Soedan: Islamitische strijders vallen kerk aan, veel gewonden
WORTHY NEWS'/DE COUTUREKRANT - 1 januari 2025 - KHARTOUM — Christenen in het door de islam geregeerde Soedan herstelden donderdag van hun verwondingen nadat moslimstrijders naar verluidt een kerkdienst in de staat Al Jazirah van het land met 14 christenen hadden aangevallen.
Militanten van de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) vielen de bijeenkomst in de stad Al Hasaheisa in de staat Al Jazirah van Soedan aan op maandag 30 december.
In gepubliceerde commentaren zei kerksecretaris Joseph Suliman dat ongeveer 177 christenen van de Sudanese Church of Christ (SCOC) aan het bidden en vasten waren voor het einde van de militaire onrust in Soedan.
Mina Joseph, de 18-jarige dochter van een ouderling van de kerk, was één van degenen die ernstig gewond raakte en in kritieke toestand verkeerde, vertelde Suliman aan het christelijke persbureau Morning Star News (MSN). De RSF heeft ook tafels en stoelen in het kerkgebouw vernield tijdens de aanval van 10.00 uur lokale tijd, vertelden christenen aan Worthy News.
De RSF, die het gebied controleert, heeft de kerkleden en andere christenen ervan weerhouden het gebied te verlaten, volgens christelijke bronnen. "Ze hebben meerdere keren geprobeerd het gebied te ontvluchten, maar ze werden tegengehouden door de RSF," bevestigde Suliman.
De crisis komt te midden van een machtsstrijd tussen het officiële Nationale Leger van Soedan en de Rapid Support Forces (RSF). Volgens de belangenbehartigingsgroep Open Doors zijn meer dan 9.000 mensen gedood en bijna 6 miljoen ontheemd geraakt in een conflict dat ook kerken treft.
"Meer dan 165 kerken zijn gesloten en andere zijn verwoest. Kerken hebben ook mensenrechtenschendingen gemeld, zoals verkrachting, ontvoering en plundering," aldus de groep.
Open Doors plaatst Soedan op de 8e plaats in de jaarlijkse World Watch List van 50 landen, waar christenen volgens hen het meest worden vervolgd vanwege hun geloof. “Op korte termijn lopen degenen die zich vanuit een moslimachtergrond tot het christendom bekeren nog steeds grote gevaren,” voegde het toe.
“Sommigen zullen er zelfs van afzien om hun kinderen over hun geloof te vertellen, uit angst dat ze onbedoeld het geloof van hun ouders in de lokale gemeenschap bekend maken.”
Het heeft geleid tot” bezorgdheid op lange termijn dat het conflict islamitische extremisten opnieuw voet aan de grond zal geven in het land, van de hervormingen die de burgerlijke overgangsregering heeft doorgevoerd, waarschuwde Open Doors.
Hervormingen, waaronder “meer vrijheid voor christenen, waaronder het afschaffen van de wet op afvalligheid en het verwijderen van de islam als staatsgodsdienst,” worden opnieuw bedreigd, legde de groep uit.