Hervormer Masoud Pezeshkian wint in Iran, zorgen blijven
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 7 juli 2024 TEHERAN – De hervormer Masoud Pezeshkian is verkozen tot de nieuwe president van Iran. Hij versloeg daarmee zijn harde conservatieve rivaal Saeed Jalili, maar het was onduidelijk of het harde beleid ten aanzien van een minderheid van christenen zou veranderen.
Ondanks zijn overwinning bleven de westerse zorgen bestaan over het beleid van Iran jegens Israël.
Verkiezingsfunctionarissen zeiden dat Dr. Pezeshkian de verkiezingen had gewonnen nadat hij 53,3 procent van de ruim 30 miljoen getelde stemmen had behaald. Volgens de officiële resultaten ontving Jalili 44,3 procent. De tweede ronde kwam nadat geen enkele kandidaat een meerderheid had behaald in de eerste ronde van de verkiezingen op 28 juni. Er was sprake van een historisch lage opkomst van 40 procent, maar deze verbeterde vrijdag enigszins toen ongeveer 50 procent van de kiezers de moeite nam om hun stem uit te brengen.
De verkiezingen werden uitgeschreven nadat de vorige president van Iran, Ebrahim Raisi, in mei omkwam bij een helikoptercrash, waarbij ook zeven anderen omkwamen.
Pezeshkian pleit voor een gematigd beleid in eigen land en een beperkte betrokkenheid bij het Westen, ondanks slechts minimale bekendheid als nationaal politiek figuur.
Toch was de 69-jarige hartchirurg de enige hervormer die werd goedgekeurd om zich kandidaat te stellen nadat er vervroegde verkiezingen waren uitgeschreven na de helikoptercrash in mei. Volgens het verkiezingshoofdkwartier van het land behaalde Dr. Pezeshkian 16,3 miljoen stemmen, bijna 3 miljoen meer dan Jalili, zijn naaste rivaal, die met ongeveer 13,5 miljoen achterbleef.
Zijn overwinning op de conservatieven van Iran komt op een kritiek moment voor het land, omdat het land wordt geconfronteerd met verhoogde regionale spanningen over zijn steun aan groepen die als terroristische organisaties worden beschouwd en die zich op Israël en hun bondgenoten richten.
Teheran wordt ook geconfronteerd met een impasse met het Westen over zijn nucleaire programma.
Er bleven zorgen bestaan over de vraag of minderheden zoals christenen, inclusief bekeerlingen tot de islam, meer rechten zouden krijgen in de strikt Islamitische Republiek.
Traditionele christelijke gemeenschappen worden in Iran alleen getolereerd zolang ze niet openlijk bidden of de Bijbel lezen in het Farsi, de Iraanse taal, of enig contact hebben met christenen die zich hebben bekeerd van de islam, constateert Worthy News&Nieuwspartner De Couturekrant.
“Als je betrapt wordt op het steunen van bekeerlingen, kun je naar de gevangenis gestuurd worden”, bevestigde de goed geïnformeerde belangenorganisatie Open Doors. Bekering van de islam naar het christendom is illegaal in Iran, waarbij de regering bekering beschouwt als een ‘poging van het Westen om de islam en de islamitische regering van Iran te ondermijnen’.
Iedereen waarvan wordt vastgesteld dat hij lid is van een huiskerk, kan worden beschuldigd van ‘een misdaad tegen de nationale veiligheid’, wat tot lange gevangenisstraffen kan leiden. Bovendien: “Iedereen die gearresteerd of gedetineerd is, kan in de gevangenis worden gemarteld en mishandeld”, aldus Open Doors, een mening die wordt gedeeld door andere rechtengroepen.
“Christelijke bekeerlingen die de islam hebben verlaten, kunnen hun erfenis verliezen, ongehuwde christenen kunnen tot een huwelijk met een moslim worden gedwongen, en getrouwde gelovigen kunnen gedwongen worden te scheiden of het risico lopen hun kinderen te verliezen”, voegde Open Doors eraan toe.
Open Doors heeft Iran op de 9e plaats gezet op de jaarlijkse World Watch List van 50 landen waar volgens het rapport christenen het meest worden vervolgd vanwege hun geloof. Het was onduidelijk of Dr. Pezeshkian meer vrijheid voor christelijke gelovigen zou toestaan.
Hij heeft zich echter kritisch uitgelaten over de beruchte islamitische moraalpolitie van Iran en veroorzaakte opschudding nadat hij ‘eenheid en cohesie’ had beloofd en een einde zou maken aan Irans ‘isolatie’ van de wereld.
Hij heeft ook opgeroepen tot “constructieve onderhandelingen” met de westerse mogendheden over een verlenging van de haperende nucleaire deal uit 2015, waarin Iran ermee instemde zijn nucleaire programma te beteugelen in ruil voor een versoepeling van de westerse sancties.
Zijn rivaal, Saeed Jalili, was voorstander van de status quo. De voormalige nucleaire onderhandelaar geniet sterke steun onder de meest religieuze gemeenschappen van Iran, zeiden analisten, hoewel het onduidelijk was of zijn olijftak zich ook uitstrekte tot christenen en Israël.
WAT EEN VRESELIJK LEVEN HEBBEN MENSEN - ONGEACHT VAN WELK GELOOF OOK - ALS ZIJ IN HUN EIGEN HOOFD NIET MOGEN DENKEN EN GELOVEN WAT ZIJ WILLEN ...
DE VOORUITGANG NAAR VRIJHEID VAN DENKEN IS ECHTER WEL EEN STAPJE VERDER GEKOMEN MET DE NIEUWE PRESIDENT ...