Aziatische aandelenmarkten kelderen; sidderen in VS en Europa
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 7 april 2025 - HONGKONG/NEW YORK/BOEDAPEST — De Aziatische aandelenmarkten kelderden en de S&P 500 Futures, die de toekomstige waarde van Amerikaanse verhandelde aandelen aangeven, daalden maandag met 3 procent, omdat er geen indicatie was dat de Amerikaanse president Donald J. Trump bereid zou zijn een wereldwijde handelsoorlog over zijn aangekondigde tarieven te vermijden.
Nu de S&P 500 Futures met meer dan 3 procent daalde, daalde de Nikkei-index in Tokio met 6 procent. De MSCI Asia Pacific Index daalde maar liefst 7,9 procent op intradaybasis, het meest vergaand sinds oktober 2008, nadat Trump een uitdagende toon aansloeg over zijn tarievenbeleid. Toen de beurs vrijdag gesloten was vanwege een feestdag, daalde een belangrijke graadmeter voor Chinese aandelen in Hongkong met meer dan 9 procent. De yen steeg toen investeerders naar veiligere havens vluchtten.
Soortgelijke onrust was wel te verwachten op de Europese aandelenmarkten. Olie daalde maandag met 4 procent toen het risico op een wereldwijde recessie toenam nadat goud recordhoogtes bereikte. De belangrijkste aandelenindexen daalden maandag toen de Amerikaanse president Trump geen tekenen vertoonde van terugtrekken van zijn ingrijpende tariefplannen, ondanks groeiende zorgen zelfs binnen de Republikeinse partij over de impact die dit zou kunnen hebben op pensioenen en consumenten.
En investeerders gokten er op dat het toenemende risico van een recessie ertoe zou kunnen leiden dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente al in mei zou verlagen.
"De futuresmarkten gingen snel over tot het berekenen van bijna vijf kwartpuntverlagingen in de Amerikaanse rente dit jaar, waardoor de Treasury-rendementen sterk daalden en de dollar op veilige havens werd gehinderd", aldus persbureau Reuters. Soortgelijke onrust op de aandelenmarkt was te verwachten in Europa toen de markten daar openden.
Het bloedbad begon toen Trump verslaggevers vertelde dat beleggers “hun medicijn moeten innemen” en dat hij geen deal met China zou sluiten totdat het Amerikaanse handelstekort was opgelost. Beijing verklaarde dat de markten hebben gesproken over hun vergeldingsplannen.
“De enige echte spelbreker is de iPhone van president Trump, en hij toont weinig tekenen dat de uitverkoop van de markt hem genoeg stoort om een beleidsstandpunt te heroverwegen waar hij al tientallen jaren in gelooft,” zei Sean Callow, een senior FX-analist bij ITC Markets in Sydney.
Ironisch genoeg had Trump in het verleden trots opgeschept over de impact die zijn beleid had op stijgende markten. Nu aandelenmarkten echter bijna crashen, leek hij nog minder geneigd om zich te concentreren op het verlies van meer dan $ 11 biljoen aan wereldwijde aandelenwaarde sinds zijn inauguratie als 47e president van Amerika in januari.
De Amerikaanse president vertelde verslaggevers zondagavond zelfs om "de markten even te vergeten." "Ik wil niet dat er iets misgaat, maar soms moet je medicijnen nemen om iets te repareren," zei Trump.
Het was onduidelijk hoe lang zijn aanhangers zouden wachten tot de wolken boven de financiële markten zouden verdwijnen. Tienduizenden mensen protesteerden afgelopen weekend tegen het beleid van Trump in Washington D.C. en andere steden.
Volgens officiële gegevens heeft ongeveer 60 procent van de Amerikanen beleggingen in de aandelenmarkt.