Wall Street opent fors hoger op hoop op tariefonderhandelingen
WORTHY NEWS/DE COUTUREKRANT - 8 april 2025 - NEW YORK/PEKING/AMSTERDAM — Dinsdag zette zich in Azië en Europa een rend voort , met de belangrijkste indexen van Wall Street die stegen na een slopende uitverkoop die biljoenen dollars wegvaagde sinds vorige week. Worthy News heeft al vroeg op dinsdag lokale tijd gemeld dat in Azië investeerders wel enige hoop leken te koesteren te midden van het bloedbad, door goedkopere aandelen op te kopen.
Leiders van talloze landen hebben naar verluidt de Amerikaanse president Donald J. Trump opgeroepen om een deal te sluiten, hoewel critici, waaronder sommigen die banden hebben met zijn regering, sceptisch waren. In Europa hebben sommige beursindexen, zoals de AEX-index, samengesteld uit Nederlandse bedrijven, zelfs de helft van hun eerdere verliezen teruggewonnen.
Beleggers wachten op tekenen dat de VS zich openstelt voor onderhandelingen over enkele van de agressieve tarieven. Kort na de openingsbel steeg de Dow Jones Industrial Average met 861,5 punten, of 2,27 procent, naar 38827,1. De S&P 500 steeg met 131,3 punten, of 2,59 procent, bij de opening naar 5193,57.
De Nasdaq Composite steeg met 577,8 punten, of 3,70 procent, naar 16181,041.
De belangrijkste aandelenindex van Canada opende ook hoger, met informatie- en technologieaandelen die de winsten leidden na drie opeenvolgende sessies van zware verkopen.
Het gebeurde terwijl Trump zei dat hij tarieven, scheepsbouw en mogelijke energiedeals besprak in een 'geweldig' gesprek met waarnemend Zuid-Koreaanse president Han Duck-soo na soortgelijke gesprekken met andere leiders. "We hebben de beperkingen en de kans op een geweldige DEAL voor beide landen. Hun topteam zit in een vliegtuig op weg naar de VS en het ziet er goed uit", voegde Trump dinsdag toe in een bericht op sociale media.
Hij zei dat ze ook de betaling voor Amerikaanse militaire bescherming bespraken, aangezien duizenden Amerikaanse troepen zich in de regio bevinden na de Koreaanse oorlog die de splitsing van Korea in Noord en Zuid bevestigde.
Toch neemt de kritiek toe, waarbij zelfs Trumps miljardair-adviseur, Elon Musk, een spervuur aan berichten op sociale media lanceerde waarin hij kritiek uitte op één van de belangrijkste adviseurs van het Witte Huis voor het agressieve tariefplan van president Trump en naar verluidt persoonlijke oproepen deed aan Trump. Musk plaatste ook een video op zijn socialemediaplatform X waarin de overleden conservatieve econoom Milton Friedman de voordelen van internationale handelssamenwerking of "de onpersoonlijke werking van prijzen" noemde en de materialen van verschillende landen onthulde die in een eenvoudig houten potlood gaan.
Waarnemers zagen Musks breuk met Trump over een kenmerkende prioriteit van de regering als het meest opvallende meningsverschil tussen de president en één van zijn belangrijkste adviseurs, die bijna $ 290 miljoen investeerde in zijn steun aan hem en andere Republikeinen bij de verkiezingen van vorig jaar.
Musk leidt sinds januari de kostenbesparende inspanningen van de U.S. DOGE Service, waarbij tienduizenden banen in de publieke sector zijn geschrapt.
Hij is het ook oneens met andere leden van Trumps coalitie over kwesties zoals H1-B-visa voor geschoolde immigranten en de aanpak van overheidsuitgaven van DOGE, volgens bronnen die bekend zijn met zijn denkwijze.
De poging tot interventie kwam toen Trump maandag dreigde nieuwe tarieven van 50 procent op te leggen aan importen uit China, naast de belastingen van 34 procent die hij vorige week aankondigde, hoewel hij eraan toevoegde dat hij openstond voor onderhandelingen.
Dat zorgde ervoor dat leiders in de Europese Unie, 's werelds grootste multinationale interne markt met 450 miljoen consumenten, bang waren dat China zijn goedkope producten daar zou dumpen vanwege Trumps tarieven.
In een telefoongesprek met de Chinese premier Li Qiang benadrukte de CEO van de EU, Ursula von der Leyen, "de verantwoordelijkheid van Europa en China, als twee van 's werelds grootste markten, om een sterk hervormd handelssysteem te ondersteunen, vrij, eerlijk en gebaseerd op een gelijk speelveld."
Beide politici bespraken het opzetten van een systeem om mogelijke handelsafleiding door de tarieven bij te houden, aldus het kantoor van von der Leyen, aangezien de EU vreest dat China goedkope export van de VS naar Europa zal omleiden.
Eerder op dinsdag berispte Beijing Trump nadat hij een extra tarief van 50 procent op Chinese importen had aangekondigd, en noemde het "chantage". Premier Li noemde de Amerikaanse tarieven "typisch unilateralistisch, protectionistisch, economisch pesten" en verdedigde naar verluidt de tegenmaatregelen van China.
Toch leken investeerders, nu de gesprekken over het vaststellen van tarieven gaande zijn en Trump onder druk staat om deals te sluiten, enige hoop te hebben op een terugkeer naar winstgevendheid voor niet-gewaardeerde aandelen.