Het Buitenland: Nederland heeft anti-migratiekabinet ingehuldigd
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 3 juli 2024 - DEN HAAG/AMSTERDAM – De Nederlandse koning Willem-Alexander hield dinsdag toezicht op de inauguratie van de meest rechtse regering van Nederland ooit, zeven maanden nadat de anti-Islam Partij voor de Vrijheid (PVV) naar de overwinning zeilde met een belofte om migratie beperken.
Hoewel linkse partijen het kabinet ervan hebben beschuldigd dat het zich op zichzelf concentreert, belooft de nieuwe regering steun te blijven geven aan het door oorlog verscheurde Oekraïne in een poging de invasie van Rusland een halt toe te roepen.
De nieuwe premier Dick Schoof, onder meer voormalig hoofd van de inlichtingendienst, vertelde verslaggevers dat hij de grootste dreiging voor Nederland uit ‘het oosten’ ziet komen. Maar nu migranten die oorlog, vervolging en armoede ontvluchten en vanuit voornamelijk islamitische landen, Nederland binnenkomen, betoogt de PVV dat het tijd is om de mosliminstroom te beëindigen.
De linkse oppositie heeft PVV-leider Geert Wilders veroordeeld omdat hij moslims de schuld geeft, beschuldigingen die hij ontkent.Wilders zei dat het kleine rijke land van bijna 18 miljoen mensen niet in staat is om meer asielzoekers te huisvesten te midden van een huizencrisis en toenemende spanningen in grotere steden waar Nederlandse vrouwen, homoparen, Joodse mensen en anderen zijn aangevallen, vaak door radicale moslims.
Maar ondanks de verkiezingsoverwinning van zijn partij is Wilders geen premier geworden onder druk van andere coalitiepartijen. Hij heeft een werkende meerderheid nodig in het Huis van Afgevaardigden, de Tweede Kamer met 150 zetels.
In plaats daarvan ondertekende Schoof dinsdag op Paleis Huis Ten Bosch het officiële koninklijk besluit. De 67-jarige werd formeel geïnstalleerd naast vijftien andere ministers die deel uitmaken van de rechtse coalitie van het land.
Naast de PVV maken ook de conservatief-liberale Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), de populistische Boerenburgerbeweging (BBB) en de centristische partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) deel uit van de coalitie.
Hun beleidsdoelstellingen omvatten strikte maatregelen tegen asielzoekers, het schrappen van gezinshereniging voor vluchtelingen en het terugdringen van het aantal internationale studenten dat in het land studeert.
Analisten en sommige ambtenaren hebben zich afgevraagd of bepaald beleid juridisch of constitutioneel mogelijk is.
Schoof zal een deels technocratische regering leiden, waarin deskundigen en leden van de partijen zitting hebben, maar niet de fractieleiders. Hij vervangt de Nederlandse premier Mark Rutte, die op de fiets vertrok na het overhandigen van de sleutels van Het Torentje in Den Haag, vlakbij het Parlement, waar hij de afgelopen veertien, vaak turbulente, jaren regeerde.
De 57-jarige wordt binnenkort secretaris-generaal van de militaire NAVO-alliantie in een tijd van oorlog in Oekraïne en toenemende spanningen in het Midden-Oosten en Azië.
Het afscheid van Rutte kwam een dag nadat hij de slotceremonie van de 160ste verjaardag van het einde van de slavernij bijwoonde, waar de organisatoren weigerden Geert Wilders of Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma, die vroeger deel uitmaakte van de PVV-fractie, uit te nodigen.
Bosma weigerde in te trekken wat de organisatoren ‘denigrerende uitspraken’ over slavernij en anti-slavernij-vrijheidsstrijder Tula noemden. Hij sprak kritisch over het jubileum van de slavernij en zei dat die gericht was tegen blanke mannen, terwijl er niet eerlijk erkend was dat er ook zwarte slavenhandelaren zijn geweest. Maar tijdens de 22e editie van het evenement in het Amsterdamse Oosterpark zeiden vertrekkende leden van het kabinet-Rutte, actievoerders en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dat Nederland niet achteruit moet gaan.
Zij herinnerden zich dat Nederlandse handelaren al bijna drie eeuwen lang profijt hadden van het tot slaaf maken van 600.000 Afrikanen en een onbekend aantal mensen met een Aziatische en inheemse Caribische achtergrond. Vorig jaar was het 160 jaar geleden dat de slavernij officieel werd verboden door de Nederlanders en 150 jaar geleden dat de dwangarbeid in de koloniën stopte.
De ceremonie maakte deel uit van het dagfestival in Amsterdam dat bekend staat als Keti Koti, waarbij Nederland “het breken van de ketenen” van de slavernij herdacht.
Rutte was één van degenen die een krans legden bij het slavernijmonument ter nagedachtenis aan de tot slaaf gemaakte mensen. Rutger Groot Wassink, locoburgemeester van Amsterdam, die vorige week waarschuwde dat "de winter eraan komt" met de nieuwe regering, zei dat rijke steden zoals Amsterdam ten diepste verbonden zijn met het verleden van onderdrukking en slavernij.
"Iedereen in Nederland moet dit onder ogen zien, want meer begrip van de historische context zal ons vooruit kunnen helpen," zei hij.
FOTO: ZEVEN MAANDEN NA DE VERKIEZING MAAKTEN ZIJ HET MOGELIJK DAT NA HARD WERKEN HET NIEUWE KABINET AAN DE SLAG KON GAAN ...