Honderden christenen vluchten voor geweld in Papoea
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 4 januari 2025 - JAYAPURA, INDONESIË — Honderden ontheemde christelijke inwoners hebben waarschijnlijk Kerstmis gevierd buiten hun huizen in een gebied van de door conflicten geteisterde oostelijke provincie Papoea, tenzij de Indonesische veiligheidstroepen zich daar terugtrekken, zegt een bisschop.
Bisschop Yanuarius Matopai You van Jayapura, de hoofdstad van de provincie, zei in een verklaring dat het Indonesische leger "onmiddellijk" het district Oksop in Papoea moet verlaten. Hij voegde eraan toe dat ze "alle acties moeten stoppen die angst en onzekerheid onder burgers kunnen veroorzaken."
Honderden christenen zijn naar verluidt gevlucht uit het district Oksop in het regentschap Pegunungan Bintang van de Papoea Hooglanden, een provincie die in november 2022 is gecreëerd uit de centrale en bergachtige delen van Papoea. Ze sloegen op de vlucht toen het leger op 30 november een "speciale actie" begon om strijders van het West-Papoea National Liberation Army uit te schakelen, dat streeft naar een onafhankelijk Papoea, los van de Indonesische controle.
Politiechef Anto Seven van Pegunungan Bintang vertelde de media dat de situatie in Oksop "bevorderlijk was om terug te keren voor deze ontwortelde mensen", waarvan de meesten christenen zijn. Bisschop You ontkende echter de beweringen van Seven en zei dat het aantal vluchtelingen naar schatting 401 mensen heeft bereikt.
Hij merkte op dat door de kerk gesteunde groepen zoals het "bisdom en het Secretariaat voor Rechtvaardigheid, Vrede en Integriteit van de Schepping van de Franciscanen van Papoea, en het Departement van Recht en Mensenrechten van de Evangelische Kerk in Indonesië (GIDI) een onafhankelijk onderzoek hadden uitgevoerd."
De ontheemden omvatten meer dan 30 kinderen in de leeftijd van twee maanden tot 12 jaar en 115 vrouwen, waaronder zwangere en bejaarden, waarschuwden de bisschop, verwijzend naar onafhankelijke onderzoeken. De katholieke priester Alexandro Rangga, directeur van het Secretariaat voor Rechtvaardigheid, Vrede en Integriteit van de Schepping van de Franciscanen van Papoea, zei: "Het aantal vluchtelingen omvat niet degenen die naar het bos zijn gevlucht."
U zei dat de aanwezigheid van troepen en hun speciale inzet "de ontheemden ervan heeft weerhouden" om terug te keren naar hun geboorteplaatsen rond de Kerstdagen. "De situatie in Oksop duidt op een humanitaire noodsituatie die serieuze aandacht van alle partijen vereist", merkte hij op. Alleen districtshoofden en dorpshoofden mogen Oksop binnenkomen, vernam Worthy News. Volgens lokale christenen zitten veel vluchtelingen vast in kampen in Oksibil in het regentschap Pengunungan Bintang.
De bisschop vroeg de lokale overheid "om bescherming en hulp te bieden aan de vluchtelingen" in ruil daarvoor. Hij verzocht ook aan de Nationale Commissie voor de Rechten van de Mens om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren. Ook bij de rebellen drong de bisschop drong er op aan "zich te onthouden van gewelddadige handelingen en ruimte te creëren voor dialoog om een vreedzame oplossing te vinden."
Papoea werd in 1969 bij Indonesië gevoegd na een door de VN gesponsorde stemming die algemeen als een schijnvertoning werd gezien.
Sindsdien is er in de regio een opstand op bescheiden schaal aan de gang waarbij volgens activisten tot 500.000 mensen om het leven zijn gekomen, hoewel dat cijfer moeilijk onafhankelijk te verifiëren is vanwege de beperkingen in de berichtgeving.
Gegevens verzameld door belangenbehartigingsgroep Amnesty International Indonesië toonden aan dat ten minste 179 burgers, 35 Indonesische troepen en negen politieagenten, samen met 23 onafhankelijkheidsstrijders, werden gedood bij gevechten tussen rebellen en veiligheidstroepen tussen 2018 en 2022.
Waarnemers zeggen dat de Indonesische regering, die al tientallen jaren Javanen en andere Indonesiërs naar Papoea stuurt om zich te vestigen, probeert de economische ontwikkeling te stimuleren om de separatistische beweging te dempen.
Het lijden van overwegend christelijke etnische groepen in het gebied onderstreepte bredere zorgen over de benarde situatie van christenen in 's werelds grootste moslimland.