• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Addy showt met koninklijke glamour in Palazzo Brancciato -1-

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Maand van de Geschiedenis 2024 in het teken van feit en fictie

hansschnitzlerIn oktober vindt voor de eenentwintigste keer de Maand van de Geschiedenis plaats, het grootste historische evenement van Nederland. Het thema Echt nep inspireert honderden musea, boekhandels, bibliotheken, erfgoedinstellingen en andere organisaties om uiteenlopende activiteiten te organiseren: van pubquiz tot stadswandeling en van kinderprogramma tot tentoonstelling.

In 2024 is het jaarthema van de Maand van de Geschiedenis Echt nep. Hoe weet je nog wat echt is, in een wereld van nepnieuws, complottheorieën, misleiding en manipulatie?
Wie heeft de waarheid in pacht? Daarom gaan we we in oktober op zoek naar het schemergebied tussen feit en fictie, echt en nep.

Dat doen we met allerlei activiteiten voor verschillende doelgroepen door het hele land. Uiteenlopende onderwerpen en historische figuren komen daarbij aan bod, zoals fabels rond de eerste trein, militaire misleiding, de boekenkisten van Hugo de Groot en de filosofie van René Descartes.
Ga in Rijksmuseum De Gevangenpoort op zoek naar complottheorieën en nepnieuws rondom de dood van de gebroeders De Witt, of onderzoek met Tresoar en Historisch Centrum Leeuwarden de echtheid van het Oera Linda boek.

Samen met het HDC en de VU duik je in het leven van Petrus Dathenus: was hij nu wel of niet de schrijver van ons volkslied? En in het Hemlab kunnen kinderen in een workshop op zoek naar verborgen suikers in frisdrank.

Vanaf 2 september zijn de honderden activiteiten in de online agenda terug te vinden op de site van maandvandegeschiedenis.nl/agenda  

Hans Schnitzler schrijft het Maand van de Geschiedenis-essay
Naarmate we meer van onze menselijke vermogens gaan uitbesteden aan machines wordt de vraag naar ons mens-zijn steeds relevanter. Wat maakt, in tijden van kunstmatige intelligentie, digitalisering en robotisering, het menselijk bestaan tot een menswaardig bestaan? Die vraag stelt filosoof, schrijver en columnist Hans Schnitzler centraal in De mens, de machine en de therapeut.

Om te begrijpen wat we nu zijn, moeten we onderzoeken hoe we zo geworden zijn. Daartoe nodigt Schnitzler de lezer uit om, samen met hem, in technotherapie te gaan en te graven in ons verleden. (Het essay is in oktober verkrijgbaar bij de boekhandel voor €6,99).

Traditiegetrouw opent de Maand op officieel met de live-uitzending van radioprogramma OVT vanuit het Nederlands Openluchtmuseum. Te gast is dan o.a. essayist van dit jaar Hans Schnitzler. Gedurende de Maand zal OVT iedere zondag vanuit een andere locatie uitzenden, passend bij het thema Echt nep. Op zondag 27 oktober staat de laatste uitzending van de Maand in het teken van de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs.

OVT is iedere zondag te beluisteren op NPO Radio 1 van 10.00 tot 12.00 uur.

De Schrijverscentrale en de Maand van de Geschiedenis slaan de handen ineen om bezoeken te stimuleren van geschiedenisschrijvers in het voortgezet onderwijs. Door het jaar heen, en vooral tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober, bezoeken schrijvers klassen door het hele land om met leerlingen in gesprek te gaan over de geschiedenisboeken die ze hebben geschreven.(Meer informatie hierover? Kijk dan op de website van de Schrijverscentrale of neem contact op). 

Ontdek gisteren, begrijp vandaag
Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo ook een beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of omgeving. Begrip leidt tot inzicht, nuancering en mogelijk een andere kijk op de wereld.

Daarom is oktober de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders, samen met vele partnerorganisaties en honderden culturele instellingen, boekhandels en bibliotheken.

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2024 voor de dertiende maal de Maand van de Geschiedenis, die haar eenentwintigste editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties.

De Libris Geschiedenis Prijs is eveneens onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

HANS SCHNITZLER SCHRIJFT HET MAAND VAN DE GESCHIEDENIS ESSAY ...

FOTO: WOUTER KEURIS