Hongaarse Orbán in China om vrede in Oekraïne te bespreken
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 8 juli 2024 - BEIJING/BOEDAPEST - De Hongaarse premier Viktor Orbán arriveerde maandag in Peking als onderdeel van niet eerder getoonde pogingen om vrede te bereiken in Oekraïne, ondanks de woede van enkele leiders van de Europese Unie. Hij ontmoette de Chinese president Xi Jinping na gesprekken met de Russische leider Vladimir Poetin en eerder de Oekraïense Volodymyr Zelensky.
Orbán, wiens land deze maand zojuist het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie op zich heeft genomen, zei dat hij op een “Vredesmissie 3.0” was, nadat zijn regering de EU ervan beschuldigde vol te zitten met oorlogszuchtige politici.
China, dat nauwe banden onderhoudt met Rusland, heeft geprobeerd landen te overtuigen zich aan te sluiten bij een zespuntenvredesplan dat het in mei met Brazilië heeft uitgevaardigd. Orbàn is een nauwe bondgenoot van de voormalige Amerikaanse president Donald J. Trump, die ook streeft naar een vredesakkoord als hij wordt herkozen.
In China zal Orbàn de Chinese president Xi Jinping ontmoeten in het Diaoyutai State Guest House in Peking, waar soms senior buitenlandse bezoekers worden ontvangen.
“Verzoening zal Poetin echter niet tegenhouden”, klaagde voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, vrijdag na de ontmoeting van Orban met de Russische leider.
Toch zal de Hongaarse regering haar vredesmissie voortzetten ‘ondanks de aanvallen van pro-oorlogse Europese politici’, zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken voorafgaand aan Orbáns reis naar China. “Het moet voor iedereen duidelijk zijn geworden dat de komende zes maanden [van het Hongaarse EU-voorzitterschap] een vredesmissie zullen zijn”, benadrukte Péter Szijjártó.
Szijjártó zei dat Hongarije “alles zal doen wat in zijn macht ligt” om bij te dragen aan het einde van een oorlog die naar verwachting maar liefst een half miljoen soldaten aan beide kanten heeft gedood en gewond. Hij voegde eraan toe dat Hongarije vrede wil bewerkstelligen “na twee en een half jaar van verstikkende oorlogscrisis.”
De afgelopen week heeft ook laten zien waarom de crisis zich in Europa verdiept, voegde Szijjártó eraan toe. “Europa zit vol met pro-oorlogspolitici die deze week allemaal zijn opgedoken en de Hongaarse regering en premier bekritiseren omdat ze zich inzetten voor de vrede.”
Die politici “hebben de crisis verdiept met wapenleveranties, met fantasieën over het sturen van landtroepen en over kernwapens”, zei hij.
“Deze aanvallen intimideren of ontmoedigen ons niet; de vredesmissie zal doorgaan en zelfs sterker worden, en daarom zou ik pro-oorlogspolitici willen vragen hun veiligheidsgordels vast te maken en volgende week ook op te letten”, waarschuwde Szijjártó.
Orbàn is een criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne en is de EU-leider met de warmste betrekkingen met Xi en Poetin.
Hongarije is ook een belangrijke handels- en investeringspartner voor China geworden, in tegenstelling tot andere EU-landen die minder afhankelijk willen worden van de op één na grootste economie ter wereld.
Zijn reis naar China komt dagen vóór een top van het NAVO-militair bondgenootschap, waar verdere steun aan Oekraïne zal worden besproken.
De reis naar China volgt ook de uitvoerende Europese Commissie van de EU, die vorige week bevestigde dat zij tarieven tot 37,6 procent zou opleggen aan de import van elektrische voertuigen uit China, wat tot woede leidde in Hongarije, waar Chinese batterijfabrieken gevestigd zijn.
“Dit is een heel slecht idee vanuit Europees standpunt”, zei Szijjártó. “Deze tarieven zouden de Europese economie ernstig schaden. We hopen oprecht dat ze uiteindelijk niet zullen worden geïntroduceerd”, voegde hij eraan toe.
Terwijl het land het voorzitterschap van de EU bekleedt, zal Hongarije “blijven werken aan het vermijden van een handelsoorlog tussen het blok en China, aangezien dat de EU ernstig zou schaden”, voegde de minister van Buitenlandse Zaken er in Boedapest aan toe.
Hij sprak zondag na gesprekken met Robin Zeng, de oprichter en voorzitter van de Chinese batterijfabrikant CATL, die in Hongarije gastheer zal zijn.
“Hongarije heeft op het juiste paard ingezet toen we besloten om van het land een samenwerkingsknooppunt te maken tussen oosterse en westerse autofabrikanten”, zei Szijjártó, wijzend op de faciliteiten die zijn opgezet door Duitse, Chinese en Zuid-Koreaanse fabrikanten.
CATL bouwt zijn fabriek in de buurt van de oostelijke stad Debrecen, ondanks bezorgdheid over de veiligheid en het milieu onder oppositiepartijen en in ieder geval een aantal bewoners.