Nederlanders laten jaarlijks bijna 2 verlofdagen liggen
"Verlof niet opnemen schaadt niet alleen het welzijn van werknemers en hun familie maar ook de productiviteit ... Ook al is het vaak heel goed bedoeld.
Werknemers in Nederland nemen gemiddeld 1,8 verlofdagen per jaar niet op, blijkt uit onderzoek van Loket.nl en MKB Servicedesk. In sommige sectoren en bij bepaalde generaties ligt dat aantal zelfs hoger.
Volgens Jade Karthaus van MKB Servicedesk is dit zonde: “Door werkdruk of gebrek aan bewustzijn blijven dagen liggen, terwijl voldoende vrije tijd cruciaal is voor welzijn en productiviteit. Werkgevers moeten hun personeel juist stimuleren hun verlof op te nemen.”
Opvallend is dat Boomers gemiddeld meer verlof krijgen dan jongere generaties, zoals Gen Z. Ook verschillen verlofaantallen sterk per sector, waarbij werknemers in de metaalindustrie het meeste vrij hebben en bouwmedewerkers het minste.
DE POEL VAN DISSONANTIE ...
"Hoewel werkgevers vaak streven naar transparantie over verlofdagen, blijkt dit in de praktijk niet altijd een succes. Die zogenoemde duidelijkheid verandert maar al te vaak in een poel van dissonantie,” zegt Karthaus. Misverstanden, onduidelijke afspraken en een gebrek aan communicatie zorgen ervoor dat verlofdagen ongebruikt blijven.
PRAKTISCHE TIPS VOOR WERKGEVERS:
1. Maak verlofdagen bespreekbaar zonder ingewikkelde regels.
2. Stimuleer een cultuur waarin rust nemen normaal is.
3. Wees flexibel en geef vertrouwen: verlof is geen luxe, maar noodzaak.
MET DEZE STAPPEN KUNNEN WERKGEVERS BIJDRAGEN AAN GEZONDERE EN GELUKKIGERE MEDEWERKERS - ZONDER WEG TE ZINKEN IN DE POEL VAN DISSONANTIE.
AFSPRAKEN OVER VERLOFDAGEN VRAGEN OM EEN GOEDE SFEER ...
ILLUSTRATIE: IRVINX