‘Opvoeden is vaak leuk, maar soms heel ongemakkelijk’ en meer...
UTRECHT - Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) organiseert van 7 t/m 13 oktober de Week van de Opvoeding . Het thema van de week is opvoedhelden. Opvoeden zien we vaak als iets vanzelfsprekends. Als ouder krijg je er geen opleiding voor, terwijl het soms best lastig kan zijn. En om je heen hoor je vaak alleen de positieve verhalen.
Marielle Balledux, ontwikkelingspsycholoog bij het NJi: ‘Eén blik op social media, en het opvoedgeluk spat van je scherm. Perfecte plaatjes met blije kinderen. En gelukkige ouders. Dat kan best hard binnenkomen als jij het opvoeden even wat minder leuk vindt.
Omdat je je baby met geen mogelijkheid aan het slapen krijgt. Omdat je elke dag met een krijsende peuter door de supermarkt loopt. Of omdat je puberkind duidelijk ergens mee zit, maar elke poging tot contact negeert. Tegen alle ouders wil ik zeggen: opvoeden is vaak leuk, maar soms ook heel lastig. Daar mogen we best wat eerlijker over zijn tegen elkaar.’ Dat zegt de ontwikkelingspsycholoog Mariëlle Balledux terecht.
Zij vervolgt: Het thema Opvoedhelden laat zien dat je opvoeden, ondanks dat het soms best pittig kan zijn, gelukkig niet alleen hoeft te doen. Familie en vrienden kunnen in veel gevallen helpen. Net als buren, leerkrachten, sportcoaches, mentoren en andere volwassenen. ‘Er is geen simpele handleiding die je leert hoe je moet opvoeden. En het is normaal dat je als ouder niet alles weet. Vragen en twijfels horen erbij. Wat moet ik doen? Gaat het wel goed? Is dit normaal? Maar je hoeft het opvoeden niet alleen te doen.
Familie, vrienden, buren en andere ouders kunnen steun, advies en inspiratie geven. Of praat eens met de leerkracht of sportcoach. Het is juist goed om je omgeving om hulp te vragen. Bijvoorbeeld als je iets bijzonders hebt meegemaakt met je kind, Als je benieuwd bent hoe anderen iets zouden aanpakken. Of als je twijfels of zorgen hebt.’
Tijdens de Week van de Opvoeding worden door het hele land activiteiten voor ouders georganiseerd, bijvoorbeeld in buurthuizen, peuterspeelzalen en bibliotheken. Daarnaast deelt het NJi tips, handvatten en ervaringsverhalen van andere ouders op NJi.nl
Een welgemeende positieve visie maar ...
Genoemde hulp valt te respecteren en is heel goed bedoeld maar soms bekruipt je het gevoel dat iemand denkt je (of de ander) te kunnen helpen met je problemen maar zich wel op een beter-weterige-manier opstelt. Op onze redactie komen af en toe klachten binnen over opvoed-deskundigen die als een gier naar 'gedragsproblemen' bijvoorbeeld van kinderen in een klas speuren zodat ouders 'genoodzaakt worden het kind te laten behandelen door een deskundige' terwijl het om een flut-reden gaat.
Het 'probleem' kan worden gereduceerd tot normaal voorkomende koppigheid of interessant willen zijn om aandacht te krijgen maar zorgt meteen weer voor het constateren van de diagnose van áfwijkend gedrag waarvoor veel voorkomende afkortingen van veel (soms trots) gehanteerde afkortingen bestaan.
De verdenking rijst dan dat er over-ijverig naar behandelingen en cliëntéle gezocht wordt. Mogelijk valt een behandeling goed uit door de juiste instelling tegenover de cliënt (dat wil zeggen medelevend naar oplossingen zoeken) en opvoeder(s) en het te behandelen personage en de tijd daarvoor nemen.Veel moeilijkheden ontstaan door het gebrek aan aandacht en tijd die mensen elkaar kunnen of willen geven.Dit is een tijd waarin men wel heel positief kan spreken over aandacht van buren en familie maar die is er soms niet. Daarin kan de Week van de Opvoeding wel een prima handvat zijn om moeilijkheden beter op te lossen. Laten we daarbij blijven beseffen dat mensen géén marionetten zijn en iedereen anders mag zijn. Soms anders is. Je hoofd stoten en daarvan leren hóórt daarbij. En daarmee spelen ook. En doorgaan. Daarin je weg proberen te zoeken en te vinden is toch de opgave in ieders leven naar het volwassen worden?