Ontdekking in Syrië toont aan dat alfabet ouder is dan gedacht
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 26 november 2024 - BALTIMORE/DAMASCUS - Een schokkende wetenschappelijke ontdekking in Syrië betwist de lang gekoesterde aanname dat de oude Egyptenaren het eerste alfabet creëerden. Het aangetroffen schrift, dateert van rond 2400 voor Christus, ongeveer 500 jaar voor andere bekende alfabetische schriften, volgens onderzoekers van de Johns Hopkins University in Baltimore, Maryland.
Glenn Schwartz, hoogleraar archeologie aan de vooraanstaande Amerikaanse universiteit, merkte op dat "onze artefacten ouder zijn en uit een ander gebied op de kaart komen, wat suggereert dat het alfabet een heel ander oorsprongsverhaal kan hebben dan we dachten."
Hij legde uit: "Voorheen dachten geleerden dat het alfabet ergens na 1900 v.Chr. in of rond Egypte was uitgevonden," verwijzend naar de periode voor Christus. De vingerlange cilinders werden gevonden in Tell Umm-el Marra, een voormalige stad in het huidige noordwesten van Syrië, ooit een druk kruispunt van twee handelsroutes. "Koolstofdateringtechnieken onthullen dat de objecten 4.400 jaar teruggaan tot 2400 [v.Chr.] v.Chr. - ongeveer 500 jaar vóór alle andere bekende alfabetische schriften," aldus de universiteit.
Volgens onderzoekers zou het de binnenzijde van vroege stedelijke beschavingen kunnen onthullen.
"Alfabetten hebben het schrijven gerevolutioneerd door het toegankelijk te maken voor mensen buiten de koninklijke familie en de sociale elite."
"Alfabetschrift veranderde de manier waarop mensen leefden, hoe ze dachten, hoe ze communiceerden," zei Schwartz in een verklaring die Worthy News inzag. "En deze nieuwe ontdekking laat zien dat mensen veel eerder en op een andere locatie experimenteerden met nieuwe communicatietechnologieën dan we ons ooit hadden voorgesteld," voegde hij toe.
Als archeoloog uit het Nabije Oosten bestudeert Schwartz hoe vroege stedelijke gebieden zich in heel Syrië ontwikkelden en hoe kleinere steden in de regio ontstonden.
Samen met collega's van de Universiteit van Amsterdam leidde hij 16 jaar lang archeologische opgravingen in Tell Umm-el Marra, een van de eerste middelgrote stedelijke centra die in West-Syrië ontstonden.
In Umm-el Marra ontdekten de archeologen ook graven die dateren uit de vroege bronstijd. Eén van de best bewaarde graven bevatte zes skeletten, gouden en zilveren sieraden, kookgerei, een speerpunt en intacte aardewerken vaten.
Naast het aardewerk vonden de onderzoekers vier licht gebakken kleicilinders met wat leek op alfabetisch schrift erop.
"De cilinders waren geperforeerd, dus ik stel me voor dat ze aan een ander object vastzitten als label. Misschien geven ze de inhoud van een vat weer, of waar het vat vandaan kwam, of van wie het was," benadrukte Schwartz. "Zonder een manier om de tekst te vertalen, kunnen we alleen maar speculeren."
Maar met de snelle ontwikkeling van technologie hebben onderzoekers redenen om te hopen dat die mysteries ooit onthuld zullen worden.