• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Addy showt met koninklijke glamour in Palazzo Brancciato -1-

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

‘Opvoeden is vaak leuk, maar soms heel ongemakkelijk’ en meer...

opvoedenUTRECHT - Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) organiseert van 7 t/m 13 oktober de Week van de Opvoeding . Het thema van de week is opvoedhelden. Opvoeden zien we vaak als iets vanzelfsprekends. Als ouder krijg je er geen opleiding voor, terwijl het soms best lastig kan zijn. En om je heen hoor je vaak alleen de positieve verhalen.
Marielle Balledux, ontwikkelingspsycholoog bij het NJi: ‘Eén blik op social media, en het opvoedgeluk spat van je scherm. Perfecte plaatjes met blije kinderen. En gelukkige ouders. Dat kan best hard binnenkomen als jij het opvoeden even wat minder leuk vindt.

Omdat je je baby met geen mogelijkheid aan het slapen krijgt. Omdat je elke dag met een krijsende peuter door de supermarkt loopt. Of omdat je puberkind duidelijk ergens mee zit, maar elke poging tot contact negeert. Tegen alle ouders wil ik zeggen: opvoeden is vaak leuk, maar soms ook heel lastig. Daar mogen we best wat eerlijker over zijn tegen elkaar.’ Dat zegt de ontwikkelingspsycholoog Mariëlle Balledux terecht. 

Zij vervolgt: Het thema Opvoedhelden laat zien dat je opvoeden, ondanks dat het soms best pittig kan zijn, gelukkig niet alleen hoeft te doen. Familie en vrienden kunnen in veel gevallen helpen. Net als buren, leerkrachten, sportcoaches, mentoren en andere volwassenen. ‘Er is geen simpele handleiding die je leert hoe je moet opvoeden. En het is normaal dat je als ouder niet alles weet. Vragen en twijfels horen erbij. Wat moet ik doen? Gaat het wel goed? Is dit normaal? Maar je hoeft het opvoeden niet alleen te doen.
Familie, vrienden, buren en andere ouders kunnen steun, advies en inspiratie geven. Of praat eens met de leerkracht of sportcoach. Het is juist goed om je omgeving om hulp te vragen. Bijvoorbeeld als je iets bijzonders hebt meegemaakt met je kind, Als je benieuwd bent hoe anderen iets zouden aanpakken. Of als je twijfels of zorgen hebt.’

Tijdens de Week van de Opvoeding worden door het hele land activiteiten voor ouders georganiseerd, bijvoorbeeld in buurthuizen, peuterspeelzalen en bibliotheken. Daarnaast deelt het NJi tips, handvatten en ervaringsverhalen van andere ouders op NJi.nl

Een welgemeende positieve visie maar ... 

Genoemde hulp valt te respecteren en is heel goed bedoeld maar soms bekruipt je het gevoel dat iemand denkt je (of de ander)  te kunnen helpen met je problemen maar zich wel op een beter-weterige-manier opstelt. Op onze redactie komen af en toe klachten binnen over opvoed-deskundigen die als een gier naar 'gedragsproblemen' bijvoorbeeld van kinderen in een klas speuren zodat ouders 'genoodzaakt worden het kind te laten behandelen door een deskundige' terwijl het om een flut-reden gaat.

Het 'probleem' kan worden gereduceerd tot normaal voorkomende koppigheid of interessant willen zijn om aandacht te krijgen maar zorgt meteen weer voor het constateren van de diagnose van áfwijkend gedrag waarvoor veel voorkomende afkortingen van veel (soms trots) gehanteerde afkortingen bestaan.

De verdenking rijst dan dat er over-ijverig naar behandelingen en cliëntéle gezocht wordt. Mogelijk valt een behandeling goed uit door de juiste instelling tegenover de cliënt (dat wil zeggen medelevend naar oplossingen zoeken) en opvoeder(s) en het te behandelen personage en de tijd daarvoor nemen.
Veel moeilijkheden ontstaan door het gebrek aan aandacht en tijd die mensen elkaar kunnen of willen geven.
Dit is een tijd waarin men wel heel positief kan spreken over aandacht van buren en familie maar die is er soms niet. Daarin kan de Week van de Opvoeding wel een prima handvat zijn om moeilijkheden beter op te lossen. Laten we daarbij blijven beseffen dat mensen géén marionetten zijn en iedereen anders mag zijn. Soms anders is.
Je hoofd stoten en daarvan leren hóórt daarbij. En daarmee spelen ook. En doorgaan.
Daarin je weg proberen te zoeken en te vinden is toch de opgave in ieders leven naar het volwassen worden?