vrijheid en gebruiken werd steeds erger en leidde tot de arrestatie van Mum en vijf Laotiaanse gelovigen," meldde de leider van HRWLRF.

Zijn organisatie heeft er bij Laos op aangedrongen de christenen vrij te laten, en zegt dat de grondwet van Laos het recht en de vrijheid van de Laotiaanse burgers erkent “om wel of niet in religies te geloven.”

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties verklaart: „Iedereen heeft recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst; dit recht omvat de vrijheid om zijn religie of overtuiging te veranderen”, zei Prasertsee.

Dit zijn geen geïsoleerde incidenten in Laos, een communistische eenpartijstaat waar de secretaris-generaal van de Laotiaanse Revolutionaire Volkspartij de ultieme macht en autoriteit over de staat en de regering heeft.

Goed geïnformeerde christelijke leiders zeggen dat de communistische autoriteiten de christelijke activiteiten in sommige delen van het land nauwlettend in de gaten houden en huiskerken sluiten voor ongeoorloofde erediensten. Zelfs erkende kerken ondervinden moeilijkheden: Ruwweg 75 procent van alle geregistreerde Laotiaanse evangelische kerkgemeenten moet de eredienst in eigen woonhuizen houden, volgens activisten voor christelijke rechten.

De autoriteiten beschouwen bijeenkomsten thuis echter als ‘illegaal’, omdat erediensten alleen zijn toegestaan ​​in goedgekeurde religieuze gebouwen, vernam Worthy News&Nieuwspartner De Couturekrant.
“Veel” niet-geregistreerde huiskerken verzamelen zich onder de paraplu van één nationaal geregistreerde kerk, laat belangenorganisatie Open Doors weten.

Laos staat op de 21e plaats op de jaarlijkse World Watch List (WWL) van 50 landen, waar volgens Open Doors door christenen het meest  lijden vanwege hun geloof.
Open Doors zei dat de moord op een predikant in oktober 2022 en ander antichristelijk geweld tijdens de WWL-rapportageperiode aanzienlijk is toegenomen in vergelijking met het voorgaande jaar.

Er is sprake van “een schokkende toename, zelfs voor een plek die gewend is aan fysieke bedreigingen. Christenen werden uit hun gemeenschap gezet, hun huizen werden verwoest en ze hebben zoveel te verduren gekregen om hun geloof.”

De toename van geweld komt bovenop de algemene druk die Laotiaanse gelovigen zeggen te ervaren. “Bekeerlingen tot het christendom zijn extra kwetsbaar omdat ze worden gezien als verraders van hun gemeenschap die de geesten boos hebben gemaakt. Daardoor kunnen ze te maken krijgen met druk en geweld van hun families en lokale autoriteiten”, aldus Open Doors.

Het onderstreept de bredere zorgen over de staat van dienst op het gebied van de mensenrechten in het land.

Rechtenactivisten hebben ook alarm geslagen over burgeractivist Sombath Somphone, die in 2012 verdween, en over berichten over marteling van gevangen gezette politieke en religieuze dissidenten in slechte gevangenisomstandigheden.

Bovendien zeggen rechtenorganisaties dat ze onderzoek doen naar gerapporteerde militaire aanvallen op ongewapende burgers, het gebrek aan vrijheid van meningsuiting en de slechte bescherming van vluchtelingen en asielzoekers.

De “buitengerechtelijke executies” door het Laotiaanse Volksleger en de veiligheidstroepen en het oneigenlijk gebruik van de doodstraf zijn andere punten van zorg.

De autoriteiten van Laos bagatelliseren deze beschuldigingen en laten weten dat het land een internationale overeenkomst heeft getekend