Roemeense hoogste rechtbank eist hertelling presidentsverkiezing
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 29 november 2024 - BOEKAREST/BOEDAPEST — Een pro-Russische presidentskandidaat heeft het besluit van de Roemeense hoogste rechtbank om een hertelling van de stemmen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen te bevelen, veroordeeld. De overwinning van Calin Georgescu in de Europese Unie en de NAVO-lidstaat bracht de hoogste veiligheidsinstantie van Roemenië ertoe te waarschuwen dat het land "een belangrijk doelwit" was voor vijandige Russische acties.
De 62-jarige extreemrechtse politicus, die voor de verkiezingen van zondag in de peilingen heel laag stond verraste vriend en vijand door te winnen.De 62-jarige ultrarechtse politicus, die voor de stemming van zondag in de single digit-peiling stond, verraste vrienden en vijanden door te winnen. Georgescu zei echter in een verklaring dat staatsinstellingen, waaronder het Grondwettelijk Hof, “probeerden om de stem van het volk in de verkiezingen van zondag te negeren”.
Zijn centristische mededinger, Elena Lasconi, die hij op 8 december tijdens een tweede ronde zou confronteren, deelde zijn beoordeling. "Het Constitutionele Hof bemoeit zich voor de tweede keer met het democratische proces", schreef ze, verwijzend naar een eerdere uitspraak om een extreemrechtse politicus te verbieden mee te doen aan de presidentsverkiezingen. "Extremisme bestrijd je door te stemmen, niet door spelletjes achter de schermen." Georgescu kreeg veel stemmen van jonge kiezers en Roemenen die in het buitenland wonen, en zijn campagne leunde zwaar op het socialemediaplatform TikTok.
Woensdag riep een hoge functionaris van de Roemeense telecomregulator op om TikTok te schorsen in afwachting van een onderzoek naar de rol van het platform bij de stemming. De patstelling vindt plaats voorafgaand aan de parlementsverkiezingen van zondag, die beïnvloed zouden worden door de overwinning van Georgescu. Er wordt verwacht dat extreem rechts het goed zal doen.
Donderdag toonde een peiling van Atlasintel, verkregen door de website HotNews, aan dat de radicaalrechtse Alliance for Uniting Romanians (AUR) op de eerste plaats stond met 22,4 procent van de stemmen, gevolgd door de sociaaldemocraten (PSD) met 21,4 procent.
Dat baart critici zorgen, aangezien Georgescu de Roemeense fascistische politici uit de jaren dertig heeft geprezen als "nationale helden en martelaren". Hij is kritisch geweest over de militaire alliantie van de NAVO en de steun van Roemenië aan Oekraïne. Georgescu zei dat het land "Rusland moet aanspreken, niet uitdagen". Moskou ontkent zich te bemoeien met verkiezingen.
De rechtbank stelde een uitspraak uit tot 29 november en vroeg om een hertelling. De rechtbank zal de reden voor haar beslissing pas later in een verklaring geven. Volgens de wet moet het hooggerechtshof de uitslag van de eerste ronde vóór 29 november bekrachtigen, zodat de tweede ronde op 8 december kan plaatsvinden zoals gepland.
Het hoofd van de verkiezingsautoriteit van het land zei echter dat het hertellen van de 9,46 miljoen stemmen die momenteel in de archieven van gerechtsgebouwen in heel Roemenië liggen, dagen zou duren.
De sociaaldemocratische premier Marcel Ciolacu stond zondag op de derde plaats, slechts 2.740 stemmen achter de nummer twee Lasconi. Veel van de negen rechters van het hooggerechtshof werden benoemd door de Sociaaldemocratische Partij.
Het besluit om een hertelling te eisen werd genomen nadat de conservatieve presidentskandidaat Cristian Terhes, die zondag 1 procent van de stemmen kreeg, de uitslag van de stemming had aangevochten. Terhes vroeg het Hof om de verkiezingsuitslag nietig te verklaren, en zei dat Lasconi stemmen had gekregen van een andere kandidaat die zich had teruggetrokken uit de race, maar nog steeds op het stembiljet stond.
De politieke onrust in Roemenië komt op een moeilijk moment voor de regio, met het nabijgelegen door oorlog geteisterde Oekraïne en Rusland die steeds zwaardere wapens tegen elkaar inzetten. Boekarest heeft Kiev militair gesteund, maar Georgescu heeft kritiek geuit op de hulp en zelfs het NAVO-lidmaatschap van Roemenië in twijfel getrokken.