• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Gerrit Rietveld Academie Fashion Show 2024

gerritrOp vrijdag 21 juni 2024  vond de jaarlijkse presentatie van de modeafdeling van de Gerrit Rietveld Academie plaats in 't Zonnehuis in Amsterdam.  De Fashion Show borduurt voort op een mode curriculum dat zich richt op het onderzoeken van de gelaagde werking van mode en kleding middels een experimentele benadering van onderwerpen, materialen en presentatievormen.

Deze editie van de Fashion Show kenmerkte zich door live geluid. Versterkt door een microfoon kreeg elke student letterlijk een stem.

Zoals in vroege modeshows uit de jaren vijftig, waarbij een moderator live toelichting gaf over de stof, de lengte en details, werd via deze microfoon een geluidsdimensie aan de werken toegevoegd. Modellen zwegen niet langer; het publiek hoorde ze ademen, neuriën, schreeuwen, spreken of zingen. In lijn met het doel van de modeafdeling en onder begeleiding van Gerrit Rietveld Academie docenten Sanne Karssenberg, Oscar Raaijmakers, Marina Sasseron de Oliveira Cabral, Ferdinand Schmeits, Philipp Schueller en Tenant of Culture, tonen de werken een breed spectrum aan persoonlijke interesses, technieken, vormen en materialen maar ontmoeten elkaar in een spel met identiteit, parallelle universums en het schemergebied tussen fictie, dromen, herinnering, realiteit en leugens.

Dit vertaalt zich bijvoorbeeld naar kleding dat tegelijkertijd een gordijn, model en choreografie is. Kleding dat functioneert als het verlengstuk van het lichaam en haar bewegingen benadrukt. Kleding in culturele rituelen, maar ook 'kleding defecten' die de norm van wat zichtbaar mag zijn, oprekken.

Omdat de show een inherent onderdeel van het werk is, geïntegreerd in het curriculum (en niet slechts een podium waarop het resultaat van een ontwerpproces wordt getoond), ontwikkelden de studenten een eigen performatieve dimensie van het werk. Onder begeleiding van Uta Eisenreich en Elisa van Joolen (sinds januari 2024 Hoofd van de Mode afdeling), en in samenwerking met makers uit verschillende disciplines zoals voice en performance coach Deborah Abrahams, kunstenaar en choreograaf Alexis Blake, scenograaf Stefan Prokop en geluidskunstenaar Jeroen Vermandere heeft elke student, door experimenten met stem, geluid, ruimte, beweging, licht en schaduw de gelaagdheid van het werk ontwikkeld.

Elisa van Joolen:
"Naast de stem van de ontwerper, geeft de microfoon in de show ook een stem aan de modellen en krijgen ook toeschouwers een naam. Iedereen heeft een rol. Ook al wordt mode vaak gepresenteerd als het resultaat van een ‘individueel genie,’ in realiteit is het een collectief proces; een samenstelling van verschillende menselijke, materiële en culturele processen die invloedrijke betekenissen creëren. Net als mode zelf, is ook het modeonderwijs een collectief proces gebaseerd op de inzet van velen: de student, docent, werkplaats specialist,  coördinator etcetera. Samen hoop ik de komende jaren nieuwe vormen van mode te verkennen die socialer en diverser zijn; kleding/mode te herwaarderen als belangrijke culturele waarde in plaats van enkel commerciële."


Een videoregistratie van de Rietveld Academie Fashion Show is ook onderdeel van de Graduation Show op de Rietveld Academie van 3 t/m 7 juli.

 Gerrit Rietveld Academie Fashion Show 2024 werd mede mogelijk gemaakt door Keep an Eye Foundation, Meester Koetsier Foundation, Stichting van Stigt-ing en Stadsherstel.

Show Concept & Regie: Uta Eisenreich & Elisa van Joolen i.s.m. Meike Bouman.

DESIGN : ERIN McCLAIN
FOTO: SANNE PEPER